İş Bankası: Kültürde bütçe kısıtlaması yok
Olkan ÖZYURT, Evrim ALTUĞ
03.01.2009
İş Bankası, kültüre katkıda bulunmayı 'sosyal bir sorumluluk' olarak görüyor. İş Sanat yönetmeni Meriç Soylu 2009'da kurumun kültür yatırımlarında kısıtlama olmayacağını söylüyor..
Başlarken:
Tüm dünyanın 'küresel mali kriz' nedeniyle kemer sıktığı şu günlerde, kültür ve sanat alanına yatırım yapan finans kurumlarının 2009'daki program ve bütçeleri merak konusu. Türkiye'nin önemli bankaları, özellikle büyükşehirlerdeki edebiyat, plastik sanatlar, müzik ve yayıncılık faaliyetlerinin 'dinamosu' olma vazifesini üstleniyor. Bu dosyada, İş Bankası, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası'nın 2009 yılı vizyonlarını mercek altına aldık.
Türkiye İş Bankası, kültür sanat dünyasının önemli bir destekleyicisi. Bir taraftan İş Bankası Kültür Yayınları aracılığı ile yayıncılık sektöründe faaliyet gösterirken, diğer taraftan İş Sanat'da edebiyattan, müziğe, tiyatrodan görsel veya plastik sanatlara kadar farklı disiplinleri içeren önemli etkinlikler düzenliyor. İş Sanat Yönetmeni Meriç Soylu, bize, kurumun kültür sanat politikasını ve bu alanda nasıl bir yol haritası izleyeceklerini anlattı.
Kurumunuzun kültür sanat politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kuruluşundan bu yana İş Bankası'nın kültür sanata çok önemli bir desteği olduğu bilinmektedir. İş Bankası Kültür Yayınları, İş Bankası Müzesi, sanat galerileri ve İş Sanat, bu desteğin kurumsallaşmış örnekleri. İş Bankası kültür sanata katkıda bulunmayı sosyal sorumluluklarının önemli bir parçası olarak değerlendirmektedir.
Bu doğrultuda 2008'de ne tür etkinliklere destek verdiniz?
Programımızı hazırlarken, türler arasında denge sağlamaya, içerik açısından zengin bir sezon olmasına, daha önce başka konser salonlarında gerçekleştirilmemiş özgünlükte etkinlikler olmasına dikkat ediyoruz. Bu hususları göz önünde bulundurarak 2007-2008 sezonunda sahnemizde 52 konser, 20 tiyatro gösterisi ve altı şiir dinletisi gerçekleşti. Ayrıca sezon boyunca çocuklar için klasik müzik konseri Bir Sergiden Tablolar, çocuk oyunu Peter Pan, çocuklarla buluştu. Gösterilerimiz izleyiciden olumlu not aldı.
2009'da hangi etkinliklere destek vermeye devam edeceksiniz?
Bu sene de programımızı oluştururken aynı çizgiyi takip ettik. 2008-2009 sezonunda bugüne kadar sürdürdüğümüz özgün konumumuzu ve kimliğimizi devam ettireceğiz. Program yapımızda önemli bir değişiklik gerçekleştirmedik. İş Sanat kendi dallarında dünya çapında isimler olmuş ünlü sanatçıları konuk etmeye devam ediyor. YoYo Ma, Prag Filarmoni, Bruckner Orchestra Linz, Bonnie Tyler, Cesaria Evora, Emmanuel Pahud, Janine Jansen, Michel Camilo ve Lakotos'un da aralarında olduğu sayısız yıldız isim ve topluluk programımızda yer alıyor. Bu sene özellikle çocuk etkinliklerimizi zenginleştirdik. Peter Pan ve Bir Sergiden Tablolar etkinliklerinin yanı sıra, Emir Gamsızoğlu ve Memet Ali Alabora'nın birlikte hazırladıkları Çocuklar İçin Notada Yazmayanlar ve Işıl Kasapoğlu'nun yazıp yönettiği Bilmelisin ki Ocak ayından itibaren sezon boyunca İş Sanat'ta sahnelenecek. Ayrıca yarıyıl tatilinde de çocuklara bir sürprizimiz var. Işıl Kasapoğlu ve onun birçok oyununda kostüm ve kukla tasarımlarını gerçekleştiren Karina Cheres adlı gösteri topluluğu, yarıyıl tatili için üç atölye çalışması hazırladı. Kukla, maske ve oyunculuk atölyelerinde çocuklar becerilerini geliştirecek.
Kriz şartlarında ilk gözden çıkarılan yatırımlar, kültür sanat yatırımları oluyor. Bunu 2001'deki krizde de yaşadık. Şimdi 2009 yılında dünya krizinin her alanı etkileyeceği konuşuluyor. Yatırımlarınızda kısıntıya gidilecek mi?
Bu yıl, bugüne kadar sürdürdüğümüz özgün konumumuzu ve kimliğimizi devam ettireceğiz. 2009 için kültür sanat alanında ayrılan bütçelerimizde herhangi bir azalma söz konusu değil.
Yayın tarihi: 3 Ocak 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/01/03//haber,EDFC8795C982423EA8667C07308374DE.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.