- ABD de Ergenekon davasından memnun gibi... - Obama'yı bilemem ama Avrupa'da neredeyse herkes, Ergenekon davasının gidişinden hoşnut. Derinlerde çürümüş birşeylerin varlığını biliyorlar. Bu şimdi su yüzüne çıktı. Bu çok iyi. AB'de, ABD'de bunun farkında. Ama bazen yanlış yorumlamalar yapılabiliyor. Örneğin kimi insanlar Ergenekon'u öylesine savunuyorlar ki, eleştirdikleri kişilerle farketmeden aynı duruma düşebiliyorlar. Söz gelimi, siz insanları açık bir iddianameniz olmadan aylarca hapiste tutamazsınız. Hele de gazetecileri. Şu anda dikkat buyurun, davayla ilgili eleştirilerin geniş bir kısmı da, prosedür üzerine. Yoksa davanın niteliğine, içeriğine dair değil. Ergenekon davası kitabına uygun bir süreçte görülecek ve neticelendirilecek olursa, yaşanan Türkiye için inanılmaz bir demokrasi başarısı olur.
- Kitaptan bahsetmişken, Anayasa'ya nasıl yaklaşıyorsunuz? - Birçok Avrupalının Türkiye'de tamamen yeni bir Anayasa görmek isteyeceklerine inanıyorum. Pek çoğu, bu Anayasa'nın köklerinin militer bir geleneğe dayandığını biliyor ve hatırlıyor zaten. Bunun için yapılabilecek en iyi şey ise, topyekûn, yeni bir Anayasa hazırlamak olabilmeli. Ben değişiklik gerektiren en önemli unsurun, farklılıkların tanınması yönünde olması gerektiğini söylemeliyim. Bunu söylerken ille de Kürtleri kastetmiyorum. Ülkedeki tüm vatandaşların eşit ve özgür biçimde parlamentoda temsil edilebilirliğini kastediyorum.
Yayın tarihi: 12 Nisan 2009, Pazar Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/04/12/pz/haber,3BC167F2BA8D4E66AD25BD6ADE5DB38B.html Tüm hakları saklıdır.