|
|
|
|
|
!f 2005 Bölümler
Hit filmler
Tanıyıp sevdiğiniz ünlü bağımsız yönetmenlerin son yapıtları ve dünya festivallerinden ödüllerle dönen son dönem hitleri, festivalin belkemiği sayılabilecek bu bölümde buluşuyor.
Fantastik Filmler
!f 2005’in bu yeni bölümü kural yıkan janr filmlerini ve en çarpıcı animasyonları bir araya getiriyor. Efsanevi anime filmi Akira’nın yönetmeni Katsuhiro Otomo yapımı on yıl süren Buhar Çocuk ile ekranlara şanına layık bir geri dönüş yapıyor. Öte yandan Kore animasyonunu dünyada duyuran Harika Günler, CGI, geleneksel animasyon ve canlı çekimleri olağanüstü başarıyla harmanlayan bir animasyon filmi. Japon üstad Miike hayranları zamanda yolculuk yapan bir samurai’ın kanlı hikayesi Izo’ya bayılacaklar.
Danimarka’nın ilk uzun metraj CG animasyonu Terkel’in Başı Dertte, Danimarka tarzı karanlık bir mizah anlayışını perdelere taşırken, Geri Geldiler ise Fransız usulü bir metafizik zombi filmi olarak nitelendirilebilir.
Ortadoğu Şimdi!
Bir yandan Ortadoğu’nun yeni ve sıra dışı yönetmenlerini yakalamaya çalıştık, bir yandan da değişen dünya düzeninin faturasını en ağır ödeyen bu bölgede yaşananların bir kısmını !f izleyicilerine iletmeyi görev bildik. Ortadoğu ve filmleri hakkında tüm klişeleri kırabileceğini düşündüğümüz filmleri bir araya topladık. Filistin’i ve bölge insanlarının hayata karşı duyduğu arzuyu sessizce ama derinden anlatan Susuzluk, İran sinemasının geleceğini gösteren bir ilk film niteliğinde 20 Parmak. Bir eleştirmen Mania Akbari’nin ilk uzun metraj denemesi için şöyle demiş: “Cinsellik, şimdiye kadar Farsça bir filmde asla bu kadar açık konuşulmadı.”
Bahçe, iki genç İsrailli yönetmenin, İsrail devletinin arka bahçesinde, günlük yaşamlarında saygı görmeyen iki arkadaşın umut veren dostluklarıyla ilgili samimi bir belgesel. Peçenin Ardından Afganistan ve Bağdatlı Liberace ise, ateş altında kalmış iki ülkenin bugüne dair resimlerini yakın plan sunuyor. Seçkinin son halkasındaki kısalar ise, işgal edilmiş toprakların insanları tarafından çekilmiş, “çığlık” filmleri olarak adlandırılabilir.
Amerika’dan, sevgilerle
Tıpkı bizim gibi, yönetmenler de 9/11 sonrası hızla değişen dünyada yol yordam arıyorlar; bazen anaakım medyanın dışında kalan tartışmalı konuları merkez alan belgesellerle, bazen bu düzenin gölgesinde geçen kurmacalarla. Ünlü yönetmen Wim Wenders son filmi Bolluk Ülkesi’nde doğrudan Amerika’daki varoluş endişeleri ve yabancılaşmayla yüzleşiyor. Fransız yönetmen William Karel’in Bush’a Göre Dünya’sı kurmaca olmasını isteyeceğiniz bir belgesel. Silver City’de tanınmış bağımsız yönetmen John Sayles şaşaalı bir kadroyu toplayarak politikanın sapkın dünyasına bakıyor. Bol ödüllü Kumanda Odası ise Irak savaşına hiç tahmin etmeyeceğiniz bir yerden, Arap TV kanalı El Cezire’nin içinden bakan, sürükleyici bir belgesel.
Gökkuşağı Filmleri
!f Gökkuşağı filmleri yine formda. Yine festivallerde ödülleri toplamış filmler ve yine hayatı yaşamanın farklı yollarına işaret ediyorlar.
Nöbetçi Sinema
Uyutmayan filmler..
İçinizdeki kurt adam için seçilmiş filmler. Heyecanınıza heyecan katacak, adrenalin salgılatacak, kült olmuş veya olmaya aday filmlerin kuşağı.
Olduğumuz gibi
Bazen bir filmle karşılaşırsınız ve bulunduğunuz yeri, insanlarını ve onların dünyalarını çok iyi anlattığına inanırsınız. Can Baz’ı ve Daima İleri’yi seyrettiğimizde de aynı şeyi hissediyorsunuz. Aynı yerlerde yaşayan, ama çok başka tellerden çalan gençlerin hikâyelerini ve hayattan beklediklerini arkadaşlarının gözünden anlatıyor bu iki film. Oldukları gibi.
| |
|
|
|
|
|
|
|