Amerikalı profesörlerden İsrail boykotu
CİHAN
Giriş Saati : 29.01.2009 12:13
Güncelleme : 29.01.2009 17:48
İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılar, tüm dünyadan tepki almaya devam ediyor.
Müslüman dünyasındaki boykot çağrılarının yanı sıra Amerikalı bir grup profesör de İsrail'in akademik ve kültürel olarak boykot edilmesi için bir kampanya başlattı. Boykot kampanyası, Amerikan siyasetinde ve medyasında oldukça etkili olan İsrail yanlısı lobi grubu AIPAC'in çalışmaları ve akademisyenlerin İsrail politikalarını eleştirmeye cüret etmeleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça önemli bir girişim olarak değerlendiriliyor.
İsrailli akademisyenler, daha önce İngiltere'de bazı İsrail karşıtı grupların akademik boykot başlatma girişimleriyle karşı karşıya kalmışlardı. Ancak Amerika'da ilk kez ülke çapında bu tür bir boykot hareketi düzenleniyor. Yaklaşık bir hafta önce başlayan boykotun İsrail'e etkisinin ne olacağı konusunda İsrailli profesörler pek emin değil; ancak bu boykota yönelik karşı bir girişimde bulunmaya hazırlandıkları belirtiliyor.
İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesinde yer alan habere göre İsrail'in Akademik ve Kültürel Boykotu adı verilen hareket geçtiğimiz Perşembe günü ABD'de başladı. Boykotu başlatanlar "Bilinçli profesörler olarak, İsrail'in Gazze'ye ve Gazze'deki eğitim kurumlarına yönelik orantısız saldırısına duyarsız kalamıyoruz ve sessizce oturup izleyemiyoruz" şeklinde konuşuyorlar. Profesörler, yaptıkları "Amerikan üniversitelerinde ve daha geniş olarak Amerikan toplumunda Filistin sorununun sansürlenmesi ve susturulması" başlıklı basın açıklamasında da İsrail'e karşı "şiddet içermeyen cezalandırıcı tedbir" çağrısında bulundular.
Boykot kampanyasını çoğu California'dan olmak üzere 15 akademisyen başlatmış. Ancak hareketin önderlerinden Güney California Üniversitesi öğretim görevlilerinden Profesör David Lloyd'a göre boykot, "tüm Amerika'yı kapsayacak bir ağ oluşturmak üzere giderek genişliyor." Lloyd, Haaretz'e yaptığı açıklamada "Bu girişim, İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği son zalim saldırıya karşı kendi kararlılığımızla 'artık yeter' demek için başlatıldı" dedi.
Lloyd'a göre bir hafta içinde kampanyalarına destek veren akademisyenlerin sayısı 80'e ulaştı ve sayı giderek de artıyor. Hamas destekçilerinin onayını kabul edip etmeyecekleri konusunda ise Lloyd, "Basın açıklamasında belirtilen amaçlara uyumlu oldukları müddetçe boykota destek verenlerin bir üyeliği veya bağlılığı olması gibi bir ön şartımız yok" diye konuşuyor. Lloyd ayrıca boykota destek verenlerin tamamının, Amerika'nın Irak'ı işgaline de karşı olduklarını dile getiriyor.
İsrail'in akademik alanda boykot edilmesi düşüncesi ilk olarak 2001 yılında Sudan'da düzenlenen "Irkçılık Karşıtı Dünya Konferansı"nda gündeme gelmişti. İlk boykot girişimi de İngiliz profesörler tarafından, İsrail'in 2002 yılındaki Savunma Kalkanı Operasyonunu ve Cenin katliamının hemen ardından gerçekleştirilmişti. O dönemden sonra İngiliz akademisyenler birçok kez boykot başlatma girişiminde bulundular. En son gerçekleştirilen girişim de birkaç ay önce bu tür bir boykotun "ayrımcı ve bu yüzden de illegal" olabileceğinin açıklanması üzerine başarısız olmuştu. Uzmanlar ise İsrail'in son saldırılarının ardından İngiliz menşeli başka bir boykot beklediklerini dile getirmişlerdi.
Ancak bu boykot girişimleri o dönemlerde Amerika'da destek bulmamış ve 2006 yılında Amerikan Üniversite Profesörleri Birliği, İngiliz boykotuna karşı olduklarını açıklamıştı. 2007 yılında da yaklaşık 300 Amerikan üniversitesi rektörü "İsrail Üniversiteleri boykot mu ediyorsunuz? Bizimkileri de edin" parolalı bir kınama yayınlamışlardı.Ancak İsrail'in son Gazze saldırılarının ardından bu havanın değişeceğine dair ilk işaret Kanada'nın Ontario eyaletinden gelmişti. Ontario Kamu Çalışanları Birliği, "İsrailli akademisyenlerin, İsrail saldırılarını kınamadıkları müddetçe eyaletteki üniversitelerde konuşma yapmasının veya ders vermesinin yasaklandığını" duyurmuştu.
Öte yandan Amerika'daki bu boykot hareketleri, İsrailli akademisyenleri ve üniversiteleri ise pek etkilememiş gözüküyor. Bar Ilan Üniversitesi'nin Amerika'da eğitim görmüş rektörü Gerald Steinberg, Amerika'daki boykot hareketinin "henüz bir kitle hareketine dönüşmediğini" dile getiriyor.
Aynı üniversitede öğretim görevlisi olan Jonathan Rynhold ise Amerika'da boykot hareketi olmasının, İngiltere'ye nazaran ifade özgürlüğüne daha çok imkan tanıyan bir ülke olmasına bağlıyor. Rynhold, Amerikalı profesörlerin yaptıklarını "İsrail'in politikalarını eleştirmekle İsrail'in varlığını eleştirmek arasındaki farkı bulanıklaştırmak" olarak gördüğünü dile getiriyor. Her iki İsrailli akademisyen de Amerika'daki boykot hareketinin, daha önceki İngiliz girişimlerinin bir benzeri olduğunu düşünüyorlar. "Savaş daha yeni başlıyor." diyen Steinberg, Amerikan üniversitelerinde bı boykotu kabul edilemez bulan akademisyenler tarafından bu boykot hareketine bir cevap verileceğini ve boykota karşı etkili karşı gişirimler hazırlanması gerektiğini düşünüyor.
Yayın tarihi: 29 Ocak 2009, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/01/29//haber,27F9A61F3FD144AAA9F7065FA0EB712A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.