Mavi yolculuk duraklarının Kare As’ı
Şimdi masmavi sulara yelken açıp, Ege ve Akdeniz sahillerinde koy koy gezme zamanı. Her biri muhteşem güzellikteki koylarda doğa, deniz ve tarihi bir arada keşfetmek mümkün. Yelken camiasının tanınmış isimlerine mavi yolculuktaki favori koylarını sorduk..
Bencik Koyu * * *
Löngöz Koyu * * *
İngiliz Limanı * * *
Kekova * * *
Bencik Koyu
Büyüleyici bir manzara ve pırıl pırıl bir deniz. Marmaris'le Datça'yı birbirinden ayıran Bencik Koyu, yaklaşık 2 deniz mili uzunluğunda ve Datça Yarımadası'nın en dar yerini meydana getiriyor. Koyun girişinde dik kaya duvarları ile etkileyici bir görünümü olan Dişlice Adası bulunuyor. Dip kısımları oldukça sığ ve bataklık olan koyun manzarası, son derece çarpıcı bir güzelliğe sahip. Bencik koyunda zevke göre birçok yerde demirleme imkânı var. Sert esen rüzgârlara kapalı olan bu koyda sadece meltem rüzgârlarına geçiş var. Bencik Koyu'nda sadece bir kamu kurumunun dinlenme tesisi yer alıyor. Ancak burada konaklamak mümkün değil. nüri üyelerimizden Gani Münde, Sadun Boro ve Turgay Noyan, Bencik Koyu'nun büyüleyici bir güzelliğe sahip olduğu görüşünde birleşiyor.
(Aldığı oy: 3)* * *
İngiliz Limanı
Gökova Körfezi'nin ünlü limanlarından İngiliz Limanı, mavi yolculukta mutlaka görülmesi gereken koylar arasında yer alıyor. Doğal yapısı nedeniyle bütün rüzgârlara kapalı olan İngiliz Limanı, her zaman sakin, huzurlu ve güvenli bir konuma sahip. Buraya ulaşmak için Okluk Koyu'ndan devam edip, Mal Deresi sahilinden küçük Ayın Deresi ve Ayın Koyu'ndan geçerek Mal Bükü'nün sonuna kadar ilerlemek gerekiyor. Buraya neden İngiliz Limanı dendiğine gelince: II. Dünya Savaşı'nda, Alman savaş gemilerinden kaçan İngiliz denizaltıları, bu limana gizlenmiş ve birkaç ay burada barınmışlar. 70'li yıllarda geçirilen büyük yangından etkilenmiş ama çamlar yeniden boy atmış. Handan Güçyılmaz favori koyları arasında İngiliz Limanı'nı gösterirken, Burcu Tuğba Düzgüner ve Hasan Onuker de bu mavi yolculuk durağını herkesin görmesi gerektiğini söylüyor.
(Aldığı oy: 3)* * *
Kekova
Gerçek bir yeryüzü cenneti olarak nitelendirilen Kekova, Antalya Demre'nin batısında yer alıyor. Depremler sonucu deniz altında kalmış olan bu batık şehir, doğa ile tarihin kaynaştığı, turkuvaz rengi deniziyle dikkat çekiyor. Mavi yolculuk yapanların kolayca ulaşıp gezebildiği ve yatlarını emin bir şekilde demirleyebildiği bir yer olan Kekova, doğal güzelliklerin yanında zengin bir tarihi geçmişi de bünyesinde barındırıyor. Fatih Türkmenoğlu ve Şerif Yenen, Mavi Yolculuk yapacak olanlara Kekova'yı görmelerini tavsiye ederken, Burcu Tuğba Düzgüner Kekova'nın Türkiye'nin en nadide doğal koylarından biri olduğu görüşünde: "Hele Kaleköy'ün tepelerinden seyirle bir başka güzeldir burası..."
