kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

300 yıllık sır

CİHAN
Giriş Saati : 11.02.2009 07:55
Güncelleme : 11.02.2009 20:40
Yeni Haber
Almanca 'Kölnisch Wasser' yani 'Köln Suyu' diye adlandırılan ve Türk kültüründe de önemli bir yeri olan kolonya 300 yaşına girdi.

Türk kültürüne, konuklara ikram edilen veya bayılanı ayıltmak için kullanılan bir unsur olarak yerleşen kolonya, 300 yıl önce Köln'de yaşayan Johann Maria Farina tarafından icat edildi. Johann Maria Farina ilk kolonyayı Köln'deki dükkanında müşterilerinin beğenisine sunmuş. Limon, portakal, mandalina, greyfurt, bergamot, misket limonu ve sedir ağacının yağları ile bazı bitkileri karıştırarak hazırladığı parfüme yaşadığı şehre atıfta bulunarak "Eau de Cologne", "Köln Suyu" ya da bildiğimiz adıyla kolonya adını vermiş. Ancak günümüzde kullanılan kolonyanın artık bu ilk, orijinal kolonyayla fazla bir ilgisi yok.

Johann Maria Farina'nın dükkanında, hala sır gibi saklanan tarife göre kolonya üretiliyor. Alman DW radyosu, kolonyanın tarihi sürecini ve bugününü Johann Maria Farina'nın beşinci kuşaktan torunu olan Johann Maria Farina ile konuştu. Maria Farina, "Kolonyanın tarifi bir sır ve en önemli sırlarımızdan biri. Ancak bu sırrı saklamak düşündüğünüzden daha kolay. Alt karışımları hazırlatıp, bunları kendiniz birbirleriyle karıştırdığınızda; alt karışımları hazırlayan insanların ortaya çıkan kompozisyon hakkında hiçbir fikirleri olmuyor" diye anlatıyor. Kolonyanın karışımındaki bazı maddeler önceden olduğu gibi hala İtalya'dan ithal ediliyor. Farina'nın bugün tüm dünyaya ihraç edilen kırmızı lale logolu kolonyasının şişelerinin tasarımında ise pek çok ünlünün imzası var. Maria Farina, özel tasarlanmış şişeleri göstererek, "Burada özel şişelerimizin bir bölümü ünlü müşterilerimiz için tasarlandı. Örneğin buradaki İran Şah'ı için hazırladığımız bir model. Şu da İngiltere Kraliçesi için. Başka ünlüler için tasarlanmış parfüm şişelerimiz de var. Bu parfüm şişeleri piyasaya sunulmadan önce ilk olarak özel müşterilerimizin kullanımına sunuluyor" diyor.

KOLONYA, 300 YILLIK SIR

300 yıllık firma tarihinin tüm belgelerinin, yapılan tüm reklamların, hatta ilk parfüm damıtma düzeneğinin ziyaretçiler tarafından görülmesi mümkün. Tek küçük sır, orijinal kolonyanın tarifi. Bu sır, 300 yıllık büyünün bozulmaması için, hala büyük bir özenle saklanıyor.

Maria Farina, "Her şey 300 yıldan beri saklanıyor. Her üretimden örnekler yıllar boyunca saklanmış. 18'inci yüzyıldan kalma ve hala içlerinde sıvı bulunan şişeler var. Burada gördüğünüz, yeşil bir şişede iki santim kalınlığında parfüm yağı. Şişenin ağzında hala orijinal mantarı duruyor. Şişenin geri kalanını dolduran alkol, geçen 200 yıl içinde buharlaşmış" ifadelerini kullanıyor.