İLİŞKİLİ HABERLER
Kurbanlık etlerinizi 2 gün bekletmeden pişirmeyin!
Kurbanlık etlerinizi 2 gün bekletmeden pişirmeyin!
Diyetisyen İpek Ağca, Kurban Bayramı'nda taze etle dolan buzdolabınızı nasıl düzenlemeniz gerektiğini anlattı: Kurban etini hemen tüketmeyin. 6 aydan fazla buzdolabında bekletmeyin. Etleri tuzlamadan saklayın. Etin yanında zeytinyağlı yiyin!..
Memorial Hastanesi'nin Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen İpek Ağca, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin yolları hakkında bilgiler verdi:
* Kurban Bayramı'nda taze etleri nasıl pişirirsek daha sağlıklı olur?
Ete uygulanan pişirme yöntemi; etin lezzetini, görüntüsünü, kıvamını, kokusunu, biyo yararlılığını yani her açıdan etin kalitesini doğrudan etkiler. Bu yüzden etin nasıl piştiği çok önemlidir. Eti, sağlık açısından en doğru pişirme yöntemi; haşlama veya ızgara şeklindedir. Dikkat edilecek önemli nokta ise etin pişerken ateşle direkt temas etmemesidir. Etin ateşe yakın olması hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar.
MANGAL YAPMAYIN!
* Eti az pişmiş mi, çok pişmiş mi yemeliyiz?
Etin hem içinin, hem de dışının iyi pişmiş olması çok önemlidir. Etin çiğ veya az pişmiş olması, yeme kalitesini düşüreceği gibi besin zehirlenmelerine de yol açabilir. Eti pişirirken ayrıca yağ eklenmemelidir. Çünkü etin içerisinde zaten yüksek miktarda yağ bulunmaktadır.
* Mide ve bağırsak hastalığı olanlar, kurban etini nasıl tüketirlerse daha az etkilenirler?
Yeni kesilmiş hayvanın etindeki sertlik (rigormortis), pişirme sırasında zorluk yaratır. Tüketim sonrasında da sindirim zorluğuna yol açar. Etlerin buzdolabında birkaç gün bekletildikten ve uygun pişirme yöntemi uygulandıktan sonra tüketilmesi, sağlık açısından daha doğrudur. Mide ve bağırsak sorunu olanlar buna dikkat etmelidir.
SOFRADA SALATA ŞART!
* Et, hangi besinlerle birlikte tüketilmelidir?
Etin yanında salata veya zeytinyağlı bir sebze yemeği yenebilir. C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, iyi bir tamamlayıcı olacaktır. C vitamini, ette bulunan demirin vücut tarafından emilimini artıracağından, etteki demirden daha çok yararlanmamızı sağlar. Gerekli posa ve diğer vitaminminerallerin de alınmasını sağlar. Yemekte alınan antioksidanlar da bu sayede artar.
* Etle birlikte ekmek ve tahıl grubundan bir besin de tüketilmeli midir?
Karbonhidrat, B1, B6 ve B2 vitaminleri, elzem amino asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum ekmek, pilav, makarna gibi besinlerden uygun miktarda tüketilmelidir.
İLİŞKİLİ HABERLER
Kurbanlık etlerinizi 2 gün bekletmeden pişirmeyin!
Yayın tarihi: 19 Aralık 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/19/gny/haber,B34402A2BEAE418B90CEEFA7DEB306E4.html
Tüm hakları saklıdır.