kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Japonya'da kiraz çiçekleri şöleni

10.04.2009
Tayfun İşbilen (Rehber-serbest gazeteci)
"Kiraz ağaçlarının dalları Nisan'da çiçeklenince Japonlar için en büyük şölen de başlar. 'Sakura' adını verdikleri kiraz ağaçları, çiçekleriyle ülkeyi baştan başa kaplar. Japon kültüründe bu çiçeğin çok derin anlamları var. Bir esintiyle beraber pembe-beyaz sakura çiçekleri havada uçuşmaya başlayınca onlara baygın bir koku eşlik eder. Sakura, bildiğimiz kiraz ağaçlarından farklıdır, meyve vermez. Kiraz ağacıyla en büyük şölenlerini yapan Japonlar, kirazı ithal ederler ve kilosuna 50 TL'ye yakın para öderler.
Baharı en çok özleyen ve hak eden ülkelerden biri Norveç'tir. Kış aylarında bitmeyen gece, baharla birlikte son bulur. Norveçliler aylarca göremedikleri güneşe kavuşur. Dünyanın belki de en geniş yeşil alanlarına (bunların çoğu ormandır ve içinde 2 binden fazla vahşi ren geyiği yaşar) sahip kenti Oslo'da parklardan çimen ve çiçek kokuları yükselir. Üstat Vigeland'ın 200'den fazla heykeliyle süslediği, onunla aynı adı taşıyan park da en güzel yerdir.
Pek çok gezginin 'Sadece burayı görmek için bile Oslo'ya gelinir,' dedikleri parkı bahar kokuları eşliğinde ziyaret etmek unutulmaz bir deneyimdir. Portekiz'in başkenti Lizbon, baharda karanfil kokar. 1974'ün nisan ayında 30 yıllık diktatörlük, 'Karanfil Devrimi' adı verilen halk hareketiyle son buldu. Salazar'ın 1932'de kurup ünlü 3F formülüyle (Futbol, Fado, Fatima) 1970'te ölene kadar yönettiği Portekiz'de onun yerini alan Caetano, iktidarda fazla kalamadı. 24 Nisan günü halk, ellerinde karanfillerle sokağa döküldü. Bazı subaylar da silahının namlusuna karanfiller takarak onlara eşlik etti. Caetano, bu hareketi bastıracak güce sahipti belki ama kendisine çiçek verenlerin üzerine kurşun sıktırmadı ve devrim başarıya ulaştı. Karanfilin güzel kokusu sayesinde de hiç unutulmadı. O yüzden nisanda her yeri dolduran karanfiller kimseyi şaşırtmaz.
Fransa'nın Avignon kenti, tarihi eserleri kadar yakınlardaki lavanta tarlalarıyla da ünlüdür."