BDDK Banka ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı Taslağı
Alınacak önlemler Madde 30- Yapılan denetimler sonucunda, 14 üncü madde çerçevesinde tespit edilen hususlar ile ilgili tebdirleri almayan kuruluşlar hakkında en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla kart çıkaran kuruluşun faaliyet iznini kaldırmaya Kurul yetkilidir.
SEKİZİNCİ KISIM Kuruluşlar ve Kurumlar Arası İşbirliği
Bilgi alışverişi, takas ve mahsup işlemleri Madde 31- Kart hamillerinin risk durumlarının izlenmesi, değerlendirilmesi, kontrolü ve müşteri hizmetlerinin yerine getirilmesi amacıyla yapılacak bilgi ve belge alışverişi ve/veya kartların kullanımından doğan borç ve alacakların takas ve mahsup işlemleri kart çıkaran kuruluşların aralarında akdedecekleri yazılı sözleşmeler çerçevesinde kendi aralarında veya en az beş kart çıkaran kuruluş tarafından kurulacak şirketler vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bu hüküm gereğince yapılacak bilgi ve belge alış verişi 33 üncü maddenin ikinci fıkrası hükmü dışındadır.
Kurum birinci fıkrada yer alan kuruluşlarca tutulan bilgilere ulaşmaya, bunları Kurumun gözetim ve denetim sisteminde ve yapılacak kanuni işlemlerde kullanmaya yetkilidir.
Bu madde uyarınca kurulacak şirketlerin faaliyet usul ve esasları ile gözetim ve denetimine ilişkin hususlar Kurulca çıkarılacak Yönetmelikle düzenlenir. Kurumlar arası işbirliği Madde 32- Bu Kanun uygulaması ve kredi kartları politikalarının yürütülmesiyle ilgili konularda, Kurum, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası karşılıklı mütalâa veya bilgi teatisinde bulunurlar.
Kurum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu Kanunda belirtilen görevleri yerine getirmek amacıyla veri tabanlarında yer alan ve birlikte üzerinde uzlaşılan bilgileri gizlilik hükümleri çerçevesinde paylaşırlar.
Bilgi paylaşımına ve diğer hususlara dair yapılacak işbirliğine ilişkin usül ve esaslar ilgili tarafların görüşü alınmak suretiyle Kurulca belirlenir.
DOKUZUNCU KISIM Kanuni Yükümlülükler
Sırların saklanması Madde 33- Kurul üyeleri ile Kurum personeli, görevleri sırasında öğrendikleri bu Kanun kapsamındaki kuruluşlara ve kart hamillerine ait sırları kanunen açıkca yetkili olanlardan başkasına açıklayamaz ve kendi yararlarına kullanamazlar.
Kartlı sistem kuran, kart çıkaran, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar, 31 inci maddede yer alan kuruluşlar ile üye işyerleri, bunların ortakları, yönetim kurulu üyeleri, mensupları, bunlar adına hareket eden kişiler ile görevlileri, sıfat ve görevleri dolayısıyla öğrendikleri sırları kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamazlar. Kart çıkaran kuruluşların destek hizmeti aldığı kuruluş ve çalışanları hakkında da bu hüküm uygulanır.
Özen yükümlülüğü ve etik ilkeler Madde 34- Kartlı sistem kuran, kart çıkaran, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar, üye işyerleri ile kart hamilleri bu Kanun ve ilgili düzenlemeler ile getirilen yükümlülüklerin yerine getirilmesinde gerekli basiret ve özeni göstermekle yükümlüdür.
Kart çıkaran kuruluşlar ile bunların mensupları; bu Kanuna, ilgili düzenlemelere, kuruluş amaç ve politikalarına uygun olarak faaliyetlerin icra edilmesini temin etmeye ve yönetimde adalet, doğruluk, dürüstlük ve sosyal sorumluluğu esas almaya yönelik etik ilkelere uymakla yükümlüdürler.
ONUNCU KISIM Çeşitli Hükümler
Mesleki faaliyetin korunması Madde 35- Bu Kanuna göre kartlı sistem kurma, kart çıkarma veya üye işyerleri ile anlaşma yapma yetkisi olanlar dışında, hiçbir gerçek veya tüzel kişi aslen veya fer'an meslek edinerek kartlı sistem kuramayacağı, kart çıkaramayacağı veya üye işyerleri ile anlaşma yapamayacağı gibi, ticaret unvanları ve her türlü belgeleri ile ilan ve reklâmlarında bu işlerle uğraştıkları izlenimini yaratacak hiçbir kelime veya tabiri kullanamazlar. İmza gerektirmeyen işlemler Madde 36- İşlemin niteliği nedeniyle harcama belgesi düzenleme imkânı olmayan hallerde kartlar, hamil tarafından çeşitli iletişim araçları ile kart numarası bildirilmek veya imza yerine geçen kod numarası, şifre ya da kimliği belirleyici benzeri başka bir yöntemle işlem yapılmak suretiyle de kullanılabilir.
