kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Şerbetin Kare As'ı

13.11.2008
Geleneksel Türk mutfağının unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerinden şerbet, şu sıralar yeniden keşfediliyor. Farklı çeşitleriyle şık restoranların mönülerinde de yer alan şerbetin en iyisini tadabileceğiniz mekânları belirledik ..
Konyalı
111 yıllık geçmişi olan ve Türk mutfağının en önemli temsilcilerinden Konyalı'da şerbetler önemli bir yer tutuyor. Buradaki çeşitler arasında saray şerbeti, gül şerbeti, kakuleli limon şerbeti ve Hz.Mevlana'nın da yemek aralarında sindirim için içtiği sirkencübin şerbeti yer alıyor. Konyalı'daki saray şerbeti, kuşburnu, zencefil, tarçın, vişne gibi toplam 910 malzemeden yapılıyor. Sirkencübin, sirke ve balla yapılıyor. Burada bütün şerbetler orijinal tariflerine sadık kalınarak hazırlanıyor. Esra Düzdağ burada en çok limon şerbetini beğendiğini söylüyor. Deniz Gürsoy ise tercihini sirkencübin şerbetinden yana kullanıyor. Aydan Üstkanat gül şerbetini beğenirken, Nevin Halıcı, Çimen Uzsoy, Gönül Paksoy, Semih Somer ve Ayşe Tüter de Konyalı'daki bütün şerbetleri başarılı buluyor. Tel: (0212) 353 04 50 (Aldığı oy: 8) * * * * * * * *

Çiya Sofrası
1987 yılında Kadıköy Çarşı içinde küçük bir kebapçı olarak yola çıkan Çiya, ilerleyen yıllarda Anadolu mutfağının unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini sunan bir mekân haline geldi. Şimdi Kadıköy'deki aynı sokakta üç ayrı Çiya var ve hepsi şerbetleriyle de ünlü. Kara üzümden yapılan hardaliye şerbeti ile filizlenmiş arpa ve baldan yapılan nevruz şerbetinin çok ilgi gördüğü mekânda, acıbademden çağlaya, gelincikten turunca kadar şerbet listesi uzayıp gidiyor. Nevin Halıcı, Çiya'nın kurucusu Musa Dağdeviren'in Türkiye restoranlarına şerbet kültürünü taşıyan kişi olduğunu söylüyor: "Yöresel bütün şerbetleri bulabilirsiniz. Mevsimine göre sunuyorlar. Hepsi çok lezzetli." Esra Düzdağ, her gün değişen şerbet alternatiflerinin hepsini birbirinden başarılı bulduğunu söylerken, Ahmet Örs, Hasan Açanal, Semih Somer ve Ayşe Tüter'in de şerbet konusundaki favorileri Çiya. Tel: (0216) 330 31 90 (Aldığı oy: 6) * * * * * *

Kiva Han
Beyoğlu'nda yer alan Kiva Han, açılalı 10 ay olsa da farklı mönüsüyle İstanbul'un beğenilen restoranları arasında anılıyor. Anadolu mutfağının binlerce yıllık yöresel lezzetlerini yaşatan mekân, yedi bölgeden 900 çeşit sunuyor. Yöresel mutfak söz konusu olunca, Kiva Han'ın mönüsünde çeşitli şerbetler de yerini almış. Yedi çeşit şerbetin sunulduğu restorandaki yeşil şifa adlı şerbet çok beğeniliyor. İçinde dereotu, nane, roka, kivi, portakal, limon ve maydanoz bulunan bu şerbet tam bir sağlık içeceği... Kaktüs meyvesinden yapılan Frenk inciri şerbeti de ilgi görüyor. Mürver çiçeği, Kuşburnu, Sübye, Sumak ve Demirhindi gibi şerbet çeşitlerini de burada tadabilirsiniz. Esra Düzdağ: "Geleneksel şerbetlere zaman zaman yeni yorumlar katmaları hoş oluyor. Sumak ve Nevruz şerbetleri harika," diyor. Gönül Paksoy zencefilli şerbetleri beğendiğini söylerken Ahmet Örs, Semih Somer ve Çimen Uzsoy da Kiva Han'ın şerbetlerini başarılı bulduklarını söylüyorlar.
Tel: (0212) 292 98 98 (Aldığı oy: 5) * * * * *

