Halil Paşa’nın sergideki eseri.
Türk sanat tarihine 'Batılı' bakış
Sabancı Müzesi, 15 fırçanın 150 yapıtını Ferit Edgü'nün küratörlüğünde bir araya getirdi. Batı'ya Yolculuk, Türk sanat tarihinin 'Batılı' anlamda yeniden kurgulandığı özel bir sergi..
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), bugün itibariyle Türk sanat tarihi üzerinden Batı'ya Yolculuk için kapılarını aralıyor. Türk Resim Sanatının 70 Yıllık Serüveni alt başlığında 1860 - 1930 arası analitik bir okumanın yapıldığı sergi, Yüksel İnşaat'ın desteğiyle Osman Hamdi Bey'den İbrahim Çallı'ya, Feyhaman Duran'dan Namık İsmail'e, her biri 19'uncu yüzyılda doğmuş ressamlar aracılığıyla, Türk resminin belleğini büyüteç altına alıyor. Sergide, Şeker Ahmet Paşa ve Halil Paşa gibi asker kökenli ressamlar dahil olmak üzere, analitik çözümlemeler ve dışavurumcu yorumlarla resim sanatına yeni yaklaşımlar katan 15 sanatçının, Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü, Ankara Resim ve Heykel Müzesi, TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı Müzesi, MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, SSM koleksiyonları ve özel koleksiyonlardan seçilmiş 150 yapıtı, sanatseverlerle buluşuyor. Serginin sürprizi ise, Osman Hamdi Bey'in ünlü eseri Kaplumbağa Terbiyecisi'nin, özel bir koleksiyonda bulunan ikinci versiyonunun, ilk kez bu sergide gün ışığına çıkarılmış olması.
ÇOCUK ATÖLYELERİ
Küratörlüğünü Ferit Edgü'nün yaptığı, Batılı anlamda Türk resim sanat tarihinin yeniden kurgulandığı sergide, Paris'te ilk kuşak Türk ressamlarına hocalık yapmış Jean-LGve Gustave Boulanger gibi sanatçıların yapıtları da mevcut. Kuşakları buluşturan sergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, müzenin eğitsel ve sosyal sorumluluk misyonuna atfen, "Sergi süresince, her zaman olduğu gibi, toplumda sanatseverlik bilincinin geliştirilmesi için, okul çağındaki çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programlarımız ve atölye çalışmalarımız devam edecek. Öte yandan ziyaretçiler Osmanlı Saray Tabloları, Osman Hamdi Bey ve Kurtuluş Savaşından Anılar gibi belgesel filmleri de izleyebilecek," diye konuşuyor. Bilgi: https://muze.sabanciuniv. edu
Yayın tarihi: 16 Nisan 2009, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/16//haber,097381A7228D4C3D8A2D8D7CD9B1DAE6.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.