Cumhuriyetçi senatör Grassley, devlet desteğiyle ayakta kaldığı halde165 milyon $ ikramiye alan AIG yöneticilerine istifa önerdi. Grassley'in sunduğu ikinci seçenek ise harakiri oldu..
ABD hükümeti tarafından üç kez kurtarılan ve toplam 180 milyar dolar yardım alan ve yöneticilerine 165 milyon dolar ikramiye dağıtan dünyanın en büyük sigorta kurumu AIG'ye tepkiler büyüyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın öfkeden sesinin kısılmasına neden olan AIG yönetiminin ikramiye skandalı, kongre üyelerini de çileden çıkardı. Finans Komitesi üyesi Cumhuriyetçi Senatör Charles Grassley AIG yönetimini istifaya çağırdı. Grassley, yöneticilere ikinci seçenek olarak da Japon kültürünün bir parçası olan harakiri yaparak kendilerini öldürmelerini tavsiye etti.
YARDIMDAN KESİLEBİLİR
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, AIG'nin devletten 30 milyar dolarlık yeni yardım almak istiyorsa, yöneticilerine dağıttığı 165 milyon dolarlık ikramiye tutarını hazineye ödemeyi kabul etmesi gerektiğini söyledi. Geithner yardımdan 165 milyon doların düşülebileceğini kaydetti. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de ikramiyelerin geri alınmasını sağlayacak mevzuatın birkaç gün içinde Kongre'den geçirilebileceğini söyledi.
New York Eyalet Başsavcısı Andrew Cuomo da AIG'nin, 1 milyon dolar ya da daha fazla ikramiye ödeyerek 73 kişiyi dolar milyoneri yaptığını, şirkete ikramiye alanların isimlerini vermesi için mahkeme çağrısı yapacağını söyledi. AIG'nin, aldığı yardımın 93 milyar dolarını Goldman Sachs ve bir grup Avrupalı bankaya ödediği açıklaması da sigorta devine olan kızgınlığı artırdı. Hükümet, AIG'yi kurtarmak için üç kez destek sağlamış ve şirketin yüzde 80 hissesine sahip olmuştu.
TATSIZ AMA GEREKLİ
Dün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde açıklamalarda bulunan AIG'in üst yöneticisi Edward Liddy, şirket finansal sıkıntıya girmeden önce geçen yıl prim anlaşması yaptığı için 2008 prim ödemelerini yasal olarak yapması gerektiğini savundu. İkramiyeleri "tatsız" olarak niteleyen Liddy "Rekabetin soğum gerçekleri bizi buna mecbur etti" diye konuştu.
ABD Başkanı Barack Obama ise, ikramiye sorununun yardım alan şirketlerin izlenmesi için bir kurum oluşturulması gerektiğine işaret ettiğini kaydetti. Obama "İnsanlar kızmakta haklı ben de kızgınım" dedi.
Yayın tarihi: 19 Mart 2009, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/19//haber,1C0C37FBC2934D8691B615D4E9FCF368.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.