Saman nezlesi yıllık 7 milyar sterlinlik kayba yol açıyor
Giriş Saati : 20.04.2009 13:57
Güncelleme : 20.04.2009 20:54
Saman nezlesi adı verilen alerjik hastalığın yol açtığı verim kaybıyla İngiltere ekonomisinin her yıl 7.1 milyar sterlinlik kayba uğradığı bildirildi. ..
Giderek artan miktarda insanı etkisi altına alan saman nezlesinin İngiltere'de halen nüfusun dörtte birinde görüldüğüne işaret eden uzmanlar, hastalığın burun akıntısı ve gözlerde kaşıntıyla ortaya çıktığına dikkati çekti.
Bu hastaların yüzde 39'unda konsantrasyon bozulması olduğu ve bunun da çalışma hayatı üzerinde olumsuz etkisi bulunduğuna işaret eden araştırmacılar, çalışanların saman nezlesinden muzdarip oldukları dönemlerde verimliliklerinin sadece yüzde 63'lük bölümünü kullanabildiklerini belirtti.
2 bin hasta üzerinde yapılan araştırmada, hastaların yüzde 80'inin, saman nezlesi dönemi olarak anılan ve havadaki polen oranının arttığı dönemde çalışma hayatına yeterince odaklanamadığı ortaya konuldu. Bu hastaların yüzde 2'sinin ise söz konusu dönemde "hiç çalışamaz duruma geldiği" belirlendi.
Araştırmaya katkıda bulunan işverenlerin büyük bölümü ise saman nezlesi olduğunu belirterek kendilerini arayıp izin isteyen çalışanlarının bu gerekçesini yeterince güçlü görmediklerini itiraf etti. Bazı işverenler böyle bir gerekçeyle kendilerini arayan çalışanlarını işten atmayı bile düşünebileceklerini açıkça ifade etti.
Konuyla ilgili araştırmayı yürüten Ulusal Polen ve Hava Biyolojisi Araştırmaları Birimi Başkanı Prof. Jean Emberlin, verimlilikteki azalmayla ortaya ortaya çıkan ekonomik kaybın çok büyük olduğuna işaret ederken, bunun da hastalığın daha çok ciddiye alınması gerektiğini göstermeye yettiğini bildirdi.
Saman nezlesi adı verilen alerjik rahatsızlık, polen, havadaki kimyasallar ve tozlarla ortaya çıkıyor. 200 yıl öncesine kadar hiç bilinmeyen hastalığa yakalananların sayısının 1980'li yıllardan itibaren ikiye katlandığı belirtiliyor.
Yayın tarihi: 20 Nisan 2009, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/20//haber,2A6A04F90A774413B515ED6DD1CCFE5B.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.