kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Başbakan Erdoğan eşi Emine Hanım ile birlikte Brüksel'e hareketinden önce yaptığı açıklamada "Muhataplarımıza gelişmelere bakışımızı tekrar etme fırsatımız olacak" dedi.

Başbakan Erdoğan 4 yıl sonra Brüksel'de

Duygu LELOĞLU-Bülent AYDEMİR / BRÜKSEL
18.01.2009
Başbakan Erdoğan, Aralık 2004'ten bu yana ilk kez dün, resmi temaslar için Brüksel'e gitti. Ziyaret AB üyelik sürecinde "reformların hızlanacağının işareti" olarak yorumlandı..
Başbakan Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında tam üyelik müzakerelerinin başlama kararının alındığı Aralık 2004'ten bu yana dün ilk kez Brüksel'e gitti. Avrupa Birliği, Başbakan'ın resmi gezisini, son dört yıldır derin duraklama dönemine girdiği düşünülen reform sürecine yeni bir ivme kazandıracağının işareti olarak algılıyor. Zira, Erdoğan'ın AB'nin icra organı Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, yasama organı Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Hans Gert Pöttering başta olmak üzere, AB kurumları yetkilileri ile yapacağı temaslarda, "2009'un Türkiye'nin AB reform yılı olacağı" taahhüdünü vermesi bekleniyor. Kürtçe yeni TRT 6'nın açılışı, AB başmüzakereciliğine, Erdoğan'a yakın bir isim olan Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın getirilmesinin bu gezinin hemen öncesine rastlaması ise Brüksel'in gözünden kaçmadı. Erdoğan, Brüksel'e hareketinden önce yaptığı açıklamada ziyaretinin, "AB reform ve katılım sürecindeki kararlılığın ifadesi'' olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

ÖNCELİKLER NELER?
AP'nin değişik siyasi grupları ise, Erdoğan'ın Brüksel temaslarına ilişkin gruplarının beklentilerini SABAH'a açıkladılar. Sosyalist Grup üyesi Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda ziyareti "Türkiye'nin AB sürecine olan ilgisinin devam ettiğini göstermesini, yeni anayasa paketinin tekrar tartışılmaya başlanmasını bekliyoruz. Kürt kanalı olumlu bir adım ama kültürel hakların korunması yönünde yeterli değil" diyerek değerlendirdi. Liberal Demokratlar'dan İngiliz milletvekili Andrew Duff ise "Ziyaretten beklentilerim büyük. Yıllardan beri Parlamento'ya ilk kez gelecek. Bizim önceliğimiz, Tükiye'nin Kıbrıs barış müzakerelerine yardım etmek üzere yapıcı bir rol oynamasını görmek. Türkiye'deki reform sürecinin de hızlandırılması gerekiyor" diye konuştu. Yeşiller Grubu Siyasi Danışmanı Ali Yurttagül, "Erdoğan konuşmalarında geleceğe yönelik reformları öne çıkarırsa vereceği mesaj daha derin olur. Erdoğan'ın AP siyasi grup başkanlarının toplantısında verdiği mesaj son derece başarılıydı" sözlerine vurgu yaptı.