Giriş Saati : 26.01.2009 17:30 Güncelleme : 26.01.2009 21:29
Gazze'de ateşkesin ardından geçen hafta İsrail'le ve dün gece Türkiye dahil bölge ülkeleriyle görüş alışverişinde bulunan AB dışişleri bakanları, Orta Doğu barış sürecine ilişkin aldıkları kararlarda, "Gazze geçiş noktalarının acilen açılması" çağrısı yaptı.
AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi kararlarında, Gazze'de çatışmaların sona ermesinin memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, tarafların bunu kalıcı ateşkese dönüştürecek önlemleri alması istendi.
AB Konseyi kararlarında, "İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesinin ardından geciktirilmeden çözülmesi gereken konular, İsrail'e roket saldırılarının kalıcı şekilde durdurulması, Gazze geçişlerinin düzenli ve öngörülebilir çalışacak şekilde acilen açılması ve Gazze Şeridi'ne silah ve cephane kaçakçılığının etkin mekanizmalarla önlenmesini içermektedir" denildi.
Kalıcı ateşkes için Mısır tarafından sürdürülen çabaları desteklediğini açıklayan AB, şartların elvermesi halinde Refah kapısını aktif hale getirmeye hazır olduğunu ve bu desteğini diğer geçişleri de kapsayacak şekilde genişletmek istediğini bildirdi.
ABD'nin Gazze'ye silah transferinin engellenmesine yardımcı olacağını açıklamasını memnuniyetle karşıladığını belirten AB dışişleri bakanları, kendilerinin de bu konuda işbirliği yollarını araştıracaklarını kaydetti.
İsrail'in Gazze saldırılarının siviller başta olmak üzere can kaybına neden olmasından esef duyulduğu belirtilen AB Konseyi kararlarında, çatışmanın tüm taraflarının insan haklarına ve uluslararası insani yardımlar hukukuna bütünüyle saygı göstermeleri talep edildi.
Bu kapsamdaki ihlal iddialarının araştırılmasını yakından izleyeceğini duyuran AB, bu kapsamda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un açıklamalarının "dikkatlice not edildiğini" bildirdi.
Gazze'deki kritik insani durumdan derin endişe duyduğunu belirten AB Konseyi, acil insani yardımları artıracağını duyurarak, Mısır'da Gazze'ye yardım için uluslararası bağışçılar konferansı düzenlenmesi fikrini desteklediğini ifade etti.
AB kararlarında, İsrail'in BM Filistinli mültecilere yardım ajansı altyapısını bombalaması kınandı.
Filistinliler arasında uzlaşmanın güçlü şekilde teşvik edildiği vurgulanan kararlarda, bunun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas etrafında olması gerektiği savunuldu.
AB Konseyi kararlarında, mevcut krizin ardından "tarafların ve uluslararası toplumun Batı Şeria ve Gazze'de İsrail'le barış içinde yan yana yaşayacak bağımsız, demokratik, birleşik ve kendi ayakları üzerinde durabilecek bir Filistin devletinin kurulması için yeni ve acil çabalar göstermesi" istendi.