Giriş Saati : 31.01.2009 13:00 Güncelleme : 31.01.2009 14:29
Hindistan merkezli ekonomik araştırma kuruluşu RNCOS Endüstriyel Araştırma Çözümleri firması tarafından hazırlanan bir raporda "Dünyanın tüm büyük ekonomileri mali krizin baskısı altında sarsılırken, Türkiye'deki bankacılık endüstrisi 2008'de büyümeye devam etmiş, yabancı payı da artmıştır. Banka mevduatları ve kredilerin GSYİH'ya oranı ile kredilerin mevduata oranı mali derinlik ve bankacılık endüstrisinin aracılık düzeyi açısından önemli göstergelerdir ve bu göstergeler ışıldamaktadır" denildi.
RNCOS "2012'ye Değin Türkiye'nin Bankacılık Sektörü Tahminleri" başlıklı bir rapor hazırladı. Ücret karşılığı edinilebilen raporda, "Dünyanın tüm büyük ekonomileri mali krizin baskısı altında sarsılırken, Türkiye'deki bankacılık endüstrisi 2008'de büyümeye devam etmiş, yabancı payı da artmıştır. Banka mevduatları ve kredilerin GSYİH'ya oranı ile kredilerin mevduata oranı mali derinlik ve bankacılık endüstrisinin aracılık düzeyi açısından önemli göstergelerdir ve bu göstergeler ışıldamaktadır" denildi.
Yakın vadede kredi hacmindeki büyümenin uluslar arası piyasaya dolayısıyla da bankaların likidite tercihlerine bağlı olduğu belirtilen raporda, içte ise bankaların perakende müşterilerinin kredi kartı ödemelerinden ve faizden gelir elde etmeyi sürdürecekleri belirtildi. Raporda şöyle denildi:
"-Önemli uluslar arası bankaların küresel çalkantıya bağlı yüksek kayıplarına karşın Türk bankacılık endüstrisinin karlılığı, 2007 yılında iyileşmiş, aktif karlılığı (ROA), endüstrinin hisse değeri gibi artmıştır. Türkiye'nin nüfusu, ekonomisinin çapı, ekonomik gücü, kişi başına mevduat ve kişi başına kredi rakamları göz önüne alındığında, bankacılık sektörü hala gelişme sürecindedir ve daha ileri büyüme potansiyeline sahiptir.
-Türk bankacılık sektörü mali olarak kısa vadeli stresle başa çıkacak güçtedir. Bankaların tahsili gecikmiş alacaklarının toplam aktiflere oranı (NPL) hafif bir şekilde azalmaktadır ve karşılık oranları daha iyi durumdadır. Endüstri 2000-01 yıllarındaki banka batışları sonucunda, bankacılık düzenleme ve denetlemesinde büyük iyileşmeler sağlanırken bir konsolidasyon süreci geçirmiştir. Endüstri, küresel mali krize karşın büyümeye tanıklık etmeyi ve bankalar gelecek yıllara değin genişleme planlarını sürdürecektir."
"2012'ye Değin Türkiye'nin Bankacılık Sektörü Tahminleri" Raporu Türk bankacılık sektörü üzerine kapsamlı bir araştırma ve oransal analizleri kapsıyor. Rapor Türkiye'deki bankacılık sektörünün büyümesine ilişkin fırsat analizleri, zorluklara ilişkin görüşler ve kritik unsurlarla ilgili görüşleri ele alıyor. Raporda Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve teknolojik ortamıyla ilgili değerlendirmelere de yer veriliyor. Raporda Türk bankacılık sektörünün "ana oyuncuları" başlığı altında, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, İş Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. da inceleniyor. Araştırma kuruluşu Türkiye'deki çeşitli sektörlere ilişkin zaman zaman yaptığı çalışmalarla biliniyor.