kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Haliç'in 'altın' çağı

Burcu Aldinç
18.04.2009
Feshane'de çocuklar gibi eğlenebilir, Pierre Loti'nin kitaplarını kaleme aldığı kahvede elma çayınızı yudumlayabilirsiniz. Fransız lokantaları, uykulukçuları, tarihi işkembe salonları, müzeleri ve gece hayatına yön veren popüler kulüpleriyle son günlerde herkes soluğu Haliç'te alıyor..
Haliç ya da namı değer Altın Boynuz... Tarih boyunca birçok farklı kültüre ev sahipliği yapan İstanbul'un bu eski liman kenti, son günlerde kaybettiği popülaritesini geri kazanma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Yıllarca endüstriyel atıklar yüzünden kirlenen Altın Boynuz'da yeniden yapılanma süreci 1980'li yıllarda başladı. İlk olarak iş yerleri şehir dışına taşındı, ardından inşa edilen kanal sistemleri ve kolektörlerle sular temizlendi.
Deniz kenarlarına yemyeşil parklar kuruldu. Mezbahanın yerini kongre merkezi aldı. Ardı ardına semtte müzeler, sanat merkezleri açıldı. Üniversite kampuslarının da Haliç'e girmesiyle semt, gençlerin de uğrak yeri haline dönüştü.
Kısacası uzun yıllar ihmal edilen Haliç, yeniden hak ettiği değere kavuştu ve İstanbul'un en popüler bölgelerinden biri oldu. Üstelik semtte 7'den 70'e herkesin yapacak bir şey bulması mümkün...

RAKI-BALIK KEYFİ BİR BAŞKA
İstanbul'da deniz, manzara ve tarih bir arada olur da rakı-balık keyfi olmaz mı? Birçok gazeteci, sanatçı ve işadamı özellikle pazar öğleden sonraları balık yemek için Haliç'e geliyor. Sahilde Eminönü'ne doğru giderken sağda pek çok balık restoranı alternatifiniz var. Aralarında en ünlüsü Cibali Balıkçısı. Tuzda levrek, kalkan buğulama, fener kavurma spesiyalleri. Hafta sonları canlı fasıl var.
Limitsiz fiks mönü seçenekleri de unutulmamış. Ortalama 60 TL'ye fiks mönü almak mümkün. Hafta sonları ise radika, turp otu, deniz börülcesi gibi Ege otları da bulunuyor. Cibali dışında Barba Giritli de balık yiyebileceğiniz bir başka mekân. Antakya mutfağı denemek isteyenler ise yine aynı sırada bulunan Ottoman'ı tercih edebilir. Gerçekten oldukça ilginç bir mönüsü ve lezzetli değişik yemekleri var. Rakı-balığa alternatif ekmek arası balık ve bira keyfi yapmak isteyenler Galata Köprüsü'nün alt katındaki restoranların yolunu tutabilir.
"Yok, bu da bana göre değil," diyorsanız hemen Karaköy tarafındaki balık pazarında istiridyeden ıstakoza kadar her çeşit balık satılıyor. Dilerseniz istediğiniz balığı pişirtip burada yiyebilirsiniz. Ancak içki servisi olmadığını hatırlatalım.

MANGALDA KURUFASULYE

Şu sıralar Keremcem'den Hıncal Uluç'a, Şansal Büyükağa'dan Fehmi Koru'ya kadar pek çok isme sahildeki Çanak Mangalda Kurufasulye'de kuru fasulye yerken rastlayabilirsiniz. Buranın özelliği kurufasulyenin mangal ateşinde güveçler içinde pişmesi. Etli, pastırmalı ya da sade çeşitleri var. Haliç'teki bir diğer önemli restoran ise Tarihi Haliç İşkembecisi. 24 saat açık. Burada damar, işkembe, tuzlama, kokoreç, kelle söğüş gibi pek çok çeşit var. Tatlı olarak zerdeyi mutlaka deneyin derim, içindeki safran Kaz Dağları'ndan geliyormuş.

İŞADAMLARININ FAVORİ MEKÂNLARI
Haliç'te seçenekleriniz uykuluk, balık ya da işkembeyle sınırlı değil. Koç Müzesi içinde yer alan Halat Restaurant ve hemen müzenin karşısındaki Cafe du Levant Fransız restoranı, şık atmosferde yemek yemek isteyenler için ideal. Halat'ta Rahmi Koç'un kendi maket tekne koleksiyonundan parçalar dekorasyonun bir parçası haline gelmiş. Rahmi Koç, Güneri Civaoğlu, Mehmet Barlas, Hıncal Uluç, restorana sık sık gelen isimler. Mönü Akdeniz ağırlıklı.
Mönüde yok ama Rahmi Koç'un favori yemeği tekir ve kalkan buğulama imiş.
Güneri Civaoğlu ise en çok mantar soslu bonfileyi sipariş ediyormuş. Cafe du Levant ise Fransa'dan aynen sökülüp monte edilen orijinal bir restoran. Yemekleri kadar dekorasyonu da ilgi çekici. Yemek için olmasa bile, çay saati molası için mutlaka uğrayın.

UYKULUK DENEMEDEN OLMAZ
Haliç'e gelip de uykuluk yemeden dönmek olmaz. Üstelik bahar ayı, tam da uykuluk zamanı. Çünkü kuzuların en lezzetli olduğu dönem. Haliç, özellikle de Sütlüce bölgesi, uykulukçularıyla ünlü.
Kuzunun boğazındaki timüs bezinden elde edilen uykuluğa burun kıvırmadan önce, uykuluğun Paris'te Michelin yıldızlı restoranların mönüsünden eksik edilmediğini hatırlayın. Çınar Altı, Sadrazam Kemal, Altın Boynuz uykulukçulardan bazıları. Ama en meşhur olanı, Sadrazam Mahmut'un Yeri.
Burada uykuluklar bütün olarak geliyor ve masa başındaki mangallarda dilerseniz kendiniz pişirebiliyorsunuz. Yanında da kaymakla pişen 'sadrazam pilavı' tavsiye ediliyor. Fransa'da 60 avroya (yaklaşık 120 TL) satılan uykuluğun Sütlüce'deki fiyatı ise sadece 10 TL.
Haberin fotoğrafları