(Aldığı oy: 3)* * *
Löngöz Koyu
Gökova Körfezi'nin en güzel koylarından Löngöz, tepelerin denize dik indiği, ormanla kaplı doğasıyla tam bir keyif noktası. Orta büyüklükteki yatlar için her yönden rüzgârlara kapalı bir demirleme yeri olan koyun ardında, korunmuş ve ada çamlarıyla çevrili bir tuzlu su gölü bulunuyor. Turgay Noyan bu koyun bir doğa harikası olduğunu ancak maalesef balık çiftliklerinin işgali altında olduğunu belirtiyor. Burcu Tuğba Düzgüner: "Dünyanın ender güzel coğrafyalarından birine sahip olan Löngöz, çevresinde çam-güllük ormanları ile benim için bir mucizeyi ifade etmektedir," derken Osman Atasoy da Löngöz'ün büyüleyici bir güzelliği olduğu görüşünde.
(Aldığı oy: 3)* * *
Büyük Çatı Koyu
Marmaris ve Datça arasında yer alan Mersincik Burnu civarındaki Büyük Çatı Koyu, çam ormanları içinde, masmavi ve tertemiz deniziyle oldukça keyifli bir yer. Büyük Çatı Koyu'nun girişinde, üstünde tek bir ağacın yer aldığı küçük bir ada bulunuyor. Küçük bir planı da olan koyda deniz kenarındaki kuyu suyunu içebilir veya yıkanabilirsiniz. nüri üyelerimizden Sadun Boro Büyük Çatı Koyu'nun mavi yolculuk yapanların mutlaka uğraması gereken duraklardan biri olduğunu söylerken, Osman Atasoy, bu koyun doğasıyla büyüleyici bir güzelliğe sahip olduğu görüşünde.
(Aldığı oy: 2)* *
Ekincik Koyu
Marmaris ve Dalyan arasındaki bu koya, karadan ve denizden ulaşabilmek mümkün. Doğal bir liman olan Ekincik Koyu'na günde ortalama 50-60 yat demirliyor. Mavi yolculuğun en önemli duraklarından olan koy, iri kumlu planı ve temiz deniziyle yoğun ilgi görüyor. Haluk Özözlü, Ekincik Koyu'yla ilgili şunları söylüyor: "Marmaris çıkışlı teknelerin çıkışta ilk durakları olması, koy içinde lüks bir restoranın hizmet vermesi, sakin ve huzurlu oluşu nedeniyle dünyaca ünlü kişilerin uğrak yeri sayılıyor." Burcu Tuğba Düzgüner ise bu koyun kalabalık tatil mekânlarından kaçanların huzur bulmak için sığındıkları bir vaha gibi olduğunu belirtiyor.
(Aldığı oy: 2)* *
Hamam Koyu
Göcek'teki Hamam Koyu, mavi yolculuk rotalarının vazgeçilmez koyları arasında yer alıyor. Tekneler ve yatlar özellikle burada gecelemeyi tercih ediyor. İskelenin hemen yanı başında, bir bölümü sular altında kalmış Bizans manastırı kalıntılarını görebiliyorsunuz. Afrodit Koyu diye bilinen ve Kleopatra'nın Roma'yı ziyareti sırasında kaldığı ve banyo yaptığı rivayet edilen bu koyda, tekneden çıkıp kıyı boyunca ve orman içinde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Kıyıda yatlara hizmet veren çardak lokantalar var. nüri üyelerimizden Hasan Onuker ve Şerif Yenen, Hamam Koyu'nun keyifli bir mavi yolculuk durağı olduğunu söylüyorlar.
(Aldığı oy: 2)* *
Knidos
Geçmişi İÖ 4. yüzyıla uzanan antik kent Knidos, Datça Yarımadası'nın en uç noktası olan Tekir Burnu'nda yer alıyor. Ege'nin son koyu olan antik kentin, bir küçük bir de büyük limanı var. Küçük liman zaman içerisinde toprakla dolduğu için derinliği 1 metre civarında. Büyük Liman'a ulaşmak için Ege ve Akdeniz'i ayıran nokta olan Deveboynu Burnu'nu geçmek gerekiyor. Büyük Liman'ın girişini iki antik dalgakıran oluşturuyor. nüri üyelerimizden Fatih Türkmenoğlu, Knidos'un büyülü bir güzelliği olduğunu ve burada mutlaka gece kalınması gerektiğini söylüyor. Osman Atasoy da oyunu Knidos'tan yana kullanıyor.
