kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bor işçilerine üreme testi

AA
Giriş Saati : 27.01.2009 16:27
Güncelleme : 27.01.2009 17:55
Yeni Haber
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ile ''bor''u ''üremeye olumsuz etkili toksik madde'' listesine alan Avrupa Birliği'nin (AB) tezini çürütmek için ''bor''a maruz kalan işçilerin üreme sağlığıyla ilgili çalışma yapacak.

Alınan bilgiye göre, genel müdürlüğün koordinatörlüğünde oluşturulan Ankara ve Hacettepe üniversitelerindeki iki profesörün yürütücülüğünde 6 akademisyenden oluşan heyet, Bor üretiminin yapıldığı Bandırma, Kırka, Emet, Bigadiç ve Mustafakemalpaşa işletmelerinde şubat ayında incelemelerde bulunacak.

Daha önce Aralık 2008 ve Ocak 2009'da çalışmalara başlayacağı duyurulan heyetin, uzmanların bir araya gelebilmesi için ertelendiği öğrenildi. Çalışmalar sırasında bölgede su, hava ve gıda analizleri yapılacak, işçilerden ise kan, idrar ve sperm örneği alınarak incelenecek.
Petrol-İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz yaptığı açıklamada, AB'nin iddiasının bilimsel hiçbir dayanağı olmadığını savundu.

AB'nin 9 Haziran 2008 tarihinde aldığı ve 15 Eylül 2008'de yayın organında yayımlanan kararıyla, daha önce 3. sınıf kimyasal grubunda yer alan bor madeninin ''tehlikeli'' olarak nitelendirilen 2. sınıf kimyasal grubuna alındığını anımsatan Gökdeniz, bu karara sadece Türkiye'nin değil ABD, Çin, Japonya, Avustralya, Malezya, Arjantin gibi ülkelerin de karşı çıktığını belirtti.

''200 ÇALIŞANDAN NUMUNE ALINACAK''

Gökdeniz, borun kısırlığa neden olduğu iddiasının ''yanlı'' ve ''kasıtlı'' olduğunu, bor madeni ihracatında yıldızı giderek parlayan Eti Maden'in önünün kesilmek istendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Kurumumuz bu konuda çok ciddi araştırma içinde. Eti Medencilik AB'nin aldığı karara dayanak olan, fareler üzerindeki çalışmayı, direkt işçi arkadaşlar üzerinde yapacak. Yaklaşık 500 bin TL'ye mal olacak bu proje ile tartışmayı ortadan tamamen kaldıracağız. Ürettiğimiz borun zararlı olmadığını ispat ettikten sonra Dünya Ticaret Örgütüne gerekli itirazı Eti Madencilik yapacak. Eti Maden'in oluşturduğu profesör, doçent ve konunun uzmanlarından oluşturduğu bilimsel heyet, şubat ayının ikinci yarısında tesisimize gelip, 100'ü Bor'a doğrudan maruz kalan 100'ü ise maden dışında çalışan 200 arkadaşımızdan kan, idrar ve sperm örneği alacak.''

Eti Madencilik Bandırma İşletmesi bünyesinde daha önce yapılan 8 saatlik ölçümlerde, iş yerinde solunan hava miktarının 3.6 metreküp, buna karşılık solunan bor miktarının ise 3.06 mgr/bor olduğuna işaret eden Gökdeniz, bu oranın kriterlerin çok altında olduğunu, Dünya Sağlık Örgütünün ise 1-13 mgr/bor'u normal değerler olarak kabul ettiğini belirtti.