kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Eximbank'tan faiz indirimi

AA
Giriş Saati : 11.02.2009 10:46
Güncelleme : 11.02.2009 17:21
Yeni Haber
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk Eximbank'ın TL kredilerinin faiz oranlarında yaklaşık 3 puana varan indirim yaptığını ve TL kredilerinin faiz oranlarının yüzde 10 ile 15 aralığında olduğunu bildirdi.

Tüzmen, Türk Eximbank Yüksek Danışma ve Kredileri Yönlendirme Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türk Eximbank'ın küresel kriz nedeniyle daralan dış talep sonucunda ihracattaki düşüşün telafisi ve ihracatçılara uygun koşullu finansman desteği sağlanması amacıyla faiz indirimi kararı aldığını söyledi.

Bankanın tüm imkanlarını kullanarak, 10 Şubat 2009 tarihinde TL kredilerinin faiz oranlarında yalaşık 3 puana varan indirimler gerçekleştirdiğini belirten Tüzmen, ''Bunun sonucunda piyasalarda en düşük faiz oranları yine bankamız tarafından verilmeye başlanmış olup, TL kredilerinin faiz oranları yüzde 10 ile yüzde 15 aralığındadır'' dedi.

KREDİ VADELERİ UZATILDI

Bakan Tüzmen, bankanın ayrıca ihracat yapan firmaların tahsilatlarda yaşadıkları gecikmeleri ve sektörden gelen talepleri dikkate alarak, firmalara likidite gücü kazandırılmasını teminen doğrudan kullandırmış olduğu kısa vadeli kredilerde vadeleri 3'er ay süreyle uzattığını bildirdi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk Eximbank'ın 2009'da ihracatçılara 6,9 milyar dolar nakdi kredi, 6 milyar dolar sigorta olmak üzere toplam 12,9 milyar dolar tutarında finansman desteği sağlamayı öngördüğünü bildirdi.

Bakan Tüzmen, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Eximbank'ın 2008'de 4,3 milyar dolar tutarında nakdi ihracat kredisi ve 5,1 milyar dolar tutarında ihracat kredi sigortası olmak üzere sektöre toplam 9,4 milyar dolar finansal destek verdiğini belirterek, Bankanın 2008 yılı program hedefini yüzde 90 gerçekleştirdiğini kaydetti.

Bankanın 2009'da ihracat sektörüne desteğini belirgin olarak artırmayı hedeflediğini ifade eden Tüzmen, ihracatçılara 6,9 milyar dolar nakdi kredi ve 6 milyar dolar sigorta olmak üzere toplam 12,9 milyar dolar tutarında finansman desteği sağlamayı öngördüğünü bildirdi.
Tüzmen, Bankanın bu yolla 2008'e göre sektöre desteğini 37 büyütmeyi hedeflediğini kaydederek, 2009 yılında 109 milyar dolar olması öngörülen toplam ihracatın da yüzde 11,5'ine destek sağlanmış olacağına dikkati çekti.

2009 İÇİN ÖNGÖRÜLEN ÇALIŞMALAR

Türk Eximbank'ın 2009 yılında, uyguladığı mevcut programların yanı sıra yeni programları da ihracat sektörünün hizmetine sunduğunu ifade eden Tüzmen'in verdiği bilgiye göre, ihracat sektörüne daha fazla kaynak aktarılması amacıyla Bankaya tanınan mevcut ihracat reeskont kredisi limiti 900 milyon dolara yükseltildi. Programın etkin ve kolay kullanımı için uygulama esas ve şartlarında düzenlemeler yapıldı.

Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankasından sağlanan 600 milyon dolarlık uzun vadeli kaynak, imalat sanayi, gemi inşa, turizm ve lojistik sektörleri ile KOBİ'lerin yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçları için kullandırılacak.

Küresel finansal daralmadan etkilenen yurt dışı müteahhitlik firmalarına iş yaptıkları ülkelerde faaliyetlerini sürdürebilmeleri için köprü finansman desteği sağlanacak.

