kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
C. Çandar

Obama 'soykırım' demeyebilir

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
28.12.2008
ABD İLE İLİŞKİLER: CENGİZ ÇANDAR/Radikal ve Referans gazetesi yazarı ..
* Türk- Amerikan ilişkilerinde 2009'un gündemi ne olur? İlk sırada Irak ve Kuzey Irak. Irak'tan çekilme fikrini temel politikası haline getiren Obama döneminin başlayacak olması ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya uygun. Türk- ABD ilişkileri soğuk savaş dönemindeki formatından çıktı, pürüzlü. En azından sorunsuz olmayacak.

* İran nedeniyle ilişkide gerilim olur mu? Türkiye, Güvenlik Konseyi üyesi olduğu için ABDİran ilişkisi doğrudan Türkiye'ye de yansıyacaktır. İlle de karakolda bitecek değil ama o da sorun.

* Yeni döneme Filistin meselesi yansır mı? Başbakan Erdoğan'ın İsrail'in operasyonuna tepkisi var. Filistin-İsrail çok sorunlu bir döneme giriyor.

* En önemli sorun Ermeni meselesi değil mi? 24 Nisan günü Temsilciler Meclisi gündemine gelecek Ermeni meselesinde Amerika'nın geleneksel başkanlık açıklamasında soykırım sözcüğü kullanılacak mı kullanılmayacak mı? Bütün sorun bu.

* Soykırım deme ihtimali yüksek mi? Deme ihtimali var. Ama dememesi ihtimali de demesi kadar. İki nedenle; Cumhurbaşkanı'nın Ermenistan ziyaretinin yarattığı bir iyimserlik. İkincisi aydınların 'özür diliyorum' imza kampanyasının da Obama'nın soykırım sözcüğünü telaffuz etmesi değil, etmemesi ihtimalini kuvvetlendirdiğini düşünüyorum. "Bu mesele artık Türkiye'de de tartışılıyor pişmiş aşa su katmanın anlamı yok" diyebilir.