kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
HEDEF YÜZDE 40 TASARRUF Kent genelinde 8 ayrı noktaya yerleştirilen elektortlar sayesinde yüzde 40 su tasarrufu hedefleniyor.
Büyük resim için tıklayın

Susuzluğa karşı elektrotlu yöntem

Çağdaş ÇETİNDEMİR - SABAH
03.01.2009
Park ve Bahçeler Müdürlüğü gereksiz su tüketimini önlemek için düğmeye bastı. İstanbul'un 8 noktasında toprağın 10 cm altına yerleştirilen elektrotlar sayesinde gereken su miktarı ölçülecek..
Suda tasarrufu amaçlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kentteki tüm park ve bahçelerde tüketilen su miktarını düşürmek için "elektrotlu sulama" dönemini başlattı. Park ve Bahçeler Müdürlüğü, son 5 yılda 12.4 milyon metrekare yeni yeşil alan oluşturdu. Böylece İstanbul'un toplam yeşil alan miktarı 30 milyondan yüzde 58 artışla 47.9 milyon metrekareye çıktı. Bugüne kadar otomatik ve akıllı su yönetim sistemleriyle sulanan bu alan için İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü yeni bir sistem kurdu. Buna göre, kentin 8 ayrı noktasında toprağa elektrot yerleştirildi. Toprağın su ve nem miktarını belirleyecek elektrotlarla, su ihtiyacı anlaşılacak. Veri, bilgisayara işlenecek. Elektronik ortamda topraktaki nem durumu analiz edilecek. Yeterli oranda sulama yapılacak.

PİLOT UYGULAMA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu yolla gereksiz su tüketiminin önüne geçmeyi planlıyor. Hesaba göre, elektrotlu sulama yöntemiyle yüzde 40'ın üzerinde tasarruf sağlanacak. Sistem, ağırlıklı ve öncelikli olarak şebeke suyundan faydalanan sahil parkları, büyük kavşak ve meydanlardaki yeşil alanlarda uygulanacak. Pilot uygulamadan olumlu sonuç alınması halinde sistem kentin tamamına entegre edilecek. Halen şebeke suyu kullanılarak sulaması yapılan park ve yeşil alanlarda, akıllı su yönetim sistemi kurulmuş, normal sulama yöntemlerine göre yüzde 35 oranında su tasarrufu sağlanmıştı.