Giriş Saati : 02.05.2009 18:40 Güncelleme : 02.05.2009 19:39
Kemal Unakıtan Maliye Bakanlığı görevini, Mehmet Şimşek'e devretti.
Makamda gerçekleşen devir teslimin ardından Unakıtan ve Şimşek, maliye bürokratlarıyla kısa bir toplantı yaptı. Toplantının ardından yeni Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte basına açıklama yapan Unakıtan, öncelikle 6,5 yıldır birlikte çalıştığı bakanlık personeline teşekkür etti.
Unakıtan, ''Birlikte vatana, millete, devlete hizmet ettik. İyi şeyler yaptığımıza inanıyorum. Bundan sonra da hep bu memleketimizin hizmetinde olacağız'' dedi.
Maliye Bakanlığının geleneği olan, köklü bakanlık olduğunu ifade eden Unakıtan, Mehmet Şimşek'in de Maliye bürokrasisini, dünya uygulamalarını iyi bildiğini, başarılı olacağına inandığını söyledi. Unakıtan, ''Bu bir bayrak yarışıdır. Bayrağı daha yukarılara taşıyacağına inanıyorum. Allah kolaylıklar versin, başarılar versin'' dedi. ''DÖNÜŞÜMÜ, SAYIN BAKANIN LİDERLİĞİNE BORÇLUYUZ''
Maliye Bakanlığına yeni atanan Mehmet Şimşek de görevi, büyük bir onur ve sorumluluk duygusuyla devraldığını söyledi. Bakanlığın, 2002 yılından bu yana çok önemli reformlara imza attığını dile getiren Şimşek, bu çalışmalardan ''büyük bir övgüyle'' bahsetti.
Türkiye'de sağlanan mali disiplinin dünyada da takdir gördüğünü kaydeden Şimşek, reformlar hakkında bilgi verirken, ''Yaşadığımız dönüşümü çok değerli Bakanımızın vizyonuna, kararlılığına ve liderliğine borçluyuz. Sayın Bakanımızın liderliği sayesinde Türkiye özelleştirme alanında da bir altın dönem yaşamıştır'' dedi. Özelleştirmenin başladığı dönemden 2002'ye kadar gerçekleştirilen özelleştirmelerin 6 katından fazlasının 7 yıl içinde yapıldığını ifade eden Şimşek, ''Sayın Bakanımızın Maliye Bakanlığı döneminde ortaya koyduğu güçlü performans, çıtayı ulaşılmaz bir seviyeye yükseltmiştir. Bu görevi, bu bilinçle devraldığımı belirtmek isterim. Sizlerin de destek ve katkılarıyla Sayın Bakanımızın ortaya koyduğu performansı devam ettireceğimize ve daha ileri taşıyacağımıza inancım tamdır'' şeklinde konuştu.
Konuşmasında küresel krizin etkilerine de değinen Şimşek, bir yandan krizin Türkiye ekonomisine etkilerini en aza indirecek önlemleri almak, diğer yandan kazanımları ve orta vadeli sürdürülebilirliği korumak gibi zorlu bir görevle karşı karşıya olduklarını söyledi.
Ekonomik faaliyetlerdeki daralma ve dengeleyici önlemler sonucu bütçe açığında kaçınılmaz bir artış meydana geldiğini, buna bağlı olarak hazine borçlaması ve borç yükünün arttığını anlatan Şimşek, ''Kamu açığı ve borç yükündeki artışı öncelikle durdurmak ve izleyen yıllarda bu oranları azalan bir patikaya oturtmak temel önceliğimizdir'' dedi. Şimşek, şöyle devam etti: ''Nisan ayı başında Avrupa Birliğine ilettiğimiz katılım öncesi ekonomik program bu yaklaşımımızı ortaya koymaktadır. Mayıs, Haziran ayları orta vadeli ekonomik ve mali politikalarımızı ortaya koyacağımız önemli politika dokümanlarının kamuoyuyla paylaşılacağı aylar olacaktır. Öncelikle orta vadeli program ardından orta vadeli mali plan hazırlanacaktır. Uluslararası Para Fonuyla yürüttüğümüz görüşmeler de orta vadeli politika ve programımız açısından önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmalar katılım öncesi ekonomik programda yer alan ana çerçeveyi koruyacak ve son gelişmelerin gerekli kılabileceği güncellemeleri de yansıtacaktır.''
