İLİŞKİLİ HABERLER
Piyango vurgununda 3 müfettiş de şüpheli
Piyango vurgununda 3 müfettiş de şüpheli
ABDURRAHMAN ŞİMŞEK
16.03.2009
Milli Piyango İdaresi'nde iki yıl önce cinayetle ortaya çıkan yolsuzluk skandalı büyüyor. Yolsuzluğu soruşturan üç müfettiş de görevi ihmalle suçlanıyor..
Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun soruşturduğu Milli Piyango İdaresi (MPİ) yolsuzluğu ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. MPİ müfettişlerinin, kurumun yıllarca zarara uğratılmasına göz yumdukları öne sürüldü. Yolsuzluk iddialarını soruşturan Başmüfettiş Semih Çağırman ve Hasan Bedel'in, MPİ'nin kaynaklarını kullanan "Talih Sosyal Dayanışma ve Yardım Vakfı"na (Ta-Vak) üye oldukları belirtildi.
AKLAYAN MÜFETTİŞE TERFİ
Başmüfettiş Çağırman'ın, MPİ yolsuzluğu ile ilgili raporda kurum yöneticilerini akladığı için terfi ettirilip Teftiş Kurulu Başkanlığı'na getirildiği iddia ediliyor. İki yıl önce Genel Müdür İhya Balak'ı öldüren Başmüfettiş Ahmet Öztürk'ün asıl öldürmeyi planladığı eski Teftiş Kurulu Başkanı Kadir Akmeşe de "Başmüfettiş" olarak kurumdaki görevine devam ediyor. Hazırladığı raporda Ahmet Öztürk'ün iddialarına yer vermeyen emekli MPİ Başmüfettişi Hasan Bedel'in de Ta-Vak'a üye olduğu belirtildi. Bedel'in, MPİ'den emekli olurken vakıftan da yüklü miktarda tazminat aldığı öğrenildi. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başmüfettişi Mehmet Kılınçer ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Baki Zaza, hazırladıkları raporda MPİ ile ilgili incelemelerde yolsuzluğu tespit etmediği gerekçesiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü Müfettişi Ali Oğuz hakkında da inceleme yapılmasını istedi.
BAKANI DA YANILTTILAR
Rapordaki tespitler, işlediği cinayet nedeniyle 24 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Öztürk'ün kurumdaki yolsuzluk ve usulsüzlük konusunda haksız olmadığını ortaya koydu. Başmüfettişler Mehmet Kılınçer ve Baki Zaza raporda şu ifadelere yer verdi: "MPİ ile Vakıf İşletmesi arasındaki başbayilik ilişkilerinde idarenin zarara uğratıldığı iddiaları, MPİ Muhasebe ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı'nın, 2002-2004 yılı işlemlerinin 2005'teki teftişi sırasında görevli grup müfettişlerinden, başmüfettiş Ahmet Öztürk tarafından gündeme getirilmiştir. Muhasebe ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı'nın teftişi bilahare başmüfettiş Hasan Bedel tarafından gerçekleştirilmiş, Başmüfettiş Öztürk'ün iddialarına yönelik bir değerlendirmeye yer verilmemiştir." MPİ Genel Müdürü İhya Balak'ın öldürülmesinden sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da kurumdaki yolsuzluklar konusunda yanlış bilgilendirildiği belirtildi. Unakıtan bir soru önergesine verdiği cevapta, Balak'ı öldüren eski başmüfettiş Ahmet Öztürk'ün iddialarının yersiz bulunduğunu belirtmişti. Ancak başmüfettişlerin raporunu inceleyen Maliye Bakanlığı, Öztürk'ün iddialarıyla örtüşen bilgileri dikkate alarak suç duyurusunda bulundu. Başmüfettiş Kılınçer ve Zaza, yolsuzluğu ihbar eden ve 21 Nisan 2006 tarihli teftiş raporuna MPİ'nin zarara uğratıldığı gerekçesiyle muhalefet şerhi koyan Sait Bodur'un tespitlerini de isabetli buldu. "MPİ Başmüfettişi Ahmet Akarca'nın da dâhil olduğu MPİ müfettişleri, 17 yıl boyunca yaptıkları periyodik teftişlerde bu konulara değinmemişlerdir" tespitinin yapıldığı raporda ayrıca "Başbakanlık makamının yazılı onayına rağmen, konunun sonuçlandırılmayıp, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden inceleme talep edilmesi, müfettişlik ve görev anlayışımızla bağdaşmamaktadır" ifadesine de yer verildi.
İLİŞKİLİ HABERLER
Piyango vurgununda 3 müfettiş de şüpheli
Yayın tarihi: 16 Mart 2009, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/16//haber,73B3E9F0E8284DC8B50FB5597469DD57.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.