Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanan Niyet Mektubu'nda, koşulların öngörülenden çok daha uygun seyir izlemesi durumunda, (IMF'den) daha fazla kaynak kullanımına gidilmeyeceği bildirildi.
Niyet Mektubu'nda bu konuda, ''koşulların, halihazırda öngörülenden çok daha uygun bir seyir izlemesi durumunda, daha fazla kaynak kullanımına gidilmeyerek, erişim hakkımızın ihtiyati bazda saklı tutulması öngörülmektedir'' denildi.
Mektuba göre KİT'lerde, atıl istihdamın giderilmesinde belirlenen hedefleri aşan işletmeler ile uzman kadrolara ilişkin sınırlı istisnalar hariç her bir işletmede, bir önceki yılda işten ayrılanların ''en fazla yüzde 10'u kadar'' yeni personel alımı yapılabilecek.
Niyet Mektubu'nda, Ekonomik ve Finansal Politikalara İlişkin Belge'de ortaya konulan politikaların, programın hedeflerine ulaşmak için yeterli olmakla birlikte, ihtiyaç duyulması halinde hedeflere ulaşmak için gerek duyulabilecek diğer tedbirlerin alınacağı da kaydedildi. Hedeflere ulaşabilmek için uygulanacak önlemler şöyle:
UYGULANACAK ÖNLEMLER
''Kamu borcunda, orta vadeli borç azaltma stratejisi çerçevesinde faiz dışı fazla vermeye devam ederek, daha fazla düşüş temin edilecek, açık enflasyon hedeflemesine geçilerek ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığı korunarak, enflasyonun düşük tek haneli seviyeleren gerilemesi sağlanacak, finansal sistemin istikrarı korunurken, sistem daha güçlü bir yapıya kavuşturulacak.
Sosyal güvenlik sistemini sağlam temeller üzerine oturtacak, kayıtdışı ekonominin hacmini küçültecek, işsizliği azaltacak ve yatırım ortamını iyileştirecek yapısal reformlar yürürlüğe konulacak ve IMF'den kaynak kullamını sona erdirmeye hazırlanmak amacıyla uluslararası rezerv konumumuz güçlendirilecek.''
Mektup'ta, mücadelede yakın zamanda kaydedilen başarı, güçlü Türk Lirası ve enflasyon beklentilerindeki gerileme dikkate alındığında, enflasyonda bu yıl için yüzde 8 olarak belirlenen hedefe rahatça ulaşacağı belirtiliyor.
TCMB'ye ilave döviz satabilme imkanının tanındığı hatırlatılan Mektuba göre, ihale mekanizmasını daha tahmin edilebilir kılmak için, günlük asgari döviz alım tutarlarında yıl boyunca değişikliğe gidilmeyecek, ancak aşırılık görülen durumlarda ihalelerin geçici olarak durdurulmasına imkan tanıyan düzenlemelere yer verilecek.
KAMU SEKTÖR GENEL AÇIĞI
Ayrıca 2005 yılında, maktu vergiler ve KİT fiyatlarının 2005 yılı program varsayımlarıyla uyumlu olması, oranlarının giderek düşmesiyle birlikte, kamu sektörü genel açığının 2004 yılında yüzde 6'nın üzerindeki seviyesinden 2005 yılında yaklaşık yüzde 4.5'ler seviyesine inmesi öngörülüyor.
Program süresince, borç ve faiz oranlarının düşürülmesini desteklemek amacıyla, GSMH'nın yüzde 6.5'i oranındaki faiz dışı fazla hedefinin korunması amaçlanıyor. Bu çerçeve içinde, özellikle cari harcamalar, sosyal güvenlik kuruluşlarına, KİT'lere ve diğer kurumlara yapılan transferler ve sübvansiyonların rasyonelleştirilmesi suretiyle, harcama kompozisyonunun iyileştirilmesine çalışılacak.
Vergi politikasında yapılacak değişiklikler faiz dışı fazla hedefiyle uyumlu olacak, diğer yandan da ekonomide önemli yer tutan kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasını sağlayacak güçlendirilmiş vergi idaresi daha yüksek gelir tahsilatının yolunu açacak. Bu tedbirler neticesinde, kamu sektörü genel açığının 2007 yılına kadar sıfıra yaklaşması bekleniyor. SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ
Mektupta, sosyal güvenlik reformunun uzun dönemde tasarruf sağlamaya odaklanmış olmasından hareketle, üç sosyal güvenlik kuruluşunun (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) genel dengesine (transferlerden önce), program süresince 2004 yılındaki seviyesi olan GSMH'nın yüzde 4.5'i oranında bir tavan getirilerek, kısa dönemdeki baskılara karşı önlem alınmakta olduğu da vurgulandı.
EMEKLİLİK SİSTEMİ AÇIĞI
Öte yandan Emeklilik sisteminin açığının, uzun vadede GSMH'nin yüzde 1'inin altına indirilmesini amaçlanıyor.
Öngörülen tasarruflar, tüm emeklilik aylıklarını çalışma hayatı boyunca elde edilen kazançlar bazına oturtan birleştirilmiş emeklilik aylığı formülünün kullanılması, ana emeklilik parametrelerinin değiştirilmesi, prim tabanının genişletilmesi ve kanuni emeklilik yaşının uzayan yaşam süresine göre ayarlanması ile sağlanacak.
Yıllık olarak sağlanacak tasarrufların, zaman içerisinde aşamalı olarak artması ve tasarruf miktarının 10 yıllık bir sürede GSMH'nın yüzde 1'i civarına ulaşması bekleniyor.
Mektup'ta, emeklilik reformuna ilişkin kanunun Haziran ayı sonuna kadar TBMM'den geçmesinin beklendiği belirtildi. Mektuba göre Sosyal güvenlik reformuna ilişkin idari yapılanma kanununun da 2005 yılı Haziran sonuna kadar geçmesi beklenirken, 2006 yılından itibaren genel sağlık sigortası uygulamasına başlanması tasarlanıyor.
DERLENEN HABERLER
KDV üç yıl sabitleniyor Türkiye IMF ile 19'uncu ve son stand-by düzenlemesine imza attı. Niyet mektubunda sosyal güvenlik, vergi ve bankacılık öncelikli alanlar olarak belirlendi Anlaşma uyarınca gelir...devamı