kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Farklıya baskı' tartışması

20.12.2008
12 Anadolu kenti ile İstanbul'un iki ilçesindeki araştırmada "Farklı din, mezhep, inanç ve yaşam biçimi sahiplerine baskı arttı" sonucu çıktı. Siyasi ve akademisyenler, araştırmayı değerlendirdi..
Boğaziçi Üniversitesi ve Açık Toplum Enstitüsü tarafından desteklenen "Türkiye'de farklı olmak, din ve muhafazakârlık ekseninde ötekileştirilenler" adlı çalışma tartışma yarattı. Prof. Dr. Binnaz Toprak yönetiminde 12 Anadolu kenti ve İstanbul'un Sultanbeyli ile Bağcılar semtlerinde 401 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmada, "çoğunluktan farklı din, mezhep, inanç ya da yaşam biçimi sahiplerine yönelik toplumsal baskının son yıllarda arttığı" belirtiliyor. Araştırmaya tepkiler şöyle:

'Sorun yok yorumlar abartılıyor'
Nihat Ergün (AK Parti Grup Başkan Vekili)
Partimizde başı kapalı olduğu gibi başı açık kadınlar da çalışıyor. Kimseden şikâyet de almadık. Apartmanımızda başları açık komşular, kapalılarla gün yapıyor. Araştırmayı görmedim ama yorumların abartıldığı bir gerçek.

'Din baskısı iktidarın siyasi aracı'
Prof. Esfender Korkmaz (CHP İstanbul Milletvekili)
Türkiye'nin muhafazakârlaşmasından daha önemli olan sorun, Türkiye'de din baskısının siyasi bir araç olarak kullanılmasıdır. AKP iktidarı, din istismarını bazı güçleri ve parasal imkânları da arkasına alarak yapmıştır.

'Laiklikle dinsizlik bir görüldü'
Prof. Nur Serter (CHP İstanbul Milletvekili):
Laik kesimin Türkiye de azınlık durumuna düşürülmekte olduğu anlayışı, laiklikle ilgili yanlış değerlendirmeden kaynaklanıyor. Laikliğin dinsizlik olduğunu halka benimsetmeye çalışan iktidar bunun birinci derecedeki sorumlusudur.

'Farklı olanın şansı daha zayıf'
Osman Çakır (MHP Genel Başkan Yardımcısı)
AKP iktidarı 2002'de başlaya süreci daha da hızlandırıyor. Onlar gibi düşünen, yaşayanların önü açılırken, bürokrasi ve kamuda daha fazla fırsat sağlanırken, farklı olanlara aynı şanslar verilmiyor, mahrum bırakılıyor.

'Partiler ders çıkarmalı'
Prof. Dr. Fuat Keyman
'Mahalle baskısı' tarihsel süreç içinde oluşmuş bir baskı. Belli bir partiye indirgenmeden ele alınması gerekiyor. Tüm partilerin bu rapordan bazı dersler çıkarması lazım.

'Şehirler iyi seçilmeli'
Fatma Barbarosoğlu-Sosyolog
Türk toplumunun muhafazakârlaştığını söylemek çok mümkün değil. Doğru değerlendirme için kozmopolit şehirler de araştırılmalı.