kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erbil'de 12 ülke var, Türkiye yok

ERDİNÇ ERGENÇ
19.02.2009
Kuzey Irak Kürdistan Demokrat Partisi Dışilişkiler Sorumlusu Dizayi, "PKK'nın varlığı bizim aleyhimize" dedi. Dizayi Türkiye'ye Erbil'de temsilcilik açma çağrısı da yaptı..
Kuzey Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (PDK) Dışilişkiler Sorumlusu Safin Dizayi, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin başkenti Erbil'de 12 ülkenin temsilcilik açtığını ancak bir tek Türkiye'nin temsilciliğinin bulunmadığını belirterek, bu yönde bir çağrı yaptı. Dizayi, Türkiye'nin Kürt Yönetimine karşı tavrından üzüntü duyduklarını, Türkiye dahil komşularına karşı tehdit oluşturmadıklarını söyledi. PKK'nın Türkiye'nin sorunu olduğunu ancak kendilerini de etkilediğini belirten Dizayi, SABAH'a yaptığı açıklamalarda şöyle dedi:

* ERBİL'DE 12 ÜLKE VAR TÜRKİYE YOK : Türkiye'nin Erbil'de temsilciliğinin olmamasından rahatsızlık değil üzüntü duyuyoruz. Amerikan var, İngiliz var, Fransız var, İtalyan var, Çek Cumhuriyeti var, Avusturya var, Kore var... 12 ülkenin burada temsilciliği var. Şu anda binlerce Türk vatandaşı burada çalışıyor. Bunlar güvenlik sebepleri nedeniyle Musul'a gitmeye tereddütlü. Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta çalışıyorlar. En azından bu açıdan Türkiye'nin Erbil'de olması lazım. Kanaatime göre, bu da ileride olacak. Şimdi bizim birbirimize daha yakın, ekonomi, akademik, kültür açısından daha yakın olmamız lazım. Türkiye'nin iç politik dengelerini de anlıyoruz tabii ki. Adım adım Türkiye'nin de menfaatlerini de gözeterek ilişkileri geliştirmek istiyoruz.

* KOMŞULARA TEHDİT DEĞİLİZ : Geçmişte bazı sıkıntılar yaşadık. Bu sıkıntıları yok etmeye çalışıyoruz. Sadece günlük politika değil daha uzun vadeli bir ilişki kurmaya çalışıyoruz. Aramızda güven olması lazım. Bu bölge ne Türkiye ne İran ne Suriye ne de Irak'ın toprak bütünlüğüne tehdittir. Bir anayasa var o anayasaya göre bizim federatif bir yapımız vardır. Ve bu Irak'ın iç meselesidir.

* TÜRKİYE'NİN KAYGILARINI ANLIYORUZ : Türkiye'nin kaygılarını anlıyoruz ve bunları artık yavaş yavaş konuşuyoruz. Bugün artık konuya özellikle güvenlik konusuna ayrı bakıyoruz. Askeri çözümün çözüm olmadığını söylüyoruz. Bundan sonra başka bir yol bulalım ki şiddetten uzak daha barışçı ve demokratik olsun. Tabii bunlar karşılıklı olur. Biz görüşlerimizi Türkiye'ye empoze etmeye çalışmıyoruz. Türkiye'nin içişlerine karışmıyoruz. Ama ister istemez bu konular bizleri de ilgilendiriyor.

* MURAT ÖZÇELİK İLE GÖRÜŞÜ- YORUZ : 2003'e kadar 11 yıl Türkiye'de görev yaptım. Tanıdığım diplomatlar ve müsteşarlar var. Bunlarla temasımız hala var. Son dönemde Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik ile Bağdat'ta buluştuk sonra Duhok'a geldi, Erbil'e geldi. Böyle temaslar var. Bundan sonra bu tür temaslar sık sık olacak. Şu anda bizim Ankara'ya ziyaretimiz gündemde değil ama olacak, neden olmasın.

* TÜRKİYE HERKESİ EŞİT DAVRANMALI : Herkes kendi hatasını görmeli, hiç kimse mükemmel değil. Birkaç yıl önce şiddet vardı. Medya üzerinden bazı mesajlar gitti ve geldi. Halbuki öyle değildi. Şimdi Türkiye'deki gelişmeler daha ılımlı. Türkiye eğer bölgede aktif rol oynamak istiyorsa bütün gruplara eşit muamele etmeli. Siyasi partiler, hükümetler, yerel hükümetler, Türkmen, Arap, Şii, Kürt kim varsa. Türkiye daha tarafsız olmalı."

* ABD'NİN HIZLI ÇEKİLMESİ YANLIŞ : Amerika'nın çekilişi bir plan dahilinde olması lazım. Acil bir çekilme yanlış. Çünkü Irak ordusu ve güvenlik teşkilatı hala iyi bir seviyede değil. Acaba iki yıl içinde bu değişecek mi? Bilemem. O tarihe kadar bir varlığı olması lazım diye düşünüyorum. Bugüne kadar bizim güvenlik sıkıntımız yoktu. Ama mutlaka eğer Irak güvensiz hale gelirse bizi de etkiler, bu kesin. Ümit ediyoruz o tarihe kadar Irak'ın kendi ordusu belli bir seviyeye gelecek ve ülkenin kendi sınırlarını koruyacak.