kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Barış isteyenler

Barış istemeyenler var. PKK bir terör örgütüdür ve bölgedeki gücü, çatışmalarla pekişmektedir. Devlette yuvalanmış bazı çeteler de, düşmanlıktan rant devşiriyor. Şimdi bu çeteleşmiş unsurların kuyruğu kıstırıldı. Bazı olaylar yargıya intikal etti ama özellikle askerlere uzanan yollar hâlâ engellerle dolu.
JİTEM'le ilgili iki dava var. Biri, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. İddianamedeki isnatlar tüyler ürpertici: PKK itirafçısı Hacı Hasan, JİTEM'in kurucularından binbaşı Ahmet Cem Ersever'in girişimiyle, İbrahim Babat'ın kimliğini kazanıyor. Bu durumdan, Asayiş Kolordu Komutanı Hulusi Sayın, Asayiş Komutanları İsmail Selen ve Hikmet Köksal da haberdar. Böylece, itirafçı Hacı Hasan, Babat'ın hüviyetiyle JİTEM bünyesinde çalışmaya başlıyor. Susurluk döneminde, İbrahim Babat'ın itirafları, Kutlu Savaş'ın raporunda yer aldı. Zaten dava, bu itiraflar üzerine, Diyarbakır/İdil Savcısı'nın girişimiyle açıldı. Ne yapmıştı JİTEM tetikçileri? Meselâ Tahsin Sevim, Hasan Utanç ve Hasan Caner isimli köylüler, PKK'ya yardım ettikleri gerekçesiyle sorgulanmış, iddiaları reddetmiş, ama Cem Ersever, bu üç kişinin, Nusaybin yakınlarında öldürülmesi talimatını vermişti. Veli Küçük, Jandarma İstihbarat Komutanlığı'na getirilince, çok sayıda PKK itirafçısına asker kimliği kazandırmış ve bunlar, PKK ile ilişki kurduğuna inanılan insanları, adalete teslim etmek yerine öldürmeyi tercih etmişti. Hacı Hasan (İbrahim Babat), Batman, Bismil, Hazro ve Antalya'da, PKK ile bağı olduğu düşünülen 6 kişinin, dönemin Asayiş Komutanı Hikmet Köksal tarafından verilen emirle öldürüldüğünü de ifadesinde anlatıyordu.
Diyarbakır 3. Ağır Ceza'daki bu dava, her an zaman aşımına uğrayabilir. Suçlanan kişilerden biri de, İbrahim Babat'ın Silopi birliğindeki JİTEM Komutanı Binbaşı Arif Doğan'dı. Arif Doğan'ın Ağustos 2008'de, evine yapılan baskında, çok sayıda el bombası, silâh ve çuval dolusu gizli belge ele geçirilmişti. Arif Doğan, şu anda Ergenekon tutuklusu.
Neden 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya, Ergenekon dosyasıyla birleştirilmiyor?
Geçenlerde intihar eden, JİTEM Diyarbakır Grup Komutanlığı yaptığı dönemlerde çok sayıda cinayetten sorumlu tutulan emekli albay Abdülkerim Kırca'nın da içinde bulunduğu bir başka dava daha var. 19921994 arasında PKK'ya yardım ettikleri iddiasıyla kaçırılan 8 kişinin sorgulandıktan sonra infaz edildiği ve emri, JİTEM Diyarbakır Grup Komutanı Abdülkerim Kırca'nın verdiğine dair Abdülkadir Aygan'ın itirafları mevcut. PKK itirafçısı ve JİTEM mensubu Abdülkadir Aygan'ın iddiaları üzerine, mağdur aileler suç duyurusunda bulunmuş ve Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 2005'te bir dava açılmıştı. Bu dava da, yetkili mahkeme arayışı içinde bugüne kadar sürüncemede kaldı.
Faili meçhul cinayetler aydınlansın diye bazı adımlar atılıyor. Ergenekon bunların en önemlisi. Barış isteyen herkes, sorumluların yargılanmasına destek vermeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın