Küçücük madalyon İngiltere-Gürcistan ilişkilerini zora soktu
İHA
Giriş Saati : 16.04.2009 08:52
Güncelleme : 16.04.2009 20:44
Gürcistan Kraliçesi Ketevan'a ait 5 santimetre çapındaki madalyon 2 ülke arasında krize neden oldu. Halen British Museum'da sergilenen madalyonun Gürcistan'a iadesi talep ediliyor. ..
British Museum'da kapalı kapılar ardında bulunan bu küçücük madalyon, 1992 yılından bu yana diplomatik ilişkiler içerisinde bulunan İngiltere ve Gürcistan'ın arasını açtı. Bir krize dönen madalyon meselesi konusunda Gürcü tarih uzmanları ve halk, madalyonun Ulusal Gürcistan Müzesi'nde bulunması gerektiğine inanıyor.
1565-1624 yılları arasında yaşayan ve Gürcistan'ın doğusundaki Kakheti Krallığı'nın Kraliçesi olan Ketevan, İran'ın Şiraz kentinde Hıristiyanlıktan İslamiyet'e geçmeyi reddetmesi üzerine öldürüldü. Cesedi parçalanan ve şehit olarak kabul edilen Ketevan ardında yalnızca bu küçük madalyonu bıraktı. Bu nedenle Gürcü tarihçiler Gürcistan tarihinin bir parçası olan bu madalyonu ait olduğu yere geri getirilmesi için çaba gösteriyor.
Bu arada British Museum tarafından resmi bir açıklama yapılmazken, kayıt dışı açıklamalarda madalyonun Bizans dönemine ait bir parça olduğu ve madalyonun herhangi bir yere iadesi konusunda herhangi bir görüşmenin bulunmadığı belirtiliyor.
Madalyon, British Museum'da yeni açılan bir bölümde, Ortaçağ ve Bizans Ortodoksluğu dönemine ait parçalar arasında sergilenmeye devam ediyor. Müzenin Ortodoks dünyasına ait sanat eserleri bölümünün uzmanı ve küratörü Chris Wood, konuyla ilgili doğrudan bir açıklama yapmaktan kaçınırken, müzenin basın ofisi aracılığı ile ilettiği mesajda, "Bu madalyon Bizans dönemine ait bir sanat eseri ve Kraliçe Ketevan'a ait. Madalyonun Gürcistan'a iade edilmesi konusunda herhangi bir talep ya da anlaşma yok. Bu konuda herhangi bir kimse bizimle irtibata geçmedi. British Museum olarak bize bu konuyla ilgili Gürcistan tarafından herhangi bir iade talebi gelmedi" dedi.
Kraliçe'nin madalyonunun Gürcistan'a iade edilmesi talebi konusunda görüşlerine başvurmak istenilen Gürcistan'ın Londra Elçiliği de herhangi bir açıklama yapmazken, İHA temsilcisinin Gürcistan Elçisi ile görüşme talebine de şuana kadar herhangi bir yanıt verilmedi.
Gürcistan medyasına göre ise Ulusal Gürcistan Müzesi, madalyonu geri almak için görüşmelere devam ediyor. Görüşmeler kapsamında Ulusal Gürcistan Müzesi'nin Kraliçe'nin madalyonuna karşı Gürcistan'da bulunan İngiliz sanat eserlerini takas etmeyi önerdiği iddia edilirken, bu girişimin olumlu sonuçlanması halinde yıllar önce şimdiki değeri ile 150 bin pound değerinde güvenlik teminatı ile İngiliz hükümetine verilen madalyonun Gürcistan'a iade edileceği kaydediliyor.
Öte yandan Kraliçe Ketevan, Gürcistan için oldukça önemli bir sembol olarak görülüyor ve bu nedenle ona ait olan tüm parçalara mümkün olduğu ölçüde ulaşılarak, bir araya getirilmeye çalışılıyor. Kısa bir süre önce de Kraliçe'den yadigar bir eserin izine Hindistan'ın Goa kentinde rastlanılmış, söz konusu eseri bulan şahsa ödül olarak Gürcistan vatandaşlığı teklif edilmişti.
Yayın tarihi: 16 Nisan 2009, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/16//haber,96443F401A6A443AB69B91883318C9C8.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.