kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Mısır Parlamentosu Başkanı Ahmet Fethi Sorour, arkadaşımız Nur Batur’la görüştü.

Türkiye Ortadoğu'yu İran'a bırakmamalı

NUR BATUR - ANKARA
01.02.2009
"Filistin devletinin kurulması için uğraşıyoruz. Barış ancak Mısır'la olur" diyen Mısır Parlamentosunun 17 yıllık Başkanı Ahmet Fethi Sorour, "Türkiye Ortadoğu'yu İran'a bırakmamalı" dedi..
İsrail'in Gazze'ye saldırısı Arap dünyasında en fazla Mısır'da sosyal çalkantılara yol açtı. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, bombardıman altındaki Filistinlilere sınır kapılarını açmamakla suçlandı. Hatta Hamas'ın yanında İsrail'e karşı savaşa girmediği için Mısır'ı suçlayanlar bile oldu. 27 yıldır iktidarda olan 80 yaşındaki Mısır lideri ise sokağın baskısına direndi ve ne Sina yarımadasına büyük göçün yaşanmasına izin verdi ne de Nasır ya da Sedat gibi İsrail'e savaşa açtı. Aksine İsrail'le ipleri kopartmadan AB ve ABD'yle dirsek temasını sürdürüp ateşkes sağlamaya çalıştı ve sonunda Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'le birlikte ilk barış planına imza attı. Mübarek'in ne olursa olsun çizgisini korumasının en önemli nedeni Mısır'ın geçmişte yaşadığı acılardı. Mısır'ın milliyetçi lideri Nasır, 1948'de Arap dünyasını peşinden sürükleyip İsrail'e karşı savaş açtığı zaman zafer kazanacağından emindi ama yenildi. Mısır İsrail'e karşı en büyük yenilgiyi ise 1967'de aldı. 1973'te Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat, Sina'yı geri aldığı zaman barıştan başka bir yol olmadığını görüp İsrail'i tanıdı ve Camp David anlaşmasını imzaladı. Ama bedelini de hayatıyla ödedi. Kısacası Mısır geçmişte, Filistin halkı için İsrail'e karşı açtığı bütün savaşların bedelini çok ağır ödediği için Mübarek Gazze'deki trajik tablo karşısında ne Batıyla ne de İsrail'le köprüleri atmadı. Mübarek'in İsrail'in Gazze saldırısı sırasında zorlanmasının esas nedeni Mısır'ın laik rejimini değiştirip İslami bir rejim kurmaya çalışan Müslüman Kardeşlerin halkı sokaklara dökmesi oldu. Gazze'nin işgali sırasında, Müslüman Kardeşlerin etkisi altında kitlelerle Mübarek'in bakışı arasındaki uçurum ortaya çıktı. Ve birçok sorun gündeme geldi.

* Acaba Mübarek İsrail'i Filistin devleti kurulmasına ikna edebilecek mi?

* Ya da Mübarek sokağın baskısına direnebilecek mi?

Zihinleri kurcalayan bütün bu sorulara, Başbakan Erdoğan'ın Davos'u terk etmesinin ardından Gazze'de binlerce Filistinlinin Türk bayrağı önünde namaz kıldığı saatlerde Mübarek'in sağ kolu Mısır Parlamentosu Başkanı Ahmet Fethi Sorour'la yaptığım söyleşide yanıt aradım.