KOBİ'lerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını teminen devreye sokulan kredi garanti fonu kefaleti, 2009 yılında etkin kullandırılacak.
İhracatçıların tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini desteklemek amacıyla Dış Ticaret Müsteşarlığının programa aldığı yurt dışı fuar katılımlarına finansman sağlamak için 1 yıl vadeli yeni bir kredi programı hazırlandı.
Ayrıca küresel krizin etkisiyle tahsilatlarda yaşanabilecek sıkıntılara karşı etkin bir koruma aracı olan ihracat kredi sigortası yaygınlaştırılacak. Halen yaklaşık 1.100 ihracatçıya ulaşan sigorta hizmeti daha geniş bir kitleye ulaştırılacak.

2009 yılında yurt dışı müteahhitlik hizmetleri politik risk sigortası programı uygulamaya konulacak.

''1,7 MİLYAR DOLARLIK YENİ KAYNAK TEMİN EDİLECEK''

Tüzmen, 2009 yılı kredi hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için yurt içi ve yurt dışı piyasalardan toplam 1,7 milyar dolarlık yeni kaynak temin edilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Türk Eximbank'ın teşkilat kanunda değişiklik yapılmak istendiğini de belirten Tüzmen, Bankanın ihracat sektörüne desteğini artırabilmesi, daha etkin çalışabilmesi, personelin özlük hakları gibi unsurları içeren düzenlemenin en kısa sürede yasalaştırılacağını söyledi.

SORULAR

Bakan Tüzmen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gerçekleştirecekleri Rusya gezisine ilişkin soru üzerine, Rusya'nın Türkiye'nin birinci ticaret ortağı olduğuna dikkati çekerek, ticaret ve yatırım ilişkilerinin daha fazla artırılması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti.

Küresel bazda talep daralmasının ihracata etkisine değinen Tüzmen, komşu ülkelere ağırlık vermek gerektiğini, bir kısmı kapalı ekonomi olan bu ülkelerin krizden çok fazla etkilenmediğini kaydetti. Tüzmen, komşu ülkelerle ihracatın 2002'den bu yana 5-6 kat arttığını ifade ederek, ''Buraları hiç boş bırakmamız lazım, alım gücü yüksek AB pazarlarının yerini alması mümkün değil tabii. Türkiye etrafındaki ülkeler içinde en fazla kişi başına düşen milli gelire sahip ülke'' dedi.

Tüzmen, bir soru üzerine, TL'nin gerçek kur değerinde, 1,60'lar seviyesinde bulunmasının ihracat için büyük önem taşıdığını, bunu 2003'ten bu yana dile getirdiklerini kaydederek, ''TL şu anda normal değerinde olduğu zaman, ithalatın çok ciddi şekilde, yüzde 40-50'lerde azalma gösterdiğini görüyoruz. İhracat artışı daha fazla, ithalatta azalma daha fazla. Yani dış ticaret açığını, cari açığı çok ciddi şekilde kapatan bir unsur'' dedi.

Bakan Tüzmen, modelleme çalışmasına göre, 2003 yılında TL'nin gerçek değerinde tutulabilmesi halinde, ''Türkiye'nin 2008'de cari işlemler açığı vermeyecek bir ülke'' konumunda bulunabileceğini söyledi ve akademisyenlerin bu dönemi tartışması gerektiğini kaydetti. İhracatçıların aşırı değerli TL'ye rağmen, 2002 yılındaki 36 milyar dolarlık ihracatı 2008'de 132 milyar dolara çıkardığını belirten Tüzmen, bu nedenle ihracatçılara ''kahraman'' dediklerini kaydetti ve ihracat pazarlarının korunabilmesi, artırılabilmesi için sektöre sağladıkları destekler hakkına da bilgi verdi.

Tüzmen, küresel krizin, finans kesiminde başladığını, reel sektöre yayılma gösterdiğini belirterek, iki kesimi birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını, reel sektörün, finans çevrelerinden destek göremez ve ayakta kalamazsa bir süre sonra zora düşeceğini ve ''ikinci dalga''yı yaratacağını anlattı. Tüzmen, reel sektörün önünün açılması gerektiğini vurgulayarak, ''Bankacılık sistemi istediği kadar likit kalmaya çalışsın, sistem çalışmadığı sürece kimseye faydası yok'' dedi.

Tüzmen, Türkiye'nin bu süreçte banka kurtarma operasyonuna ihtiyaç duymadan, devamlılık gösterdiğini kaydederek, 2001 yılındaki deneyimin ve gerçekleştirilen reformların bunda belirleyici olduğunu söyledi.