kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Küresel ısınmayla bağcılık yayılacak

30.01.2009
İLİŞKİLİ HABERLER
Küresel ısınmayla bağcılık yayılacak
- Küresel ısınma bağları ve şarapçılığı nasıl etkiledi?
- Son 20 yıl içinde ortalama sıcaklık yükseldi. Bağcılık alanları genişleyecek. İngiltere'de bile bağcılık yapılabilecek. Zaten birkaç sene önce, İngiltere'de köpüklü şarap yapımı başladı.
Daha güney biraz olumsuz etkilenebilir.

- Siz en çok hangi şarabı beğeniyorsunuz?
- Ben Bordeaux'da yetişmiş bir önolog olarak tanenleri güçlü olan kırmızı şarapları tercih ediyorum.
Yıllandırılmış ve yapısı sağlam Şiraz'ı ve Merlot'u beğeniyorum.
İtalyan şarapları arasında Montepulciano, Sagrantino ve Refosco'yu beğeniyorum. Fransız üzümlerinden ise Malbec ve Tannat benim favorilerim.

- Restoranda şarap ısmarlarken ilk olarak neye dikkat etmek gerekir?
- Ne yiyeceğiniz çok önemli.
Tavukla Chardonnay iyi gider, soslu lezzetlerle Pinot Noir gibi hafif kırmızılar tercih edilebilir.
Kırmızı et ve peynirle ise kesinlikle kırmızı şarap. Ama İtalyanlar peynirle genelde beyaz şarap tercih ediyor. Fransızlar ise peynirin yanında mutlaka kırmızı şarap içer. Kısacası bu biraz da alışkanlık ve damak tadıyla alakalı.

- Son olarak bir buçuk litrelik magnum şişelerden bahsetsek. Bu şişenin özelliği nedir?
- Bu şişe, iki şişe şaraba eşit.
Magnum şişe, şarabın daha iyi eskimesini sağlıyor. İçinde daha fazla sıvı kitlesi var, bu yüzden oksijenin şaraba nüfus etmesi çok daha zorlaşıyor. Eskitilebilen iyi şaraplar genelde magnum şişelerde üretilir.