kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Karanlık savaş başladı"

iHA
Giriş Saati : 16.04.2009 15:10
Güncelleme : 16.04.2009 21:35
Yeni Haber
Genelkurmay eski başkanı emekli orgeneral Yaşar Büyükanıt, Amerikalıların genelde terörle mücadele için asker istediğini belirterek, "Obama'nın da Türkiye ziyareti sırasında Afganistan için asker istediğini düşünüyorum. Biz yıllarca bu ülkede şehit verdik. Bir de orada şehit verirsek bunu Türk halkına nasıl anlatırız" dedi.

Büyükanıt, dünyada bir karanlık savaş başladığına dikkat çekerek, "Türkiye Kıbrıs'ta bir sorun yaşarsa Akdeniz ekonomik bölgesinde sadece Antalya Körfezi'ne mahkum olur" diye konuştu.

Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (BÜSAM) tarafından düzenlenen "2'nci Uluslararası Strateji ve Güvenlik Çalışmaları Sempozyumu", üniversitenin Taksim Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. "21'nci Yüzyılda Ulusal Savunma" konulu sempozyuma Türkiye ve dünyadan uzman isimlerin yanı sıra Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, TBMM eski başkanı Hüsamettin Cindoruk, Genelkurmay eski başkanı emekli orgeneral Yaşar Büyükanıt da katıldı. Kürsüye gelen Cindoruk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı değerlendirme konuşmasına destek verdi. Orgeneral Başbuğ'un konuşmasının bazı kesimler tarafından eleştirildiğini belirten Hüsamettin Cindoruk, "Bazıları bunu eleştirdi ama o konuşma çok doğruydu. Bilimsel desteğe dayalı, tamamen ülkenin geleceğini düşünen, siyaset kokan değerleri ifade eden bir konuşmaydı. Bazıları 'asker kışladan çıkmasın' diyor. Ben buna katılmıyorum. Asker kışladan çıksın ama silahını bırakarak çıksın" dedi.

Cindoruk, Türk ordusuna tüm kamuoyu ve halkın destek vermesi gerektiğini belirterek, "Türk ordusunun teçhizatlarının gelişmesinde de parlamentonun destek vermesi gerekir. Anayasa çerçevesinde asker fikirlerini beyan etmeli. Ben askerin devlete el koyması döneminde mağdur oldum. Sayın Demirel ile birlikte mecburi ikamet etmek zorunda kaldık ama hiçbir zaman askerle itilafa düşmedim. Bugün uzlaşma kültüründen yoksun iktidarlar olduğunu görüyoruz. Siyasi kesimlerin de artık özeleştiri yapması gerekir.'Hiç mi suçumuz yok' diye düşünmeleri gerekir" diye konuştu.

Cindoruk, kürsüden inerken ayağının takılması üzerine düşme tehlikesi geçirdi. Cindoruk'un yardımına Yaşar Büyükanıt koştu. Daha sonra kürsüye gelen Yaşar Büyükanıt, "Türkiye'de Savunmanın Değişimi" başlığı altında bir konuşma yaptı.

Büyükanıt, NATO'yu eleştirerek, "NATO, son dönemlerde bir tehdit bulmak istedi. İlk olarak Kuzey Afrika'daki aşırı dinci gruplar tehdit olarak algılandı ancak 11 Eylül'de ABD'ye yapılan saldırılar sonrası tehdit kavramı değişti. Birleşmiş Milletler tarihte bir ilk olarak 5. maddeyi öne koydu. NATO burada büyük bir hata yaptı. Artık günümüzde savaş kavramı da değişmiş durumda. Silahlı tehdit haricinde artık ekonomik tehditler de var. Ekonomik manipülasyonlar, Türkiye ekonomilerini bozmaya çalışarak politik amaçlarda kullanmak, vakıfları ve sivil toplum kuruluşlarını yönlendirerek kamuoyunu kendi istikametine doğru kullanarak savaş başladı. Biz buna karanlık savaş diyoruz" ifadelerini kullandı.

Karanlık savaşın en iyi örneğinin 2001 krizi olduğunu belirten Yaşar Büyükanıt, manipülasyon yapılarak kriz ortamı oluşturulduğunu savundu.

Büyükanıt, "Bir de siber savaş var. Teknoloji kullanılarak bu savaş gerçekleştiriliyor.

Türkiye'nin yaşadığı coğrafya çok belalı bir coğrafya. Kafkaslar'da, Suriye'de potansiyel bir tehdit söz konusu. Nitekim Kıbrıs da çok önemli. Kıbrıs Rum Kesimi, bazı ekonomik anlaşmalar için faaliyetlere geçti. Petrol arama gibi faaliyetlere başlamak için anlaşmalar yaptı. Türkiye Kıbrıs'ta bir sorun yaşarsa Akdeniz ekonomik bölgesinde sadece Antalya Körfezi'ne mahkum olur. Biz hep onların yaptıklarını takip ediyoruz ve 'olmaz' diyoruz. Halbuki bizim de artık ekonomik anlamda orada bir şeyler yapmamız gerekir. Yunanistan'da hava sahasının ihlalleriyle ilgili tartışmalar yaşanıyor. Halbuki Türkiye uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu yapmaktadır. Yunanistan orayı bir milli egemenlik sınırı gibi görüyor. Bu tamamen yanlıştır. Eğer bu sorun aşılırsa, Yunanistan'la aramızda bir sorun kalacağını düşünmüyorum" açıklamasında bulundu. Türk Silahlı Kuvvetleri sağlam adımlarla ilerlediğini belirten Büyükanıt, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sadece savaşmak için değil, caydırıcı bir güç olmak için de önemli olduğunun altını çizdi. Büyükanıt, Türkiye'nin 1998 yılında Suriye ile bir savaş ortamına girdiğini hatırlatarak, "O zamanın Başbakanı Mesut Yılmaz bana 'çok kanlı bir savaş olmaz mı?' dedi. Ben de 'kansız savaş olur mu?' dedim ama bizim ordumuzun ne kadar güçlü olduğunu ifade eden sözler söyledim ve bu etkili oldu. Bu yüzden Türk Silahlı Kuvvetleri çok güçlüdür. Şimdi Afganistan'da Türk ordusu var ama bu terörle mücadele için değil, bölgeyi komuta etmek için. Bizim ordumuz yıllarca Türkiye'de terörle mücadele ediyor. Şu anda Afganistan'a da terörle mücadele için ek asker gönderirsek, orada bir asker şehit olursa Türk halkına ne söyleriz, nasıl anlatırız" dedi. Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un konuşmasıyla ilgili sorular üzerine, "Eski bir Genelkurmay mensubu olarak, Genelkurmay Başkanımızın yaptığı konuşması değerlendirmem doğru olmaz" ifadelerini kullandı. Büyükanıt, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinde, Afganistan'ın terörle mücadelesi için Türkiye'den ek asker istediği yönündeki söylemlerin hatırlatılması üzerine ise, "Ben de istediğini düşünüyorum ama makamlarla neler konuştuğunu bilmiyorum. Amerikalılar genelde terörle mücadele için asker ister. O yüzden de Obama'nın da asker istediğini düşünüyorum. Biz yıllarca bu ülkede şehit verdik. Bir de orada şehit verirsek bunu Türk halkına nasıl anlatırız" diye konuştu.