kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Arman Kırım, hobi olarak başladığı yemek işinde sonunda yemek yazarı da oldu.

Yemek hayatın ortasına oturunca

13.03.2009
Prof. Dr. Arman Kırım'ın yakla.ık dört yıldır yazdığı yemek yazılarından olu.an Hayatın Tarif Kitabı, hem pek çok tarif hem de malzeme ve teknik bilgileri içeriyor..
Hayatın Tarif Kitabı, Prof. Dr.Arman Kırım'ın Hürriyet Pazar ekinde 2004-2008 yılları arasında yazdığı yemek yazılarından oluşan bir kitap. Kırım'ın ilginç tarafı, aslında iktisat ve işletme profesörü bir işadamı olması. Zaten, Türkiye'yi 'gurme' kavramıyla tanıştıran Tuğrul Şavkay'ın ardından onun sayfasına ilk yazmaya başladığı zaman, yeme-içme kültürü camiasından herkes bu duruma şaşırmış. Hele bir de 'Türk mutfağı yenileşmeli' tezi üzerine kurulu ve 'Türk mutfağının yükselmesi için deforme edilmesi şart' başlıklı ilk yazısı yayımlandığında, Kırım'ın kendi tabiriyle 'Memlekette kıyamet kopmuş'. O ise kitabının önsözünde bu tavrına şöyle bir açıklama getiriyor: "... Oysa o sıralarda, hatta 1970'li yıllardan beri dünyanın tüm önemli mutfaklarında çok hızlı bir şekilde inanılmaz yenileşme hareketleri gelişiyor, yaygınlaşıyordu. Klasik ulusal mutfaklar üzerine yeni mutfak felsefesi çerçevesinde inşa edilmiş yepyeni, çok etkileyici ve inanılmaz yaratıcı bir akım tüm dünya gastronomisini sarıyordu..." O da bu argümanı göz önünde bulundurarak kendine ait yenilikçi Türk mutfağı tarzında ısrar etti. Yazılarında hem bu tezini ortaya koyuyor hem de bu tez çerçevesinde yepyeni bir Türk mutfağının nasıl olması gerektiğine dair kendi yarattığı örnekleri meraklılarına sunuyordu. Yani teoriyle pratiği bir araya getiriyordu. Bunun için tüm bu yıllar boyunca sürekli yeni yemekler denemiş Arman Kırım. Üstelik her birini kendisi fotoğraflayarak... "Yemek pişirmeye meraklı Türk insanını iyi tanıyan biri olarak, meraklı kitlenin en fazla ne tür bilgiye ihtiyacı olduğunu kavramaya çalışarak işe başladım," diyor Kırım. Pek çok kişinin yazıp çizdiği, bu nedenle de iyi bilinen Türkiye'deki lokantaları tanıtmaktan kaçınmış. Onun yerine dünyanın çeşitli ülkelerinde en önemli lokantalara gidip, çok ünlü şefleri izleyip aktarmayı tercih etmiş. "Mutfağın temeli tekniktir, tarif değildir," düşüncesiyle pişirme ve mutfak teknikleri üzerinde durmuş. Malzemelerin mutlaka taze ve mevsimlik olması gerektiğini her daim vurgulamış ve mevsimi olan malzemeleri tanıtıp onlardan yarattığı tarifleri okurlarına sunmuş. Arman Kırım, "Yazılarımın temel amacı her zaman, yemek meraklısı okurlarımın bilgi, birikim ve becerilerini geliştirmeye, aynı zamanda da ufuklarını evrensel boyutlara taşımaya katkıda bulunmak oldu," diyor. Bunun için dünya mutfaklarında yaşanan en önemli gastronomi akımları hakkında detaylı bilgiler vermiş. Arman Kırım'ın yazılarında dikkat ettiği bir husus da yabancı dil bilmeyen okurlarının da yabancı mutfaklarla ilgili terimleri doğru telaffuz edebilmesi için, kullandığı her yabancı kelimenin nasıl telaffuz edildiğini yazmak. Kırım ayrıca, pek çok gastronomi yazarından farklı olarak sayfasını bir dosya halinde hazırlıyor. Yani o hafta nar, şeftali, tarhana gibi herhangi bir konuda tanıtıcı bilgi vererek başlıyorsa, bu malzemelerin farklı özelliklerini de tanıtarak, bunlarla hazırlanan tariflerle konuyu destekliyor. Ve verdiği tarifleri mutlaka önce evinde kendisi hazırlıyor. Arman Kırım, yaklaşık dört yıldır yazdığı bu yazıları kitap haline getirmeye ise, sürekli okurları tarafından kesilip saklandığını fark ettiği zaman karar vermiş. Sistem Yayıncılık'tan iki cilt olarak çıkan kitabın; birinci cildinde 'Teknikler, Tarifler, Malzemeler' konularını içeren yazılar, ikinci cildinde ise 'Şefler, Geziler, Fikirler ve Gözlemler'le ilgili yazılar, yayın tarihi sırasına göre yer alıyor. Kitabın daha kalın olmasını engellemek içinse ilginç bir yönteme başvurulmuş ve tüm fotoğraflar CD içinde ek olarak verilmiş. Kitabın adının Hayatın Yemek Tarifi olmasının nedeni ise Kırım'ın yazılarının yemeği yaşam tarzının ortasına yerleştiren yazılar olması.
Haberin fotoğrafları