Bir hafta önce TBMM Genel Kurul Salonu 81 ilin Öğrenci Meclisi Başkanları'na ev sahipliği yaptı. Ülkenin çeşitli illerinden gelen öğrenciler, kürsüye çıkıp eğitim sistemini eleştirerek
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e eğitim sisteminin çarpıklığını dile getiren sert konuşmalar yaptılar.
İstanbul Öğrenci Meclisi Başkanı Atakan Esen,
Türkiye'nin genç nüfusuyla övünmesine rağmen bu potansiyelinden yararlanamadığını belirtirken, kırsal kesimdeki eğitimin yetersizliğinden yakındı.
Beni en fazla duygulandıran ise
Hakkari Öğrenci Meclisi Başkanı Adem Özcük'ün sözleri oldu. Özcük, üniversite giriş sistemi ÖSS'yi
"Ölürsem Sebebi Sensin" şeklinde tanımlayarak sistemin bir an önce değiştirilmesini istedi. Bu genç arkadaşımıza hak vermemek elde değil. Çünkü Özcük sistemin çarpıklığını içinden hissediyor. Ülkenin en geri kalmış bölgesinde yaşayan Özcük "çıkış yolu" olarak gördüğü eğitim sisteminin kendisi için umut olamayacağını görüyor.
Eğitim sistemine bir göz atılacak olursa sistemin her hükümet döneminde bir değişikliğe uğradığı görülüyor. Şimdi ise 2010 yılından itibaren yeniden iki basamaklı sisteme geçileceği açıklandı.
Bu yıl son kez yapılacak olan ÖSS, artık tarihe karışacak. 2010 yılında üniversiteye girecek olan öğrenciler yeni siteme göre kendilerini hazırlayacaklar. Kapağı iyi bir üniversiteye atmak için dershane, özel ders ve okul üçgeni arasında denge kurmaya çalışacaklar. En verimli çağlarını test çözmeye ayıracaklar. Aileler çocuklarının başarılı olması için her türlü fedakârlığı göze alarak, boğazlarından kestikleri paraları çocuklarına harcayacaklar. Sistem, bu kargaşa içersinde devam edecek. Ta ki birileri çıkıp "Bu sistem iyi değil başka bir sistem getirelim" diyene kadar.
Öğrenci psikolojisi Ölçme ve değerlendirme konusunda Washington'da bulunan American Institutes for Researc'ta çalışmalarda bulunan
Dr. Enis Doğan, Türkiye'deki sınav sistemi değişikliğini bir türlü anlayamadığını söylüyor. "Bir değişiklik yapılacaksa önce bu değişikliklerin araştırması yapılır. Gerekçeler ortaya konulur. Öğrenci psikolojisi yönünden de incelenir. Ona göre karar verilir" diyen Dr. Doğan Harvard'da soruların yanına konulan harflerin kaldırılıp yerlerine rakamların konulması için yapılan çalışmanın bile beş yıl sürdüğünü söylüyor. Yüzlerce bilim adamının bu konuda görüş bildirdiğini kaydeden
Dr. Doğan, "
Türkiye'de sistem baştan sona değiştiriliyor. Bir tek gerekçesi ortaya konulmuyor. Olan gençlere oluyor" diyor. Hak vermemek elde değil.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın
Yayın tarihi: 29 Nisan 2009, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/29//ozay.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.