|
|
|
|
Kan bağışı kampanyası
Trabzon'da Kızılay Kan Merkezi Müdürlüğü ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Kulüpler Birliği işbirliğiyle Dünya AIDS Günü dolayısıyla öğrencilere yönelik kan bağışı kampanyası düzenlendi.
Trabzon Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Hasan Üçüncü, kampanyanın Atatürk Kültür Merkezi'ndeki açılışında, alınan kanlarda AIDS taraması da yaptıklarını da bildirdi. Üçüncü, ''Amacımız, etkinliğimize katılan kişiler ve üniversite öğrencilerinin kan bağışına dikkatini çekmek. Bunun yanı sıra kan merkezimiz için kan temin etmek'' dedi.
KTÜ Kulüpler Birliği Başkanı Tursal Tolga Kırlı ise bu etkinliği her yıl Dünya AIDS Günü'nde üniversitede düzenlediklerini söyledi. Öğrencileri cinsel yolla buluşan hastalıklar ve AIDS konusunda bilgilendirmek istediklerini kaydeden Kırlı, ''Kampanyamız, ilk gün Atatürk Kültür Merkezi'nde, daha sonra bir ay boyunca Mediko Sosyal'de devam edecek. Kampanyamızda, 400 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
Kırlı, Tonya İlçesi'nin Kalemli Köyü'ne, doktor ve tıp fakültesi öğrencilerden oluşan heyetle gideceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Buradaki insanları sağlık taramasından geçireceğiz. Trabzon Belediyesi ile işbirliği yapıp bu insanlara ilaç temin etmeyi de düşünüyoruz. Yine bu yıl Çamoba Köyü'nde de aynı etkinliği düzenlemeyi düşünüyoruz. Amacımız, doktorun ulaşamadığı, sağlık hizmetlerinden yoksun kalan yerlere ulaşmak.'' Kampanyaya katılan öğrencilere, AIDS hakkında broşürler de dağıtıldı.
Kadınlar, kız çocukları ve AIDS AIDS Savaşım Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal, gelişmekte olan ülkelerdeki HIV vakalarının yüzde 64'ünü, genç kadın ve kızların oluşturduğunu söyledi. Baysal, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde yaptığı basın toplantısında, Türkiye'de 1 Ekim 1985 ile 30 Haziran 2004 tarihleri arasında toplam 1278 HIV ve 524 AIDS vakası tespit edildiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler tarafından 1 Aralık 2004 Dünya AIDS Günü için ''Kadınlar, kız çocukları ve AIDS'' sloganının kararlaştırıldığını ifade eden Baysal, kadınların erkeklere oranla HIV konusunda daha az bilgiye sahip olduğunu belirtti. Kadınlar ve kız çocuklarının HIV'e karşı oldukça savunmasız olduğunu dile getiren Baysal, ''Biyolojik savunmasızlığın yanı sıra kadınlar, ekonomik ve sosyal dezavantaja sahip. Gelişmekte olan ülkelerdeki HIV vakalarının yüzde 64'ünü genç kadınlar ve kızlar oluşturuyor'' dedi.
Tüm dünyada her gün 14 bin yeni HIV enfeksiyonu meydana geldiğini vurgulayan Baysal, bu enfeksiyonların yüzde 95'ten fazlasının, düşük ya da orta gelir düzeyi olan ülkelerde görüldüğünü anlattı. Baysal, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi bünyesinde, HIV bulaşması, AIDS'ten korunma yolları, AIDS hastalarının bakım ve tedavisi gibi konularda danışmanlık hizmeti verildiğini belirtti.
|
|
|
|
|