kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

2-B çalışmaları hızlanıyor

Giriş Saati : 23.01.2009 10:40
Güncelleme : 23.01.2009 15:37
Yeni Haber
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, kamuoyunda 2-B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş alanların tespiti, Hazine adına tescili ve işgalcilerin belirlenmesi amacıyla çalışma başlattı.

Edinilen bilgiye göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğünce orman vasfını yitirdiği tespit edilen ancak bir takım sorunlar nedeniyle tescili yapılamayan alanlarda mevcut kadastroyu gözden geçirecek. İşin mahiyeti açısından bir nevi kadastro çalışması yürütülecek ancak mevzuat uyarınca ikinci kadastro mümkün olmadığı için ''hatalar giderilerek'' ve tescil gerçekleştirilecek.

Bir tapu yetkilisi, 2-B olarak bilinen, 1981 yılından önce orman vasfını yitirmiş alanların, Orman Genel Müdürlüğünce belirlendiğini ifade ederek, ''Hepsinin haritasını yapmışlar ama haritaların hassasiyeti nedeniyle bizim mevzuatımıza uygunsuzluk bulunan, çalışmaların uyumsuz kaldığı noktalarda, bunların tescilini yapamıyoruz, yani tapularını veremiyoruz. Bu çalışmayla hataları giderip, Hazine adına tapularını çıkaracağız. Tapu çıktıktan sonra da yeni çıkacak mevzuata göre değerlendirmesi yapılacak'' diye konuştu.

''İHALELER BİRLEŞTİRİLEBİLİR''

Orman Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde yürütülen çalışma kapsamında, ilk etapta İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Muğla, Mersin ve Adana'da ''2-B alanları öncelikli değerlendirilecek'' 160 köy ele alınacak. Hizmet satın alma yöntemine giden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, söz konusu köylerde yapılacak çalışma için ihaleye çıktı.

Ancak geçtiğimiz günlerde Meclis'te kabul edilen ve Köşk'ün onayına sunulan yasayla 2-B alanlarının tespiti ve tescilinin yanı sıra bu alanlardaki işgalcilerin belirlenmesi yetkisi de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne verildiği için işin yeni tanımına göre tekrar ihaleye çıkılması planlanıyor.

Tapu yetkilisi, ihalenin henüz sonuçlandırılmadığını belirterek, ''Yeni yasayla işgalcilerin belirlenmesi yetkisi de bize verilince ihaleyi durdurduk. Artık 2-B alanlarını kimlerin, ne şekilde, ne kadar süreyle kullandığını da belirleyeceğiz. İki defa iş olmasın, bunu da tescille birlikte yapalım diye belki 160 köyün ihalesini iptal edip, yeniden ihaleye çıkmamız söz konusu olacak'' dedi.

Hangi köylerde çalışma yürütüleceğini Orman Genel Müdürlüğünün belirlediği ve Kuruma ilettiğini belirten Tapu yetkilisi, ikinci etapta da yine İstanbul-Adana sahil şeridindeki İstanbul, Balıkesir, Bursa, Osmaniye, Mersin, Adapazarı, Kocaeli, Samsun, Muğla, Aydın ve Antalya'dan 538 köyün kendilerine bildirileceğini kaydetti. Yetkili, ikinci grup köylerin de yakında netleşeceğini ifade ederek, ''Belki iki etabın ihalelerini birleştirerek, birlikte yapabiliriz'' dedi.

''2-B'Yİ 20 YIL KULLANAN HAK İDDİA EDEMEYECEK''

Tapu yetkilisi, yeni yasayla 2-B alanlarında zilliyetlik yoluyla gayrimenkul edinimine yasak getirildiğine işaret ederek, bu şekilde ''Hazinenin zarara uğramasının önüne geçildiğini'' söyledi. Yetkili, şunları kaydetti:

''2-B olarak orman dışına çıkarılmış yerlerin tespitinde baz, 31 Aralık 1981. Bu tarihten itibaren 27 yıl geçmiş. Bizim mevzuatımıza göre bir yeri 20 sene boyunca aralıksız ve ihtilafsız kullanan dava açıp, zilliyetlikten adına tescil yaptırabilir. Diyelim biri, 2-B alanını 1985'te işgal etti, 23 yıl kullandı. Bu yasadan önce dava açsaydı zilliyetlikle kendi adına tescil yaptırabilir ve devlete hiç para ödemeyebilirdi. Bunların da önüne geçilmiş oldu.''

Tapu yetkilisi, 2-B alanlarının Hazine adına tescili yapıldıktan sonra, çıkarılacak yeni yasal düzenlemeye göre ''değerlendirileceğini'' belirtti.

UNAKITAN: ''SÜRECİ HIZLANDIRACAĞIZ''

Bu arada, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2-B'lere ilişkin yasal düzenlemenin yerel seçimlerden önce çıkarılıp çıkarılamayacağı soru üzerine, bu süreci Çevre ve Orman Bakanlığının yürüttüğünü, kendilerinin de ''gerekli her türlü teknik desteği sağladıklarını'' söyledi.

Unakıtan, ''Her halde yakın zamanda gelecek. Onunla ilgili ön hazırlıklar da var, kadastroyla ilgili. Kadastro Kanundaki düzenleme çıktığı zaman 2-B ile ilgili şeyleri daha da hızlandıracağız'' diye konuştu.

2-B'LERİN 600 BİN HEKTARA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Türkiye'de 207 bin kilometrekare orman alanı bulunuyor. Ormanların yüzde 95'inde kadastro çalışması yapılmış olmasına rağmen, 2-B sahalarının da yer aldığı orman kadastrosunun yüzde 70-75'i tescil edilememiş durumda.

Orman kadastrosundaki hatalar gözden geçirilerek, 2-B'lerin tescil edilmesine yönelik başlatılan çalışmanın, 2009 yılı içinde tamamlanması öngörülüyor.

Yurt genelinde halen 473,5 bin hektar 2-B alanı bulunuyor. Çalışma tamamlandıktan sonra rakamın 600 bin hektara ulaşacağı tahmin ediliyor.

AA