Sokak sütleri hijyenik değil
CİHAN
Giriş Saati : 24.03.2009 16:33
Güncelleme : 24.03.2009 23:22
Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, sokak sütünün hijyenik olmadığı belirlendi...
Ankara'nın 39 semtinden elde edilen 150 sokak sütü, 109 UHT süt ve 41 pastörize süt örneği üzerinde yapılan laboratuar analizlerinde, uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 5 bin iken, açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği ortaya çıktı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal, sağlık için sütün hijyen özelliklerine mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Tetra Pak Türkiye ve Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen 'Sağlıklı Süte Çağrı Kampanyası'nın bilgilendirme semineri Antalya Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Antalya'da faaliyet gösteren halk eğitim merkezlerindeki öğretmen ve kursiyerlerinin katılımı ile gerçekleştirilen seminerde uzmanlar, açık sütün insan sağlığı açısından oluşturduğu tehditlere dikkat çekerek ambalajlı süt tüketiminin önemine vurgu yaptı. Seminere konuşmacı olarak katılan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal, açıkta satılan sütte zararlı bakteri sayısının, kabul edilebilir miktarın çok üzerinde olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'de açık süt tüketiminin çok yaygın ve yüksek olmasının sağlıklı beslenme konusunda önemli sıkıntılara neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ünal, şöyle konuştu: "Gerek hijyen, gerekse besin değerine dair yapılan araştırmalar, açık sütün sağlıklı tüketim için uygun olmadığını ortaya koyuyor. Sağlık için mutlaka ambalajlı Uzun Ömürlü (UHT) ya da pastörize sütlerin tüketilmesi gerekiyor. Yapılan araştırmalar, UHT sütün insan sağlığı açısından tüm standartlara uygun olduğunu gösteriyor."
KAYNATILAN SÜT BESİN DEĞERİNİ KAYBEDİYOR
Prof. Dr. Serhat Ünal'ın verdiği bilgilere göre; açık sütü, içerdiği zararlı bakterilerden arındırmak için evlerde uygulanan kaynatma işlemi, sütün besin değerini kaybettiriyor.
Uzun süre yüksek ısıda kaynatılan süt, besin değerini yüzde yüze varan oranlarda kaybediyor. 15 dakika ısıtılmasının ardından, çiğ sütteki Tiamin yüzde 66, Riboflavin ve Folik Asit yüzde 50, Niacin yüzde 12 oranında azalırken, B12 vitaminindeki kayıp da 20 dakika sonunda yüzde 30'a varıyor.
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler de, açık sütün daha ucuz olduğu görüşünün, sağlık gibi önemli bir konu karşısında yanlış olacağına dikkat çekti.
Besler şunları söyledi: "Açık süt tüketiminin ülkemizde bu kadar yaygın ve yüksek olmasının önemli nedenlerinden biri, ambalajlı süte göre daha ucuz olduğu görüşü. Ancak, besin değerinin yetersizliğinin ötesinde açık sütün yol açabileceği hastalıkların tedavisinin daha masraflı olacağı unutulmamalı."
BEŞ MİLYON KİŞİ BİLGİLENDİRİLDİ
Tetra Pak İletişim Müdürü Mutu Tanberk ise sağlıklı süt tüketimini teşvik etmek amacıyla bugüne kadar 54 ilde düzenledikleri seminerlerle 5 milyon kişiyi bilgilendirdiklerini kaydetti.
Tanberk, "2001 yılından bu yana düzenlediğimiz Sağlıklı Süte Çağrı seminerleri, sağlıklı süt tüketimi konusunda yürüttüğümüz çalışmaların önemli bir parçası. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz projelerden çok olumlu, başarılı sonuçlar elde ettik." dedi.
Yayın tarihi: 24 Mart 2009, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/24//haber,55BCDA6D84214CC486C020BBD518423A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.