Asitane Restaurant
Edirnekapı'daki Kariye Oteli'nin içinde yer alan Asitane Restaurant, 1991 yılından beri hizmet veriyor. Osmanlı mutfağı üzerine Saray reçetelerinden oluşturduğu mönüsüyle gizli kalmış birçok lezzeti günümüze taşıyan Asitane'de çeşitli şerbetler de bulunuyor. Restoranın mönüsünde daimi olarak demirhindi şerbetini bulmak mümkün. Ancak dönem dönem Loğusa şerbeti, vişne şerbeti gibi çeşitler de yapılıyor. Jüri üyelerimizden Esra Düzdağ: "Geleneksel atmosferde demirhindi şerbeti içmenin keyfi bir başka," derken Çimen Uzsoy da aynı şerbetin Osmanlı'nın günümüze ulaşmış en özel tatlarından biri olduğu görüşünde. Aydan Üstkanat ise Asitane'deki demirhindi şerbetini şöyle tanımlıyor: "Değişik bir lezzet ancak özel olduğu tartışılmaz." Tel: (0212) 635 79 97 (Aldığı oy: 3) * * *

Hacı Bekir
Lokumları ve şekerlemeleriyle ünlü Hacıbekir'in geçmişi 1777 yılına kadar uzanıyor. Beyoğlu, Bahçekapı, Eminönü ve Kadıköy'de şubeleri bulunan Hacı Bekir'in demirhindi şerbeti de en az şekerlemeleri kadar ünlü. Jüri üyelerimizden Nevin Halıcı, "Demirhindi şerbetinin en güzelini burada içebilirsiniz," derken Gönül Paksoy ve Ayşe Tüter de tercihlerini Hacı Bekir'den yana kullanıyorlar. Tel: (0212) 244 28 04 (Aldığı oy: 3) * * *

Lacivert Restaurant

1999'dan beri Anadolu Hisarı'nda hizmet veren Lacivert Restaurant'taki şerbet çeşitleri mevsime göre değişiyor. Yaz aylarında çilek, karpuz şerbetlerini tadabileceğiniz mekânda şu sıralar demirhindi, kavun çekirdeği, nevruz ve nar şerbeti var. Dönem dönem yapılan üzüm şerbeti, Aydan Üstkanat'ın favorisi: "Üzüm şerbeti hafif bir sofra şarabı lezzetiyle damağınızda farklı bir tat bırakıyor." Ahmet Örs ve Semih Somer de oylarını Lacivert'e veriyorlar. Tel: (0216) 413 42 24 (Aldığı oy: 3) * * *

Hacı Abdullah
Yüzyılı aşkın geçmişiyle Beyoğlu'nun klasikleri arasında yer alan Hacı Abdullah, Osmanlı ve Türk mutfağından örnekler sunuyor. Komposto ve turşularıyla ünlü bu restoranın favori şerbeti de yıl boyunca sunulan karışık komposto şerbeti. Kimi zaman kızılcık, ahududu, böğürtlen ve vişne şerbetleri de yapılıyor. Jüri üyelerimizden Hasan Açanal ve Tarık Sipahi, Hacı Abdullah'ın karışık şerbetinin çok lezzetli olduğunu söylüyorlar. Tel: (0212) 293 85 61 (Aldığı oy: 2) * *

Hotel Yurdaer
Bolu'daki Hotel Yurdaer, Osmanlı mutfağı ağırlıklı bir mönüye sahip. Otelin sahibi olan Yurdaer Kalaycı, uzun yıllardır Türk Osmanlı mutfağı üzerine araştırmalar yapıyor. Otelin mutfağında farklı çeşitlerde şerbetler de yapılıyor. Burada yapılan şerbetler mevsimine göre değişirken, demirhindi şerbetini yıl boyunca bulmak mümkün. Deniz Gürsoy, Hotel Yurdaer'de içtiği demirhindi ve sirkencebün şerbetlerini çok başarılı bulduğunu söylüyor. Tel: (0374) 253 45 48 (Aldığı oy: 1) *