(Aldığı oy: 2)* *
Orhaniye
Marmaris'teki Hisarönü Körfezi'nin en ünlü koylarından biri olan Orhaniye, farklı coğrafi yapısıyla dikkat çekiyor. Buradaki Kız Kumu adı verilen deniz suyunun alçalıp yükselmesiyle oluşan doğal yapı, olağanüstü bir görünüm sergiliyor. Deniz kıyısında yaklaşık 750 metre uzunluğundaki bu kırmızımtırak yolla ilgili çeşitli efsaneler anlatılıyor. Marmaris'te kesinlikle görülmesi gereken bu olağanüstü manzaralı koyda kalınabilecek oteller ve restoranlar var. nüri üyelerimizden Sadun Boro ve Handan Güçyılmaz, mavi yolculuğa çıkanların Orhaniye Koyu'nu mutlaka görmelerini öneriyorlar.
(Aldığı oy: 2)* *
Okluk Koyu (Sadun Boro Koyu)
Yemyeşil ormanlar ve masmavi deniziyle mavi yolculuk tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında yer alan Okluk Koyu, son yıllarda denizciler arasında Sadun Boro Koyu olarak anılıyor. Burada tekne bağlanabilecek bir iskele, birkaç restoran ve market var. Özal zamanında yapılan Cumhurbaşkanlığı Konutu ile de ünlenen Okluk Koyu, uzun süre kalınabilecek bir mavi yolculuk noktası. Buradaki deniz kızı heykeli ise Sadun Boro'nun bir armağanı. nüri üyelerimizde Gani Münde Okluk Koyu'nu favorileri arasında gösteriyorlar.
(Aldığı oy: 1)*
Osman Atasoy (Uzaklar adlı teknesiyle dünyayı dolaşan denizci)
* Löngöz Koyu
* Büyük Çatı Koyu
* Bozukkale
* Knidos
Sadun Boro (Dünyayı tekneyle dolaşan ilk Türk denizcisi)
* Değirmen Bükü
* Büyük Çatı Koyu
* Bencik Koyu
* Orhaniye
Burcu Tuğba Düzgüner (Gezgin, bankacı)
* Ekincik Koyu
* İngiliz Limanı
* Löngöz Koyu
* Kekova
Handan Güçyılmaz (Atlantik Okyanusu'nu geçen ilk Türk kadın kaptan)
* Pabuç Koyu
* Bekar Limanı
* İngiliz Limanı
* Orhaniye Koyu
Gani Münde (Yazar)
* Bencik Koyu
* Sadun Boro (Okluk) Koyu
* Selimiye Koyu
* Gürbün Koyu
Turgay Noyan (SABAH gazetesi denizcilik editörü)
* Kokar Limanı
* Löngöz Koyu
* Bencik Koyu
* Eğri Liman
Hasan Onuker (Naviga dergisi yazarı)
* Boynuzbükü
* Tersane Adası Koyu
* İngiliz Limanı
* Hamam Koyu
Haluk Özözlü (sihirlitur.com sitesinin sahibi)
* Serçe Limanı
* Gümüşlük
* Gemiler Koyu
* Ekincik Koyu
Fatih Türkmenoğlu (Gazeteci)
* Akvaryum Koyu
* Göcek
* Knidos
* Kekova
Şerif Yenen (Turist Rehberleri Birliği Başkanı)
* Hamam Koyu
* Kekova
* Ölüdeniz Soğuk Su
* Knidos
Yayın tarihi: 5 Aralık 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/05/cm/haber,A916C4463D19479BAB06F634156ED033.html
Tüm hakları saklıdır.