kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Yo-Yo Ma, Kathryn Stott ile verdiği konserde Schubert, Schostakovich, Gismonti ve Piazzolla’nın eserlerini yorumladı.

Çellist Yo-Yo Ma, besteci Adnan Saygun'a hayran

ÖZGÜR ÇAKIR - SABAH
05.02.2009
İş Sanat'taki konseriyle seyirciyi büyüleyen çellist Yo-Yo Ma, konser öncesinde Türk besteci Ahmed Adnan Saygun'a olan hayranlığından bahsetti ve saygısını da ona ait bir parçayı çalarak gösterdi..
Onun adını ve fotoğrafını en son geçen günlerde ABD'nin yeni başkanı Obama'nın yemin törenine katılan sanatçılar arasında gördük. Kendine has yorumuyla yaşayan en önemli çellistlerinden biri olarak kabul edilen ve hatta meslektaşları tarafından 'mesih' olarak nitelendirilen 15 Grammy Ödülü sahibi Yo-Yo Ma, önceki akşam İş Sanat'ta İngiliz piyanist Kathryn Stott eşliğinde muhteşem bir müzik ziyafeti verdi. Biletleri 10 gün öncesinden tükenen konser, sanatçının Türkiye'de ne kadar sevildiğini bir kere daha gösterdi. Konser öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yo-Yo Ma'nın, onlarca ülkede konser vermesini ve birbirinden çok farklı alanda müzik icra eden birçok sanatçıyla yüzlerce projeye imza atmasın sağlayan gücün nereden geldiğine şahit olduk. Sanatçı, enerjisi ve dışadönük yapısıyla müziğindeki samimiyeti muhabbetine de yansıtmayı becerebiliyor. Öyle ki, toplantı öncesinde basın mensuplarına yaptığı küçük ama harika sürpriz bunun bir göstergesiydi.

SAYGUN'U SEVİYOR
1733'te Venedik'te yapıldığını söylediği çellosunu beraberinde getiren Yo-Yo Ma, Türkiye'nin ilk devlet sanatçısı, müzikolog, besteci ve müzik eğitimcisi Ahmed Adnan Saygun'a ait bir eser çalınca hepimizi şaşırttı. Chicago'da bir gün şarap alırken tanıştığı birisinin kendisine Adnan Saygun'u tavsiye ettiğini ve bu kişinin de besteci Celal İnce olduğunu söyleyen Yo-Yo Ma, Saygun'u dünyanın farklı ülkelerinde verdiği konserlerde çaldığını ve çok iyi tepkiler aldığını dile getirdi. Saygun'un önemli bir müzik adamı olduğunu belirten sanatçı "Türkiye, dünyanın kültürel zenginlik olarak en önemli yerlerinden biri. Saygun'un eserlerinde bu zenginliği görebiliyoruz," dedi. Türkiye'ye geldiğinde mutlu olduğunu belirten sanatçı, kendisinde de bir Akdeniz ruhu olduğunu ve ailesinin özellikle de oğlunun Türkiye'yi çok sevdiğini söyledi. Hayatında yapmaktan gurur duyduğu iki şey olduğunu belirten sanatçı sözlerine şöyle devam etti: "Performans sanatçısı olduğum için karşı tarafa unutamayacağı şeyler aktarmak benim için önemli. Susam Sokağı gibi çocuklar için yaptığım şeyler bunların başında gelir. Çocukları kendi dünyamıza katmak yerine onların dünyasına girmek önemli. Ben o işi yaptığımda çocuklarım 3- 4 yaşındaydı. Bugün o işleri hatırlamaları bana gurur veriyor. Diğeri ise Toronto'da bir bahçede verdiğim bir Bach konseri sonrasında dinleyenler arasında bulunan bir yazarın etkilenip 'Müzik Bahçesi' adlı bir hikâye kitabı yazmasıydı."

GAZZE'DEN ENDİŞELİ
Obama'nın umut olup olmadığını sorduğumuz sanatçı başkanın yemin töreninde çalmanın kendisi için gurur verici olduğunu belirterek "Başkanın adaylığı sırasında dünyanın empati eksikliğinden bahsetmesi bile onu umut olarak görmemi sağlıyor" dedi. Gazze işgali ve savaşlarla ilgili kaygılandığını da ifade eden Yo-Yo Ma savaşların altında politik ve ekonomik birtakım dinamikler olduğunu söyledi.