Hamas, diğer müttefik gruplarla birlikte, Gazze'de derhal yürürlüğe girecek ateşkes ilan ettiğini bildirdi.
Mısır ile ateşkes koşullarını görüşmek için Kahire'de bulunan Hamas yetkililerinden Ayman Taha, "Hamas ve (diğer) gruplar Gazze'de hemen yürürlüğe giren bir ateşkes ilan ettiler ve İsrail'e çekilmek için bir hafta verdiler" dedi.
Hamas, ateşkes sırasında İsrail'in Gazze'den çekilmesinin yanı sıra "halkın temel ihtiyaçlarını" karşılamak amacıyla gıda ve diğer malların geçmesi için İsrail'in Gazze'nin bütün sınır kapılarını açmasını istedi.
Örgütün bir yetkilisi, örgütün Suriye'deki kanadının da bir haftalık ateşkes fikrini kabul ettiğini söyledi.
İsrail, bugün yaptığı bir açıklamada, Hamas ve diğer gruplar ateşkes ilan etmeden askerlerini çekme konusunu gündemine almayacağını bildirmişti.
19 Aralık 2008 - Hamas ve İsrail arasındaki 6 aylık ateşkes sona erdi.
24 Aralık - Gazze'deki Filistinli militanlar İsrail'e roket saldırısında bulundu.
27 Aralık - İsrail Gazze'ye hava saldırısı başlattı. O gece en az 229 Filistinli öldü.
28 Aralık - İsrail uçakları Hamas'a ait bir üniversiteyi ve Gazze'deki tünelleri vurdu.
31 Aralık - Birleşmiş Güvenlik (BM) Konseyi acil olarak taraflar arasında oylama yapılmadan ateşkes istedi.
1 Ocak 2009 - Hamas'ın üst düzey liderlerinden Nizar Rayyan, İsrail ateşi sonucu evinde öldürüldü.
3 Ocak - İsrail Gazze Şeridi'ne kara harekatı başlattı. Tanklar ve askerler Gazze'de Hamas militanlarıyla çatışmalara girdi.
4 Ocak - İsrail kara birlikleri Gazze Şeridi'ni iki farklı bölgeye ayırdı. Gazze kenti ablukaya alındı.
5 Ocak - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy barış görüşmelerine başladı. ABD Başkanı George W. Bush ateşkes çağrısı yaptı.
6 Ocak - Jabalya'daki Birleşmiş Milletler okulu İsrail uçakları tarafından vuruldu. Okulda ve bölgedeki mülteci kampında 42 Filistinli yaşamını yitirdi. Fransa'nın desteklediği Mısır ve Avrupa ülkeleri acil ateşkes çağrısı yaptı.
7 Ocak - İsrail, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Sarkozy'nin ateşkes planı üzerinde "olumlu görüşmeler" yaptıklarını bildirdi.
8 Ocak - Lübnan'dan fırlatılan roketler İsrail'in kuzeyindeki iki kişiyi yaraladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde acil ateşkes planı oylamaya sunuldu. Ancak ABD çekimser oy kullandığı için karar yürürlüğe giremedi.
9 Ocak - İsrail Başbakanı Ehud Olmert, BM'nin çözüm planını "kullanışsız ve uygulanabilir nitelikte olmadığı" gerekçesiyle reddetti.
10 Ocak - Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal, İsrail'in Gazzelileri "soykırıma" tabi tuttuğunu, İsrail'in bu tutumu sona ermeden ateşkesin mümkün olamayacağını duyurdu.
11 Ocak - İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde nüfusun en yoğun olduğu bölgeleri sardı. Şiddetli çatışmalar yaşandı. İsrail, Mısır'dan Gazze Şeridi'ne yapılan silah kaçakçılığının Mısır güçlerince durdurulmasını istedi. Tel Aviv, uluslar arası barış gücü teklifini reddetti.
12 Ocak - Olmert, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail askerlerinin her türlü şehir savaşından uzak durmalarına karar verdi.
13 Ocak - Hamas, Mısır'ın ateşkes planı hakkında "önemli müşahedelerinin" olduğunu bildirdi.
14 Ocak - Lübnan sınırları içinden İsrail'e bir haftada ikinci roket saldırısı gerçekleşti. BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Kahire'ye gelerek İsrail ve Hamas arasında acil ateşkes istedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Gazze'deki insani şartların "oldukça yetersiz" olduğunu beyan etti.
15 Ocak - İsrail güçleri Gazze'nin daha derinlerine girdi ve üç haftalık operasyonlarının en ağır bombardımanını başlattı. Gazze'deki BM görevlileri ateş altında olduklarını, 3 çalışanlarının yaralandığını duyurdu. Ban Ki Mun, İsrail'e bölgedeki ölü sayısının "dayanılmaz noktaya" ulaştığını bildirdi.
17 Ocak - İsrail tek taraflı olarak ateşkes ilan etti. Hamas gerillaları savaşın sürdüğünü açıkladı.
18 Ocak - Hamas ve diğer Filistinli gruplar, ateşkes ilan ettiklerini duyurdu. Hamaslı bir yetkili, ateşkes kararı aldıklarını ve Gazze Şeridi'nden çekilmek için İsrail'e bir hafta süre verdiklerini açıkladı.