ÖNCELİKLİ ALANLAR
Mali disiplinin önemini vurgulayan Şimşek, mali kaynakları doğru alanlarda ve etkin bir şekilde kullanmanın, önümüzdeki dönümde de temel ilkeleri olacağını belirtti.
Unakıtan'ın çok kapsamlı bir yapısal reform programını ''emanet ettiğini'' kaydeden Şimşek, şöyle konuştu: ''Gelir Vergisi Reformu, vergi sisteminin sadeleştirilmesi, kayıtdışılıkla mücadele, vergi tahsilatının daha da etkinleştirilmesi mali kuralın hayata geçirilmesi, kamu mali hesaplarının şeffaflık ve uluslararası standartlara uyumunun artırılması, mali yönetim, iç kontrol ve denetim alanlarının teknik ve idari kapasitelerinin yükseltilmesi ve mahalli idarelerin mali yapısının ve yönetiminin daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulması, önümüzdeki dönemde yoğunlaşacağımız alanların başında gelmektedir.''
Maliye Bakanlığı ''ailesine'' katılmaktan gurur duyduğunu ifade eden Şimşek, sözlerini ''Bize gerçekten çok güçlü, övgüye değer ve tarihe kayıt düşecek bir başarıyı devreden Saygıdeğer Bakanımıza, şahsım ve ülkem adına şükran ve takdirlerimi arz ediyorum'' diyerek noktaladı. Daha sonra iki bakan birbirlerine çiçek verdi.
''ÇOK ŞÜKÜR SAĞLIĞIM YERİNDE''
Unakıtan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir muhabirin, ''Görev değişikliği konusunda sağlık gerekçesiyle siz mi Başbakan'dan rica ettiniz, yoksa kendi tasarrufu muydu?'' sorusuna yanıt vermek istemediğini dile getiren Unakıtan, ''Bu arada çok şükür sağlığım da yerinde, onu da söyleyeyim'' dedi.
Bakanlık göreviyle ilgili ''içinde ukde kalan bir şey bulunup bulunmadığının'' sorulması üzerine de Unakıtan, değerli bürokratlarla önemli çalışmalara imza attıklarını ifade ederek, ortaya koydukları işlerden memnun kaldıklarını, vicdanen rahat olduklarını söyledi. Unakıtan, ''Geriye dönüp de ah şöyle yapsaydık, böyle yapsaydık diyeceğim bir şey yok, çok şükür'' dedi. ''SAYIN BAKANIN YOĞURT YİYİŞİ BELLİ''
Unakıtan, aynı muhabirin, ''Eliniz sıkıydı. Yeni Maliye Bakanına para harcama konusunda tavsiyeniz olacak mı?'' sorusuna karşılık da elinin sıkı olduğunu, ancak bunun mali disiplin için gerektiğini vurguladı. Kemal Unakıtan esprili bir üslupla, ''Merak etmeyin öyle bir bakana da teslim ediyorum'' dedi. Birlikte bir çok çalışma yürüttüklerini, Şimşek'in Hazine'deki başarılarının da ortada olduğunu dile getiren Unakıtan, ''Sayın Bakan'ın zaten yoğurt yiyiş tarzı belli. O bakımdan para konusunda evvel Allah aynı sıkılık devam edecek diye düşünüyorum'' diye konuştu.
''OMUZLARIM HAFİFLEDİ, SEVİNÇLİ GÜNÜM''
Bundan sonra yapmak istediklerine yönelik soru üzerine de Unakıtan, bakanlık görevi süresince ailesine, kendisine yeterince zaman ayıramadığını, artık bunun için daha fazla vaktinin olacağını söyledi. Unakıtan, ''Omuzlarım biraz daha hafiflemiş durumda. Dolayısıyla benim sevinçli günüm, mutlu günüm. Ama yeni maliye bakanı arkadaşımıza da Allah kolaylık versin diyorum. Çünkü hakikaten ağır bir görevi teslim alıyor. Kendisine başarılar, kolaylıklar diliyorum, beni hafifletti'' dedi.