'Sigara dumanında 4 binden fazla zararlı madde var'
Giriş Saati : 11.02.2009 11:44 Güncelleme : 11.02.2009 22:33
Denizli Devlet Hastanesi göğüs hastalıkları ve tüberküloz uzmanı Dr. Nurtaç Karadavut, sigara dumanında vücuda zararlı 4 binden fazla madde bulunduğunu belirtti.
Karadavut, hastanenin konferans salonunda, sağlık çalışanlarına yönelik olarak "Sigaranın Zararları ve Bırakma Yöntemleri" konulu bir seminer verdi.
Sigara dumanındaki en tehlikeli maddelerden üçünün karbonmonoksit, katran ve nikotin olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Karadavut, "Nikotinin esrar, eroin ve morfin gibi bağımlılık yapıcı özelliği vardır. Karbonmonoksit ise egzoz gazıdır, kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır. Katran da kanser yapar. Dünya Sağlık Örgütü, sigarayı madde bağımlılığı olarak kabul etmektedir. Sigara kullanımı, önlenebilir erken ölüm ve sakatlık sebeplerinin başında gelmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın Küresel Gençlik Tütün Araştırması'na göre 13-15 yaş grubu öğrenciler arasında sigara kullanım oranı yüzde 9,1'e çıkmış durumda." dedi. Dünyanın en önemli salgınının tütün olduğunu ve giderek kötüleştiğini kaydeden Karadavut, sadece HIV, obezite ve sigaradan ölenlerin oranının arttığını bildirdi.
Nurtaç Karadavut, "Sigara kullanımı, yetişkinlerin yüzde 12'sinin ölümüne sebep olmaktadır ve 2020 yılında bu yüzden 10 milyon kişi ölecektir. Bütün kanserlerin yüzde 30'u, akciğer kanserinin yüzde 80-90'ı, kanserden ölümlerin yüzde 50'si sigaradan kaynaklanmaktadır. Sigara içenlerde kalp krizi riski artmakta, solunum sisteminde akciğer başta olmak üzere KOAH ve solunum yolu enfeksiyonları riski çoğalmaktadır. Felç ve inme riski de sigara içmeyenlere göre yüzde 50 fazladır. Sigara sayısı arttıkça risk artar. Sigarayı bırakmak, inme tehlikesini bir yıl içinde yarı yarıya azaltır, 5 yıl sonra da hiç içmemişler seviyesine iner." şeklinde konuştu.
Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin, erken yaşlarda sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Karadavut, "Tedbir alınmazsa bu sayı, gelecek yıl 250 bine çıkacaktır. Sigara, önümüzdeki 30 yıl içinde AIDS, tüberküloz, trafik kazaları, anne ölümleri, intihar ve cinayetlerin toplamından daha fazla insan öldürecektir. Bugünkü sigara içme oranları aynı şekilde devam ettiği takdirde, halen yaşayan 250 milyon çocuk bu sebeple ölecektir. Asıl hedef, özellikle gençlerin sigaraya başlamasının önlenmesidir." diye konuştu.
Sigara içenlerin dörtte birinin 10 yaşından önce başladığını da belirten Karadavut, "Sigarayı bırakmak isteyenlere tıbbi destek sağlamak önemlidir. Hastanemiz bünyesinde bu amaçla sigara bırakma polikliniği kurulmuştur." şeklinde konuştu.