Şişmanlayan balıklar-Perihan KORKMAZ
Giriş Saati : 24.03.2009 09:59
Güncelleme : 24.03.2009 21:34
LONDRA-İskoçya parlamentosunda bugünlerde tam bir şenlik yaşanıyor. Konu; "siyam ya da dövüşçü balığı" olarakta bilinen "Beta Splendes" cinsi akvaryum balığının yaşadığı sağlık ve sosyal sorunlar!... Milletvekilleri parlamentoda geçen hafta bir gün boyunca siyam balıklarının sorunlarını çözmek için yasal düzenleme yapılması önerisini tartıştı. Mecliste şişmanlayan balıkların tartışılmasını gereksiz bulup eleştirenler ve eleştirileri eleştirenlerle neredeyse İskoçya'nın 5 milyon nüfusunun tamamını temsilen ülkenin her köşesinden görüş bildirildi.
Tartışma, parlamentonun dilekçe komisyonunun, İskoç hükümetinden evcil hayvan satışı yapılan dükkânlarda dövüşçü siyam balıklarının tutulma şartlarını soruşturmasını istemesiyle başladı. Büyüleyici güzellikteki bu balıkların akvaryum yerine, küçük cam kavanozlarda tutulmasının önüne geçilmemesinin ihmalden kaynaklandığında hemfikir olan milletvekillerinden biri, hükümete akvaryum balıklarını ilgilendiren yasaların tekrar ele almasını teklif etti. Başka bir vekil, sadece satanın kontrol edilmesiyle kalmayıp, ayrıca alana da bu harikulâde görünüşlü balıkları cam kavanoza değil de uygun bir akvaryuma koyup koymayacağının sorulması ve ona göre satış yapılmasının yasayla düzenlenmesini önerdi. Günün sonunda, İskoçya'da satıldığı dükkanlarda aşırı şişmanlayan tropikal iklim balığının sağlığına çevresinin etkileri ve sorunlarına çözüm yollarının aranması için dört koldan araştırma yapılması kararlaştırıldı.
Dilekçe komisyonuna Chris Law'ın sunduğu 20 imzalı dilekçede, rengarenk görünümü ve nispeten ucuz fiyatıyla popüler olan dövüşçü siyam balıkların çoğunun satış noktalarında tutulduğu cam kavanozların balıkların sağlıkları üzerinde olumsuz etkisi olduğu belirtilerek, bunun yasaklanması istendi. Yüzecek alanın küçük olmasının balıkların hem şişmanlamasına sebep olduğu, hem de sosyal iletişimden yoksun kalmalarına yol açtığı iddia edildi. Tankların küçük olmasının suyun ısı derecesinde inip çıkmalara ve kalitesinin hızla düşmesine sebep olduğu, oysa Uzak Doğu'daki doğal ortamlarının en az 22 litrelik tanklarda, 24-28 sıcaklıktaki suda tutulmalarıyla sağlanacağı belirtildi. Dilekçede Evcil Hayvanlar Kanunu ve Hayvan Sağlığı ve Refahı Kanunu'nda hukuki boşluk bulunmasının evcil hayvan satışı yapılan dükkânların gerekli standartları sağlamayı görmezlikten gelmesine yol açtığının altı çizildi. Dilekçede belirtilenlerle hemfikir olan komisyon üyeleri, İskoç hükümeti ve bir dizi yerel kurum ve kuruluştan görüş isteneceğini açıkladı.
ŞİŞKO BALIĞIN KORUNMASI DA DEMOKRASİNİN GEREĞİ
Seçmenlerin belirlediği gündeme parlamenterlerin doğrudan cevap vermesini öngören yasama sistemiyle diğer meclislere benzemeyen İskoç parlamentosu, on yıl önce Birleşik Krallık'tan ayrıldığından bu yana yaptığı sağlık kanunlarıyla çığır açtı. Mecliste görüşülen kanun tasarılarının çoğu halkın hükümete verdiği dilekçenin uzantısı olduğu için geçen on yılda vizon çiftlikleri, tilk avı ve barlarda sigara içilmesinin yasaklanmasında sonuç elde edildi. Ayrıca cinsellik aşılayan çocuk oyuncaklarının yasaklanması, tehlikeli köpeklerin kontrolü, röntgencilerin hapisle cezalandırılması ve alkolün birimine taban fiyat belirlenmesi gibi halkın doğrudan ilgisini çeken konular meclis gündemine geldi.
Her yasa tasarısına olduğu gibi Uzak Doğulu dövüşçü siyam balığını koruma konusunun tartışılmasına da karşı çıkanlar oldu elbette. Halkının da şişmanlık ve sosyal iletişimsizlikten muzdarip olduğu bir ülkede aynı sorunları olan süs balıklarıyla uğraşılmasını gereksiz bulunanlardan biri, şişko balıkları, şişko kedilere verip sorunu kökten çözmeyi önerdi!... Ancak demokraside sadece siyasilerin değil halkın ortaya attığı konularında tartışılması gerektiğine dikkat çeken vekiller, Chris Law'ın dilekçesinde değindiği noktaları danışmak için tropikal akvaryum balığı uzmanı aramaya koyuldu bile...
Kimi bankadaki parasının akıbetinden endişe duyarken, kimide akvaryumdaki balığının şişmanlamasından!
Yayın tarihi: 24 Mart 2009, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/24//haber,0D4F1A61D51B4A609AC72A675A24F4FA.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.