kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Bir porsiyon ıspanakta ortamala 6.4 mg. demir bulunur. Hamburgerdeki demir miktarı ise 3.4 mg'dir.

Demir sadece etten alınmaz

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
04.12.2008
Çoğu insan bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için özellikle kırmızı etli yemekler yemenin doğru olduğunu düşünür. Oysa kendinizi güçlü hissetmek ve vücudunuzun demir eksikliğini gidermek için ille de kırmızı et yemenize gerek yoktur.

Fazlası şeker riski taşır
Yoga sınıfınız için enerjik olmanın veya köpeğinizle gezmeye çıkarken kendinizi zinde hissetmenizin tek yolu etle dolu bir tabaktan geçmez! Fazla miktarda kırmızı et tüketmeniz, vücudunuzda 'heme-demir' yüklemesine sebep olur. Bu madde fazla alındığında, Tip 2 şeker hastalığı riskinin artmasına zemin oluşturur. Kırmızı et, doymuş yağ oranı bakımından da vücuda yükleme yapabilir. Bu yüzden 'demir gibi' olmak için kırmızı et yemek yerine, şu yöntemleri uygulayın:
* Yulaf ezmesi ve fasulye gibi hem demir, hem de C vitamini açısından zengin olan gıdalarla beslenin.
* Kalsiyum, demir emilimini engeller. Ispanak yediğiniz zaman günlük kalsiyum desteğinizi birkaç saat sonra alın.
* Demirli gıdalar yedikten hemen sonra çay ve kahve içmeyin.