kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'de her durumda kadın geri plandadır

Nurdeniz ERKEN
02.03.2009
* MSGS Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Müzeyyen Güler: Türkiye bu konuda birçok ülkeden daha vahim bir durumda. Çünkü kadının bir adım geride olması durumu geleneklerle de vurgulanıyor. Gecekondular üzerine yaptığım araştırmada kadınların bilgisizliği ve yeterli eğitimi almadıkları için çalışmadıklarını gördüm, biraz ileri gidip Etiler gibi lüks semtlere baktığımızda kadınlar yine evlerinde oturup çocuklarına bakıyorlar. Eşlerinin gelir düzeylerinin iyi olması en büyük argümanları.

* KA-DER Başkanı avukat Hülya Gülbahar: Michelle Obama'nın seçimlere kadar başarılı bir mesleği olduğunu biliyorum. İşini bıraktıysa eğer bir başkan eşi olarak avukatlık mesleğini sürdürmesinin zor olması sebep olabilir. Türkiye'de kadınların erkeklere hizmet etmek üzere kariyerlerini terk etmesi toplumsal olarak beklenen ve teşvik edilen bir olgu maalesef. Şu anda rol model oluşturan bütün yöneticilerimizin eşleri çalışmıyor. Başarılı bir işadamı ve siyasetçinin eşinin çalışmaması bekleniyor.

* Feminist aktivist Filiz Karakuş: Aslında kadınların asıl işi ev işi olarak gözüküyor. Eğer çalışma hayatında var olurlarsa da "erkek gibi kadın" olarak var olmak zorunda olmaları bekleniyor. Çeşitli seviyelere gelmiş kadınlara baktığınızda genelde çocuğunu, eşini bir kenara bırakmış kadınlardır. Obama iyi aile babası vurgusunu yapmak için karısı ve kızlarıyla ön plana çıktı. Bir kadın başkanın belki anneliğine vurgu yapılabilirdi ancak asla eşi bu şekilde öne çıkartılmazdı.