kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Karanlıklar Prensi ya da Divo Gulio

19.02.2009
Gulio Andreotti, 45 yıl gizlenen Gladio'yu açıklayarak NATO tarihine damgasını vuran bir siyasetçi oldu. 60 yıl boyunca İtalyan siyasi hayatında öyle bir otorite kurdu ki, onu Roma İmparatoru Julius Sezar'a benzetenler bile var. Ona "Divo Gulio" yani "Mükemmel Iulios" diyorlar. Andreotti, Temiz Eller operasyonunda Mafya'yla ilişkisi yüzünden yargı önüne çıkartılınca ona "Karanlıklar Prensi" diyenler de oldu. Andreotti, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra parlamentoya girdi. Henüz 27 yaşındaydı ve kısa sürede, Merkez sağ Hıristiyan Demokrat Partisi'nde yıldızı parladı.

35 YAŞINDA BAKAN OLDU
35 yaşında İçişleri Bakanı, 40 yaşında da Savunma Bakanı oldu. Andreotti'nin İçişleri ve Savunma Bakanlığı yaptığı 1954-1959 yılları, orduya bağlı olan İtalyan gizli servisinde Gladio'nun da kurulduğu yıllardı. 1972'de ilk kez Başbakanlık koltuğuna oturdu ve 1976 ve 1989'da da başbakandı. 1983'te Dışişleri Bakanı olan Andreotti, Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecine girdiği 1989'a kadar 5 yıl boyunca Avrupa siyasetinde kilit rol oynadı. Savcı Casson, 3 jandarma erinin bombalı saldırıda öldürülmesine ilişkin dosyayı, 1984'te yeniden açtığı zaman Andreotti Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturuyordu.

DERİN BİR SESSİZLİK
Casson, toprağa gömülü silahları bulup soruşturmayı derinleştirdiği sırada ise Andreotti başbakandı. Cumhurbaşkanı Cossiga, Gladio'nun açıklanmasına son dakikaya kadar karşı çıktı. Andreotti, Gladio'yu açıklayınca iki siyasetçi arasında çatışma çıktı. İtalyan Komünist Partisi Cossiga'yı vatana ve Anayasa'ya ihanetle suçladı ve cumhurbaşkanlığından alınması için süreç başlattı. Parlamento reddetti. Ama Cossiga görevinin bitimine birkaç ay kala Cumhurbaşkanlığı'ndan istifa etti. Halen iki siyasetçi de İtalyan Senatosu'nda tabii senatör olarak görev yapıyor. Cossiga 80 yaşına rağmen siyasette hâlâ ağırlığını hissettiriyor. 90 yaşındaki Andreotti ise derin sessizliğini koruyor.