Kaplan Dağrestoran
15 yıldır İzmir Tire'de hizmet veren Kaplan Dağ Restoran, ot yemekleri ve Ege mutfağı ağırlıklı mönüsüyle ünlü. Mekânın süt şerbeti çok beğeniliyor. Bu şerbette süt yarı yarıya sulandırılarak biraz şeker katılıyor ve gülsuyu konuluyor. Servis yapılırken de üstüne dolmalık fıstık serpiliyor. Kavun çekirdeğinden yapılan sübye ve karadut şerbeti de aynı şekilde ilgi görüyor. Nedim Atilla buradaki şerbetlerin başarılı olduğunu söylüyor.
Tel: (0232) 512 66 52 (Aldığı oy: 1) *

Köşk Restoran
1994'ten beri Konya'da hizmet veren Köşk Restoran'da, 60-70 çeşit Konya yemeği var. Mevlana döneminden beri yapılan bir şerbet olan gül şerbeti, Köşk Restoran'da özel günlerde yapılıyor. Gül yapraklarından hazırlanan bu şerbetin yanı sıra özellikle yaz aylarında sunulan vişne şerbeti de büyük beğeni topluyor. Nevin Halıcı, Köşk Restoran'ın talep olduğunda şerbet hazırladığını ve buradaki şerbetlerin tam usulüne uygun olarak yapıldığını söylüyor. Tel: (0332) 352 85 47 (Aldığı oy: 1) *

Konyalı * * * * * * * *
Asitane Restaurant * * *
Kiva Han * * * * *
Çiya Sofrası * * * * * *

Hasan Açanal (Gastronomi uzmanı)
* Çiya Sofrası
* Bebek Kahve
* Hacı Abdullah
* Urfa, Çarşı içi seyyar şerbetçiler

Nedim Atilla (Mutfak araştırmacısı)
* Kaplan Dağ Restaurant
* Efes Patisserie
* Köşe Kahve
* Bonjour Restaurant

Esra Düzdağ ( Sofradergisi Genel Yayın Yönetmeni)
* Çiya Sofrası
* Konyalı Lokantası
* Kiva Han
* Asitane Restoran

Deniz Gürsoy (Gurme)
* Konyalı Kanyon
* Yurdaer Oteli Bolu
* İskender Kebapçısı
* Zencefil

Nevin Halıcı (Konyalı gurme)
* Çiya Sofrası
* Konyalı Lokantası
* Köşk Restoran (Konya)
* Hacı Bekir

Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
* Cercis Murat Konağı
* Çiya Sofrası
* Kiva Han
* Lacivert Restaurant

Gönül Paksoy (Tasarımcı)
* Konyalı Lokantası
* Kiva Han
* Hacı Bekir
* Borsa Lokantası

Tarık Sipahi (Yazar)
* Hacı Abdullah Lokantası
* Çiya Sofrası
* Hacı Bekir

Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Üyesi)
* Konyalı Kanyon
* Kiva Han
* Çiya Sofrası
* Lacivert Restaurant

Ayşe Tüter (Yemek yazarı)
* Çiya Sofrası
* Hacı Bekir
* Feriye Lokantası
* Konyalı Lokantası

Çimen Uzsoy ( Timeout dergisi yeme içme editörü)
* Konyalı Lokantası
* Asitane Restoran
* Tuğra Restaurant
* Kiva Han

Aydan Üskanat (Yemek stilisti)
* Konyalı Lokantası
* Asitane Restoran
* Lacivert Restaurant
* Reşat Paşa Konağı

DİĞERLERİ
Tuğra Restaurant
Tel: (0212) 326 46 46
Efes Patisserie (İzmir)
Tel: (0232) 421 31 33
Bonjour Restaurant
Tel: (0232) 463 80 94
İskender Kebapçısı (Bursa)
Tel: (0224) 221 46 15
Zencefil Tel: (0212) 243 82 34
Cercis Murat Konağı
Tel: (0216) 373 11 93
Borsa Lokantası
Tel: (0212) 232 42 01
Feriye Lokantası
Tel: (0212) 227 22 16
Reşat Paşa Konağı
Tel: (0216) 361 34 11
Köşe Kahve (Alaçatı)
Tel: (0232) 716 04 13
Bebek Kahve Tel: (0212) 257 54 02
Haberin fotoğrafları