kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Aşkın ve gladyatörlerin kenti: Stratonikeia

Giriş Saati : 07.03.2009 14:31
Yatağan Kaymakamlığı, ilçedeki ''Stratonikeia'' antik kentinin dünyaya tanıtılması için çalışma başlattı...
Tanıtım çalışmalarında, ilçedeki kömür havzalarında tesadüfen bulunan 6 adet gladyatör heykeli ve antik kentin kuruluşunu anlatan tablo kullanılacak.

Yatağan Kaymakamı Şehmuz Günaydın, ''Bu antik kentte yaşanmış bir aşk hikayesi var. Bu aşk hikayesi ile ilgili değişik dönemlerde yapılan resimler var. Bunlar şehrin kuruluş hikayesini anlatan resimler. Bizim yaptığımız araştırmalarda bu resimlerin dünyanın çeşitli müzelerinde olduğunu tespit ettik. Stratonikeia antik kentinin kuruluş hikayesinin anlatıldığı tabloların kopyası için bizden yaklaşık 2 milyon dolar istediler. Biz de bu maliyetin altına giremedik. İlçemizde görev yapan resim öğretmenimize bu tablolardan bir tanesinin benzerini yaptırdık ve bu tabloyu da ışıklı tanıtım tabelası haline getirdik ve antik kentin girişine diktik'' dedi.

AŞKIN VE GLADYATÖRLERİN KENTİ

Üzerinde ''Ölümüne Aşkın ve Gladyatörlerin Kenti Stratonikeia'ya Hoşgeldiniz'' ifadesinin yer aldığı tabelanın antik şehrin girişine dikilmesinin ardından tanıtım açısından çok ciddi mesafe alındığına işaret eden Günaydın, şunları ifade etti:

''Kısa süre içinde, şehre gelen ziyaretçi sayısında artış yaşandı. Tabii biz esas artışı yazın bekliyoruz. Çünkü burası çok önemli bir antik kent. Burası dünyanın en büyük mermer kentlerinden bir tanesi. Tamamen mermerden yapılmış. Burası yaklaşık olarak 150 - 200 bin insanın yaşadığı 20 bin kişilik tiyatrosu olan, meclisi olan, çok muhteşem giriş kapısı olan bir antik şehir. Turizm sezonun başlamasıyla birlikte antik kentin yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşamasını bekliyoruz.''

Günaydın, özellikle Fransa'da antik şehrin kuruluş hikayesinin bilinen bir olay olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:


''Fransa'da bu şehrin kuruluş hikayesi ile ilgili resimler yapılmış. 1671 yılında Fransa'da yapılan bir resim yarışmasında birinci olan resmin bulunduğu yeri de tespit ettik. Bunun dışında yine Fransa'da, Almanya'nın Kasel Müzesi ile Macaristan'ın Budapeşte kentinde ki resim çok büyük yaklaşık 24 metrekare olan bir resim. Ayrıca resimlerin ortak noktası Stratonikeia şehrinin kuruluş hikayesini anlatıyor olmaları. Hepsi de aynı sahneyi kralın oğlunun hasta olduğu sahneyi anlatıyor. Bu resimler şunu gösteriyor. Şehir bundan 200-300 yıl önce Avrupa'da bilinen bir kent.

Ayrıca, tarihçilere göre, Stratonikeia'da bulunan 'gladyatör okulu' dönemin en büyük okullarından bir tanesi ve burada çok ünlü gladyatörler yetişmiş. Geçtiğimiz yıllarda bölgede gladyatör heykelleri bulundu. Bunların 6'sının hangi gladyatörlere ait olduğu tespit edildi. Biz burada bir gladyatör okulunun varlığını da göstermek için şehrin kuruluş hikayesini anlatan resmin bulunduğu tabelaya gladyatör resimlerini de koyduk. Bu şekilde, 'hem aşkın şehri hem de gladyatörler şehri' vurgusunu yaparak buraya yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye çalışıyoruz.''

GLADYATÖR SALONU

Muğla Müzesi'nde 3 yıl önce açılan Türkiye'nin ilk gladyatör salonunu bugüne kadar yaklaşık 40 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Muğla'nın Yatağan ilçesinde 9 yıl önce bir işletmeye ait kömür havzalarında, kömür çıkarma çalışmaları sırasında tesadüfen bulunan ve aralarında ''Truva'' filmine konu olan Akhilleus'un da olduğu 7 gladyatörün mezar steli (dikilmiş, yüksekliği eninden uzun yekpare bir taştan oluşan yapıt) özel bir salonda sergileniyor.

Gladyatör stellerinin sergilendiği salonun duvarlarında, o dönemin savaşlarını gösteren fotoğraflar yer alıyor. 7 gladyatör stelinden 6'sının hangi savaşçılara ait olduğunu belirlenmiş. Müzede, Roma Dönemi'nde ün yapmış Khrysos, Vitalius, Khrysopteros, Amarios, Eumolos, Droseros ve Akhilleus adlı savaşçıların mezar stellerinin sergilendiği öğrenildi.

(AA)