kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Türkiye AB'ye yük olmaya değil, yük almaya geliyor''

AA
Giriş Saati : 19.01.2009 17:57
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
''Türkiye AB'ye yük olmaya değil, yük almaya geliyor''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile AB'nin çıkarlarının ortak olduğunu ve aynı değerleri paylaştıklarını belirterek, ''Türkiye'nin AB'ye yük olmaya değil, yük almaya geldiğini'' söyledi.

Başbakan Erdoğan, Brüksel'deki temasları kapsamında AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso ile öğlen yemeği çerçevesinde bir araya geldi.

Yemeğe katılanlar arasında AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Devlet Bakanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu da bulundu.

Erdoğan, Barroso ile yemekten sonra düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'nin başlattığı reform sürecini kararlılıkla devam ettirdiğini belirtti. Barroso ile görüşmesinde işbirliğinin nasıl geliştirileceğinin ve müzakere sürecine nasıl ivme kazandırılacağının ele alındığını kaydeden Erdoğan, ortak hedefin Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği olduğunu yineledi.

Türkiye'de son yıllarda hukukun üstünlüğü, demokrasi, temel hak ve özgürlükler alanında önemli adımlar atıldığını belirten Erdoğan, TRT'de 24 saat Kürtçe yayına başlanmasını ve TC vatandaşlığından çıkarılmış olan şair Nazım Hikmet'in tekrar vatandaşlığa kabul edilmesini örnek gösterdi.
Erdoğan, şunları söyledi:

''Türkiye ile AB'nin çıkarlarının ortak olduğuna inanıyoruz. Aynı değerleri paylaşıyoruz. Bir sıkıntı söz konusu değil. Türkiye'nin AB üyeliği konusu AB'nin geleceğiyle alakalıdır. Türkiye AB'ye yük olmaya değil, yük almaya geliyor. Medeniyetler İttifakı yolunda AB'yi bir adres ve merkez olarak görüyoruz. Farklılıkları zenginlik olarak gören bir anlayışın adresi AB olmalıdır. AB ile ortak bir geleceğe doğru yürümekte olduğumuzu görüyoruz. İşbirliğimizin, siyasi engellerden arındırılması gereği üzerinde durdum.''

Görüşmede Kıbrıs konusuna da değindiklerini bildiren Erdoğan, ''Devam etmekte olan görüşmelerin süratle, yoğun bir şekilde bir sonuca ulaştırılması noktasındaki kararlılığımızı teyit ettik. KKTC Cumhurbaşkanının verdiği kararlı mücadelenin arkasındayız'' dedi.
Enerji konusunun önemine değinen, son dönemde yaşanan doğal gaz sıkıntısının Türkiye'yi de rahatsız ettiğini belirten Erdoğan, ''Bu konuyu geleceğe farklı bir şekilde taşımak gerekiyor. Bir arz güvenliği olması gerekiyor. Görüşmelerimiz devam ediyor. Nabucco projesi büyük bir önem taşıyor. Tam desteği vermekte kararlıyız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, küresel mali krizin aşılması konusunda da Türkiye'nin daha yakın işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Barroso da Türkiye'nin modernleşme yönündeki adım ve çalışmalarına verdikleri önem üzerinde dururken, TRT'nin çok dilli yayına geçişinden ve Egemen Bağış'ın Başmüzakereci olarak atanmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kıbrıs konusunun gündeme geldiğini bildiren Barroso, çözüm sürecinin AB ve Türkiye açısından önemine değindi.

Enerji dosyasını ele aldıklarını, Rusya-Ukrayna uzlaşmazlığından kaynaklanan sorunları değerlendirdiklerini anlatan Barroso, Türkiye'nin stratejik ve coğrafi konumuna işaret ederek, birlikte nasıl çalışılabileceğini değerlendirdiklerini anlattı.

Barroso, Gazze sorununu da ele aldıklarını, hedefin kalıcı bir uzlaşmanın sağlanması olduğunu ifade etti. Ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını bildiren Barroso, Türkiye'nin çaba ve girişimlerini takdirle karşıladıklarını kaydetti.

Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerindeki bazı tıkanmaların önünün açılması için çaba harcayacakları mesajını da veren Barroso, AB kamuoyunun Türkiye'nin katılımı konusunda ikna edilmesi gereğini dile getirdi.