İLİŞKİLİ HABERLER
Krizde kira yeniden belirlenebilecek
Krizde kira yeniden belirlenebilecek
Yeni Borçlar Yasa Tasarısı, ev sahiplerine kriz dönemlerinde, enflasyonunun çok artması ve aldığı kiranın düşük kalması durumlarında artış isteme hakkı veriyor..
Meclis Adalet Komisyonu, aralıklarla da olsa iki aya yakın süren çalışmalarını tamamladı ve yaklaşık 650 maddelik Borçlar Yasa Tasarısını kabul etti. Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurul gündemine getirilip yasalaştırılacak tasarının en önemli bölümünü ise kiracı-ev sahibi ilişkileri oluşturdu. Tasarıda çatı, binanın dış cephesinin boyanması ve bunun gibi ev sahiplerine ait giderlerin kiracılar tarafından ödenmesini öngören hüküm tartışmalara neden olduğu için tasarıdan çıkartıldı. Tasarı kiracı- ev sahibi ilişkileri açısından şu yenilikleri geriyor:
* Depozitoya sınırlama: Kiracıların canını yakan astronomik depozitolara dur' denecek. Konut ve çatılı işyerlerinde, mal sahibine verilen depozito miktarı, üç aylık kira bedelini aşamayacak. Güvence bedeli bankaya depo edilecek.
* Krizde kira değişebilecek: Kira kontratının imzalanmasından sonra başlangıçta belirlenen kira bedeli, özellikle kanun gereği sözleşmenin süresinin uzatıldığı durumlarda, ekonomik koşullara bağlı olarak değiştirilebilecek. Böylece kiraya verenin, konut veya iş yerinin durumuna göre uygun bir kira bedeli elde etmesine olanak sağlanacak. Bu madde ekonomik kriz dönemlerinde işletilecek. Ev sahipleri, enflasyonunun çok artması ve aldığı kiranın düşük kalması durumlarında bu maddeyi kullanıp, artış isteyebilecek.
* Ayıp giderilmezse, kiradan kesilecek: Kiracı mal sahibinden kiralanan yerle ilgili ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilecek. Ev sahibi gerekli onarıı yapmazsa kiracı, devreye girecek. Gerekli tamiratları yaptırıp, harcamaları kiradan kesecek. Ayıbın giderilmemesi halinde, kiracı sözleşmeyi feshedebilecek.
* Kira ödemeyene bir ay süre: Kiracı, yerin tesliminden sonra hemen verilmesi gereken kira bedeli, yan gideri ödemezse, mal sahibi yazılı olarak bir süre verecek. Bu süre içinde de ödenmezse mal sahibi, sözleşmeyi feshedecek.
* Temizlik masrafı kiracının: Günlük kullanımdan kaynaklanan temizlik ve bakım masraflarını kiracı ödeyecek. Mal sahibi, konut veya iş yerinde kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabilecek.
* Evi yaptırdın, kirayı artır yok: Kiracılar evi bakımsız bulup, döşeme, dolap, banyoda kendilerini değişiklik yaparsa, uyanık ev sahipleri, "ev bakımlı, kirayı arttır" diyemeyecek. Kiracıların yaptığı tadilatlar sonucu evin değeri arttı diye kiradan artış istenemeyecek.
İLİŞKİLİ HABERLER
Krizde kira yeniden belirlenebilecek
Yayın tarihi: 8 Ocak 2009, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/01/08/em/haber,06890502A32341ECA5B110C9C7BAC2A2.html
Tüm hakları saklıdır.