kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ünlü işadamının 50 milyar $'lık hortum davası

CİHAN
Giriş Saati : 04.03.2009 09:41
Güncelleme : 04.03.2009 22:00
Yeni Haber
Rusya'nın dev petrol şirketi Yukos'un eski sahibi işadamı Mihail Hodorkovski ve arkadaşı Platon Lebedev'in yeni davası Rusya'nın başkenti Moskova'da başladı.

Hodorkovski (45) ve Lebedev (42), Yukos'a bağlı Samaraneftegaz, Yuganskneftegaz ve Tomskneft şirketlerinden 170 milyar ruble (4,7 milyar dolar) hortumlamakla suçlanıyor. Altı ay sürmesi beklenen davada sanıklar hakkında 21 yıl ağır hapis cezası talep ediliyor.

Elleri kelepçeli bir şekilde Hamovniki Bölge Mahkemesi'ne getirilen Hodorkovski, cezaevi arabasından indirilip mahkeme binasına çıkarılırken "Rezalet" diye bağırdı.

Bu sırada Hodorkovski'yi destekleyen vatandaşların kendisine karanfil attığı görüldü. Güvenliğin sağlanması için 300 polisin görev yaptığı mahkeme binasının çevresindeki caddeler de trafiğe kapatıldı.

Hodorkovski'ye destek amacı ile gösteri yapmak isteyen altı kişinin polis tarafından göz altına alındığı kaydediliyor. Lebedev'in avukatı Yelena Lipster, ilk davada 100 tanık dinlendiğini ve bunun bir yıl sürdüğünü, bu davada ise 200'den fazla tanık olduğunu söyledi.

Hodorkovski ve Lebedev'in halihazırda vergi kaçırmak suçundan sekiz yıllık hapis cezaları bulunuyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin karşıtı muhalif gruplara destek sağladığı için Hadorkovski'nin hapse atıldığı ve sürecin siyasi olduğu eleştirileri getiriliyor.

Boris Yeltsin döneminde gerçekleştirilen özelleştirmelerde hızla zenginleşen oligarkları kontrol altına almak isteyen Putin, 2003'te Yukos'a el koymuştu. İhalelere hile karıştırmak, vergi kaçırmak ve zimmetine para geçirmekle suçlanan Yukos yönetim kurulu başkanı Hodorkovski tutuklanmıştı. Hodorkovski'nin Yukos aracılığı ile 50 milyar dolara yakın parayı hortumladığı iddia ediliyor.

Carnegie Araştırma Merkezi'nden siyasi uzman Maşa Lipman, The Moscow Times'a yaptığı değerlendirmede sürecin siyasi olarak işlediğini, Hodorkovski'nin uzun yıllar hapishanede tutulacağını iddia etti.

Hodorkovski, kendi portalında yaptığı açıklamada kurumsal olarak bir kısım iyileşmeler olduğunu, kimseden doğrudan şikayetçi olmadığını, davanın aydınlık öncesi karanlığın en koyu olduğu ana benzediğini ve şov peşinde de olmadığını söyledi. AP'ye açıklamada bulunan Hodorkovski'nin babası Boris de adil bir yargılama beklediklerini, ümitlerini koruduklarını, ancak sonuçla ilgili herhangi bir fikri olmadığını belirtti.