Bir yandan küreselleşme sayesinde dünyanın en uç yörelerini bile tanıma olanağını bulabildiğimiz günümüzde, belki de bu kadar dünyaya açılmaktan duyulan rahatsızlık sonucu, insanlar yitirmekte oldukları köklerini yeniden keşfetmek, bunları kayıt altına almak istiyor. Mutfak kültürümüz, geleneklerimiz il il, hatta ilçe ilçe araştırılıyor, büyük çoğunluğu ciddi emek ürünü kitaplarda toplanıyor. Yeni yılda elime ulaşan bu türden bir kitap da
Mutfağı, Gelenek Görenekleri ve Sözlü Kültürü ile Arapgir. Arapgir, Malatya'nın ilçesi. Müjgan Üçer ve H. Suna Ertekin Akkaya, kitapta önce bu ilçe ve köylerinde yenen yemekleri genel çizgileriyle tanıtıyorlar. Bunu yaparken Türk mutfağının bilinen yemeklerini Arapgir'e maletmek gibi bir gayret içinde değiller. Nitekim birçok yemeğin Osmanlı saray yemekleriyle benzerliklerinin altını çiziyorlar. Öte yandan Malatya, Erzincan ve Sivas mutfakları ile benzerliklerinin yanı sıra farklılıklarını da ortaya koyuyorlar. Ardından tariflere geçiliyor. Daha sonra Arapgir hakkında genel bilgiler, zenaat kolları, doğumdan evlenmeye, sünnet gibi özel günlere, nihayet ölüme dek gelenekler anlatılıyor. Atasözleri, maniler, çocuk oyunları, türküler, bilmece ve masallar, hatta Arapgirli ünlü kişilere kadar çok değişik konular Arapgir kültürünün bu önemli eserinde bir araya getirilmiş.
Göldağı'nın Güldestesi Arapgir, Müjgan Üçer- H. Suna Ertekin Akkaya, Mehmet Varı. Yayınevi, 254 sayfa, 22 TL
Bugünkü Tüm Yazıları
Arapgir'in zengin yemek kültürü
Yayın tarihi: 25 Ocak 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/01/25/pz/haber,1B120AE9B13E434287F1A855A548D069.html
Tüm hakları saklıdır.