Giriş Saati : 20.01.2009 11:26 Güncelleme : 20.01.2009 21:37
Ordu Devlet Hastanesi Kalp Cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Kemal Uzun, kalp krizini tetikleyen en büyük unsurun başında sigaranın geldiğini belirterek, "Sigara kalbi besleyen damarların tıkanmasına sebep olarak kalp krizini tetikleyen en büyük sinsi bir düşmandır" dedi.
Türkiye'de yılda 65 bin kişinin koroner kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Opr. Dr. Kemal Uzun, ailevi yatkınlık, yaşlanma, erkek cinsiyet, sigara, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, şişmanlık, şeker hastalığı ve fiziksel aktivite azlığının bu hastalığın tetikleyici faktörleri olduğunu vurguladı. Bu faktörlerin içinde en çok sigaranın belirleyici rol oynadığını kaydeden Uzun, "Başta nikotin ve karbonmonoksit olmak üzere sigaranın içindeki zararlı maddeler koroner arterlerin endotel dediğimiz iç tabakasını bozmakta ve dahası bu tabakanın yenilenmesini de engelleyerek burada tıkayıcı plaklar oluşmasını hızlandırmaktadır.
Sigara iyi kolesterolü azaltıp kötü kolesterolü arttırmaktadır. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını sağlayan faktörlerden fibrindöeni ve trombositlerin damar duvarına yapışma özelliklerini arttırmaktadır. Sigara kalpte spazm ve aritmiye de neden olmaktadır. Günde bir kaç tane sigara içmek bile kalp hastalığı riskini arttırırken miktar arttıkça risk katlanarak artmaktadır. Sigaranın etkilerinden kurtulmak için sigarayı bırakmak yeterli değildir, sigara dumanından yani sigara içilen ortamlardan da uzak durmak gerekir" diye konuştu.
Sigaranın kalp hastalıklarının yanı sıra akciğer hastalığını da tetiklediğine işaret eden Uzun, şöyle devam etti:
"Sigara koroner bypass cerrahisinin riskini arttıran en önemli kalp dışı hastalıklardan biri olan kronik akciğer hastalıklarının da başta gelen sebebidir. Hastanın akciğerlerinde sigaradan dolayı bu tip hastalık oluşmuşsa, üstelik sigara içmeye devam ediyorsa bu hastaların ameliyat sonrası yoğun bakım dönemi çok sorunlu geçmektedir. Bu nedenle çoğu cerrah sigara içmeye devam eden hastaların ameliyatını çok acil değilse yapmamaktadır. Ameliyattan 8 hafta veya daha önce sigaranın bırakılması ameliyattan sonra akciğerlerle ilgili sorun çıkma riskini azaltmaktadır."