kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Sağlıklı yemekler

EBRU ŞALLI TAN
19.12.2008
Sevgili okurlar, bu güzel tatil gününde sizlere muhteşem lezzetli tariflerim var. Dünyanın en hafif ve düşük kalorili sebzelerinden karnabaharın bugün maydanozlusunu deneyeceksiniz. 'Maydanozlu karnabahar'ın yanına 'bulgurlu tavuk köftesi' çok yakışacaktır. Bu köfte çocuklar için de protein kaynağı hoş bir alternatiftir. 'Zencefilli yılbaşı kurabiyesi' ise yeni yılda ailenize tattıracağınız hoş bir seçenek olacaktır.

* * *
Maydanozlu karnabahar (8 kişilik)
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Karnahabarı iyice yıkayın. İnce ince doğranmış soğan ve sarmısağı yağda kavurun. Kavrulunca domatesi de doğrayıp ilave edin. Biraz daha kavurduktan sonra karnabaharları ilave edin. Tuzunu ve şekerini katıp orta ateşte pişmeye bırakın. Yumuşayan karnabaharlara ince kıyılmış maydanozu ilave edip, ocağın altını kapatın. Sıcak servis öneririm.

Malzemeler
* 1 kg karnabahar
* 2 adet domates ya da 2 kaşık domates salçasın 1 orta boy soğan
* 2 diş sarmısak
* 1 tatlı kaşıgı toz şeker
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* Yarım demet maydanoz
* Tuz

* * *
Bulgurlu tavuk köftesi (4 kişilik)
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Tavukları rondodan geçirin. Soğan ve sarmısağı çok ince kıyın. (Ben köfte yaparken her zaman soğanı rondodan geçirmeyi tercih ederim) Tavuk, soğan ve sarmısak karışımını derin bir kaba alın. Sonrasında diğer malzemeleri ilave edin. Yumurta, bulgur, galeta ununu bir kaşık sıvıyağ ile çok iyi yoğurun. Sonrasında ince kıyılmış maydanozu da ilave edip, tuz ve karabiberini ekleyin; yoğurmaya devam edin. Hazırlamış olduğunuz köfte karışımını yarım saat dinlendirin. Sonra küçük köfteler haline getirip az yağlı teflon tavada arkalı önlü kızartın.

Malzemeler
* 500 gram kemiksiztavuk budun 1 küçük boy soğan
* 2 çorba kaşığı ince bulgur
* 1 yumurta
* 3 diş sarmısak
* Yarım demet maydanoz
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 2 yemek kaşığı galeta unu
* Tuz
* Karabiber

* * *
Zencefilli yılbaşı kurabiyesi (12 kişilik)
Hazırlama süresi: 25 dakika
Pişirme süresi: 7 dakika
Derin bir kapta yağları, şeker, karbonat, zencefil, tarçın ve karanfili mikserle iyice çırpın. İçine bal, yumurta ve sirkeyi koyarak karıştırmaya devam edin. Unu yavaş yavaş ilave edip, iyice karıştırın. Hamuru iki eşit parçaya bölüp yaklaşık iki saat dinlendirin. Sonrasında üç santim kalınlığında açın. Çam ağacı ve çan gibi yılbaşını anımsatan kurabiye kalıplarıyla kesip, yağlı kağıtla kaplı fırın tepsisine dizin. 190 derece ısınmış fırında kenarları altın sarısı rengine dönüşene kadar maksimum 7 dakika pişirin. Bu kurabiyelerin baş kısımlarına pişirmeden önce delik açarsanız sonra ip geçirip, yılbaşı ağacınıza süs yapabilirsiniz.

Malzemeler
* 2.5 su bardağı un
* Yarım çay kaşığı karbonat
* Yarım su bardağı toz şeker
* Yarım su bardağı bal
* 1 yemek kaşığı sirke
* 1 adet yumurta
* 1 tatlı kaşığı toz zencefil
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 1 çay kaşığı tarçın
* 1 çay kaşığı dövülmüş karanfil