İspat yükü Madde 37- Kart numarası bildirilmek suretiyle üye işyerinden telefon, elektronik ortam, sipariş formu veya diğer iletişim araçları yoluyla yapılan işlemlerden doğacak anlaşmazlıklarda ispat yükü üye işyerine aittir. Kartın kaybolması veya çalınması hallerinde kart hamilinin kart çıkaran kuruluşa yaptığı bildirimlere ilişkin ispat yükümlülüğü kart çıkaran kuruluşa aittir.
Kart çıkaran kuruluşun ile kart hamili arasında oluşabilecek herhangi bir uyuşmazlık halinde, işlemin hatasız bir şekilde kaydedildiği, hesaba intikal ettirildiği ve herhangi bir teknik yetersizlik veya arıza halinin bulunmadığını ispat etme yükümlülüğü kart çıkaran kuruluşa aittir.
Bu Kanun kapsamında telefonla yapılan bildirimlerin, konuşmaların kaydedildiği çağrı merkezlerine veya ilgili yerlerde sağlanan kayıt cihazları aracılığıyla yapılması zorunludur. Kart çıkaran kuruluşların ilan ettikleri ve duyurdukları çağrı merkezlerine iletilen telefonla yapılan bildirimlere ilişkin ses kayıtları, bildirim tarihinden itibaren bir yıl süreyle saklanır. Bunlardan ihtilaflı olanların bu süre ile sınırlı olmaksızın ihtilaf sonuçlanıncaya kadar muhafazası zorunludur.
Mikrofilmlerden veya mikrofişlerden alınan kopyalar ya da elektronik veya manyetik ortamlardan çıkarılan bilgileri içeren belgeler, bu kopya ve belgelerin birbirlerini teyit etmeleri kaydıyla asıllarına gerek kalmaksızın İcra ve İflas Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır, asıllarına gerek kalmaksızın mahkemelerce delil olarak kabul edilir.
Tebligat Madde 38- Bu Kanun uyarınca kart hamiline ve kefillerine yapılacak ihtarlar 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, sözleşmedeki veya başvuru formundaki adresine, kart hamilinin bu adresini değiştirdiğini yazılı, elektronik ortamda veya elektronik imza ile bildirmiş olması halinde ise bildirilen son adresine yapılır.
'Kredi kartı faizleri plastik patlayıcı gibi' Kredi Kartları Yasa Taslağı hazırlığı içinde bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Ankara Ticaret Odası'ndan (ATO) bir rapor istedi. ATO da sözlü ve yazılı olarak...devamı
ATO: Kredi kartları bilinçsiz kullanılıyor Ankara Ticaret Odası (ATO) kredi kartıyla yapılan alışverişlerde, taksitlendirilmeye gidilmesinin, tüketiciye daha pahalıya mal olduğunu bildirdi. ATO, ''Tüketici Remzi Bey'' adıyla...devamı
Kredi kartı limitinin üçte 1'ini kullanıyoruz Bankaların verdiği kredi kartı limitleri toplam 47 katrilyon. Oysa toplam 12 milyon kart kullanıcısı 12.4 katrilyonluk kredi kartı harcaması yapıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme...devamı
Sokakta artık kredi kartı dağıtılmayacak Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), 23 milyona ulaşan kredi kartı sistemini disiplin altına alacak. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Bankalar sokakta kredi kartı dağıtıyor. Biz...devamı
Kredi kartı pazarı sokaklara indi Kredi kartlarını sokakta, köşebaşındaki bir tezgah üzerinde form doldurup alabiliyorsunuz. Kartlar, kolay dağıtılınca hesapsız harcayanı da bol oluyor. Her köşe başında kredi kartı...devamı
Türkiye'de kredi kartı savurganlığı var Mithat Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Gürsoy, "Bir gömleği aynı mağazada bir kartla 3 takside, başka bir kartla 5 takside alıyorsunuz. Bu, güvenilirliği azaltıyor"...devamı
Çipli kredi kartları sahteciliği önleyecek Bankalar 2005 yılından itibaren çipli kart uygulamasına geçmeye hazırlanıyor. Kartlara çip takılınca, pos cihazları da değişecek. Siz kartınızı kasa görevlisine verdiğinizde, pos cihazına...devamı
Kredi kartları yarı yarıya küçülecek Dünyada başlayan yeni akım ile kredi kartları küçülüp tasarımları, renkleri ve şekilleri isteğe göre şekillenebilir hale geliyor. Bu akımın sonucunda üretilen kartları yakında ülkemizde de...devamı
Kredi kartı vermek zorlaşıyor BDDK bankaların kredi kartları karşılığında bloke etmek zorunda oldukları özkaynak tutarını bir kat artırdı. Böylece bankalar, verdikleri her kart için ya sermaye artıracak ya da kredi...devamı